1. Anasayfa
  2. Kimya

Lityum Nedir? Lityum Elementinin Bilinmeyen Özellikleri

Lityum Nedir? Lityum Elementinin Bilinmeyen Özellikleri
lityum nedir resim
0

Lityum Nedir?

Lityum Nedir? Lityum, alkali metal grubunun bir parçasıdır ve hidrojenin hemen altındaki periyodik tablonun ilk sütununda bulunan elemettir. Tüm alkali metaller gibi, bir katyon veya bileşik oluşturmak için kolayca verdiği tek bir değerlik elektronuna sahiptir. Bu yazıda Lityum nedir ve lityumun özellikleri nelerdir gibi konulardan ayrıntılı olarak bahsedeceğiz.

Lityum sembolü

Sembol: Li

Atomik numarası: 3

Atom ağırlığı: 6,94

Sınıflandırma: Alkali metal

Oda Sıcaklığında Faz: Katı

Yoğunluk: 0.534 gram/cm3 küp

Erime noktası: 180,54 ° C

Kaynama noktası: 1342 ° C 

Kim tarafından keşfedildi: Johann August Arfvedson, 1817’de

Lityum Özellikleri

Oda sıcaklığında lityum, gümüşi beyaz renkli yumuşak bir metaldir. Katı elementlerin en az yoğunluklu elementi ve tüm metallerin en hafifidir. Herhangi bir katı elementler arasında en yüksek özgül ısı kapasitesine sahiptir. Lityum çok reaktif ve yanıcıdır. Hava veya su ile reaksiyona gireceği için mineral yağda depolanması gerekir. Deri ile temas ederse yanıklara neden olabilir.

Lityumun tek değerlikli elektronu, iyi bir elektrik iletkeni olmasına olanak sağlar. Yanıcıdır, havaya ve suya maruz kaldığında bile patlayabilir. Ancak diğer alkali metallere göre daha az reaktif ve patlayıcıdır.

Ayrıca Bunu da Okuyabilirsiniz: Periyodik Tablo Nedir? Periyodik Tablonun Özellikleri

Lityum Nerelerde Bulunur?

Çok reaktif olduğu için lityum doğada saf haliyle bulunmaz. Bununla birlikte, dünya çapında deniz suyu, mineral kaynakları ve magmatik kayaçlar dahil olmak üzere çeşitli alanlarda bulunur.

lityum pili - Lityum Nedir? Lityum Elementinin Bilinmeyen Özellikleri
Lityum Pili [lityum nedir]

Lityumun Kullanım Alanları

Lityum, çeşitli uygulamalarda kullanılır. Muhtemelen en aşina olduğumuz lityum pillerdir. Endüstride kullanılan lityumun yaklaşık% 27’si pillerde kullanılmaktadır. Diğer bir önemli uygulama ise seramik ve cam imalatındadır. Diğer uygulamalar arasında yağlayıcı gresler, yüksek performanslı uçak malzemeleri ve anti-depresyon ilaçları bulunur.

Ayrıca Bunu da Okuyabilirsiniz: Halojen Nedir? Halojenlerin Özellikleri Ve Kullanım Alanları

Lityum Nasıl keşfedildi?

Lityum, ilk olarak 1817’de petalit cevherini analiz ederken İsveçli kimyager Johann August Arfvedson tarafından bir element olarak tespit edildi. Saf haliyle bir yıl sonra İngiliz kimyager Humphry Davy tarafından izole edildi.

lityum molekulu - Lityum Nedir? Lityum Elementinin Bilinmeyen Özellikleri
Lityum Atomları [lityum nedir]

Lityum Adını Nereden Aldı?

Lityum, Yunanca “taş” veya “kaya” anlamına gelen “lithos” kelimesinden gelir. Johann Arfvedson (onu da keşfeden) tarafından seçildi. Lityum, ikisi kararlı olmak üzere yedi izotopa sahiptir. Lityum doğal olarak bulunduğunda, iki kararlı izotopun bir karışımı olarak oluşur.

Lityum Hakkında İlginç Gerçekler

#) Metal olmasına rağmen bıçakla kesilecek kadar yumuşaktır.

#) O kadar hafif ki su üzerinde yüzebilir. Lityum yangınlarının söndürülmesi zordur.

#) Su, lityum ile reaksiyona gireceği ve yangını daha da kötüleştirebileceği için suyu kullanamazsınız. Tozlu yangın söndürücü gereklidir.

#) Hidrojen ve helyumla birlikte lityum, Big Bang tarafından büyük miktarlarda üretilen üç elementten biriydi.

#) Yanarken lityum parlak kırmızı bir alev çıkarır.

#) En hafif metal olduğu için, güçlü hafif metaller yapmak için alüminyum ve bakır gibi diğer metallerle alaşımlanabilir.

#) Lityum hidroksit, uzay aracı ve denizaltılarda havayı temizlemek ve karbondioksiti gidermek için kullanılabilir.

Bir önceki yazımız olan Kauçuk Nedir, Nasıl Üretilir? Kauçuğun Özellikleri başlıklı makalemizde kauçuk, nasıl üretilir ve nedir hakkında bilgiler verilmektedir.

Bu yazıyı paylaşmak ister misiniz?

Bilim aşığı, araştırmacı bir mühendis olarak, doğru ve gerçek bilgiye ulaşmaya bir nebze katkı sağlamak amacı ile Bilim Kültür'ü 2020'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz bir çok bilim, teknoloji, mühendislik ve daha bir çok kategorideki yazıları oldukça ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor, düzenliyor ve yayına sunuyorum.

Yazarın Profili

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.