1. Anasayfa
  2. Kimya

Periyodik Tablo Nedir? Periyodik Tablonun Harika Özellikleri

Periyodik Tablo Nedir? Periyodik Tablonun Harika Özellikleri
periyodik tablo nedir resim
0

Periyodik Tablo Nedir? Periyodik tablo artan atomik sayılarına göre kimyasal elementlerle listelenmektedir. Benzer özellikleri olan elementler birlikte gruplanır. 

Periyodik tablo, tüm elementleri 18 dikey kolonda ya da grupta ve 7 yatay sırada ya da periyotta göstermektedir. Elementlerin atomik sayıları periyod boyunca soldan sağa artış gösterir.

Bir elementin atomik sayısı, çekirdeğindeki protonların ve çekirdeğin etrafında dolaşan elektronların sayısına eşittir. Periyodik tablodaki gruplar, soldan sağa 1-18 diye sıralanır.

Tabloda toplam 118 element vardır. Aynı gruptaki elementler benzer özelliklere sahiptir. Bir elementin kimyasal özellikleri, en dıştaki elektronların sayısına dayanmaktadır.

Periyodik tablo, kimyasal elementlerin sınıflandırılması için geliştirilmiş tablodur. Dilimizde periyodik tablo, periyodik cetvel, periyodik çizelge, elementler tablosu gibi birçok şekilde isimlendirilmiştir.

Sodyum, grup 1 ‘dedir. Metal olmasına rağmen, bıçakla kesilebilecek kadar yumuşaktır. Sodyum, hava ya da nemle buluşmaması için, yağda muhafaza edilir. Peki bu tam olarak periyodik tablo nedir?

Periyodik Tablo Nedir?

Periyodik Tablo elementleri listelemenin bir yoludur . Elementler, atomlarının yapısına göre tabloda listelenmiştir. Bu, kaç protona sahip olduklarını ve dış kabuklarında kaç elektrona sahip olduklarını içerir. Soldan sağa ve yukarıdan aşağıya, elementler, her atomdaki proton sayısı olan atom numaralarına göre listelenir.

periyodik tablo grupları
periyodik tablo grupları [periyodik tablo nedir]

Periyodik Tablonun Özellikleri

Periyodik tablo, s, p, d ve f harfleriyle adlandırılan 4 ana bölgeden oluşmaktadır.  Grup 1 ve 2, soldaki s bloğunu meydana getirir. Sağdaki p bloğu 13 ve 18 gruplarını içerir. d ve f blokları 3 ve 12 gruplarını meydana getirir. 

Element sıralarına periyod adı verilir. Soldan sağa doğru elementler, giderek metalden uzaklaşır.

Element kolonları, gruplardır. Aynı gruptaki elementlerin özellikleri birbirine benzer. Grupta atomik sayı aşağı doğru azaldıkça, elementlerin metal karakteri artar.

Bir elementin atomik sayısı, elementin atomundaki protonların sayısıdır. Bir elementin kimyasal simgesinin altına atom sayısı, soluna da simgenin kendisi yazılabilir.

Periyodik Tablo resim
Periyodik Tablo [periyodik tablo nedir]

Grup 18’deki elementlere bazen hareketsiz gazlar adı verilir. En hafifleri olan helyumun sadece 2 elektronu vardır. Gruptaki diğer elementlerin hepsinin en dıştaki kabuğunda 8 elektron vardır. Bu düzenlemeler çok dengelidir, Bu durum, tepkimelerin gerçekleşmemesini açıklıyor.

Hareketsiz gazların çoğu aydınlatmada kullanılır. Deniz fenerindeki lamba, mavimsi beyaz yoğun ışığı üreten ksenon gazını üretir. 

Periyodik Tablo Blokları nelerdir
Periyodik Tablo Blokları

Periyodik Tablo Bölümleri

S-Blok Elementleri 

Hidrojen dışında s bloğu elementleri reaktif, düşük yoğunluklu yumuşak metallerdir. Grup 1 metallerinin çoğu, 100 derecenin altında, grup 2 metallerinin çoğu ise 900 derecenin altında erir.

S-blok elementlerinin bileşimleri, havai fişekleri renklendirmede kullanılır. Sodyum ve potasyum tuzları, sinir sisteminin çalışması, magnezyum bileşimleri ise bitkilerde yeşil klorofilin yapılması için gereklidir. 

D-Blok Elementleri 

Bu elementler sert, yoğun metallerdir; çoğu 1000 derecenin üzerinde erir. D-blok metalleri arasında, demir, bakır ve titanyum yer alır. S-blok metalleri kadar reaktif değildir.

D-blok metallerinin en dışında bir ya da 2 elektronları olduğu için, hepsinin kimyasal özellikleri birbirine benzer. Atomik sayının periyodlar boyunca artmasına rağmen, fazla elektronlar atomun içinde, çekirdeğe daha yakın dolaşır.

P-Blok Elementleri

Bu blokta metaller ve metal olmayanlar bir aradadır. Alüminyumdan polonyuma uzanan, köşegen çizginin üzerindeki elementler metal değildir. Kalay ve kurşun tipik p-blok metalleridir.

D-blok metallerinden daha yumuşak ve onlar kadar tepkili değillerdir. Nitrojen, oksijen, florin ve klor, p-bloğunun sağ üst kısmındadır. Grup 18’in üyelerine hareketsiz gazlar adı verilir çünkü bunlar tepkili değildir. 

F-Blok Elementleri 

Bu elementler az bulunur. İlk sıradakilerin tümü çok tepkilidir. İkinci sıradakiler radyoaktiftir. Bunların çoğu, laboratuvarlarda ya da nükleer tepkimelerin göbeğinde üretilen sentetik elementlerdir. 

Nükleer santrallerde kullanılan yakıtlardan biri olan element atom numarası 92 olan uranyumdur. Bu, doğal yollarla var olan elementler arasında en yüksek atomik sayısı olandır. Çekirdek, diğer elementleri oluşturmak üzere bölündüğünde, enerji dağılır. 

Neden Periyodik Tablo Deniyor?

Periyodik tablo “Periyodik” olarak adlandırılır çünkü elementler döngü veya periyotlar halinde sıralanır. Soldan sağa elementler, artan atom numaralarına (çekirdeklerindeki protonların sayısına) göre sıralar halinde dizilir. Periyodik tablo bilinen bütün elementlerin artan atom numaralarına (buna proton sayısı da denir) göre bir sıralanışıdır

Aynı sayıda valans elektronuna sahip elemanların aynı sütunlarda sıralanması için bazı sütunlar atlanır. Bu şekilde sıralandıklarında, sütunlardaki öğeler benzer özelliklere sahiptir. Tablodaki her yatay satır bir dönemdir. Toplam yedi (veya sekiz) dönem vardır.

İlki kısadır ve sadece iki elemente sahiptir, hidrojen ve helyum. Altıncı dönemin 32 unsuru vardır. Her periyotta en soldaki element dış kabuğunda 1 elektrona ve en sağdaki elementin tam kabuğuna sahiptir.

oksijen sembolu - Periyodik Tablo Nedir? Periyodik Tablonun Harika Özellikleri
Örnek bir element sembolü [periyodik tablo nedir]

Periyodik Tablo Grupları

Gruplar, periyodik tablonun sütunlarıdır. 18 sütun veya grup vardır ve farklı grupların farklı özellikleri vardır. Bir grubun bir örneği asal veya inert soy gazlardır.

Bu elementlerin tümü periyodik tablonun on sekizinci veya son sütununda sıralanır. Hepsinin tam bir dış elektron kabuğu vardır, bu da onları çok kararlı hale getirir (diğer elementlerle reaksiyona girme eğilimindedirler).

Diğer bir örnek, tümü en soldaki sütunda hizalanan alkali metallerdir. Dış kabuklarında sadece 1 elektrona sahip olmaları ve çok reaktif olmaları bakımından hepsi birbirine çok benzer.

Benzer elementlerin bu sıralanması (artan atom ağırlıklarına göre) ve gruplanması, elementlerle çalışırken kimyagerlere yardımcı olur. Bir öğenin belirli bir durumda nasıl tepki vereceğini veya davranacağını anlayabilir ve tahmin edebilirler.

Periyodik Tablo Sembol Kısaltmaları

Periyodik tabloda her elementin kendi adı ve kısaltması vardır. Hidrojen için H gibi bazı kısaltmaların hatırlanması kolaydır. Bazıları demir için Fe veya altın için Au gibi biraz daha farklıdır. Altın için “Au” Latince altın “aurum” kelimesinden gelir.

Periyodik Tabloyu Kim İcat Etti?

Periyodik tablo 1869’da Rus kimyager Dimitri Mendeleev tarafından keşfedildi. Mendeleev, tabloyu kullanarak birçok elementin özelliklerini keşfedilmeden önce doğru bir şekilde tahmin edebildi.

Periyodik Tablo Hakkında Eğlenceli Gerçekler

  • Karbon, 10 milyona kadar farklı bileşik oluşturduğu bilindiğinden benzersizdir.
  • Karbon, yaşamın varlığı için önemlidir.
  • Fransiyum, dünyadaki en nadir elementtir. Muhtemelen herhangi bir zamanda yeryüzünde birkaç onstan fazla yoktur.
  • Periyodik tabloda olmayan tek harf J harfidir.
  • Arjantin ülkesi, Latince’de argentum olan gümüş elementinden (Ag sembolü) adını almıştır.
  • Yeryüzünde helyum bulunmasına rağmen ilk olarak güneşi gözlemleyerek keşfedilmiştir.
Periyodik tablo nedir video

Kaynak: Milliyet, wikipedia, ducksters

Benzer aramalar: periyodik tablo nedir kısaca, periyodik tablo nedir tanım, periyodik tablo nedir pdf, periyodik tablo 8. sınıf, Periyodik tablo ve özellikleri, periyodik çizelge elementler tablosu, numaralarına buna proton sayısı, Periyodik tablo Grup Bulma, Periyodik tablo grup isimleri, Periyodik tablo Tarihçesi, Periyodik tablo grup özellikleri, Mendeleyev periyodik tabloyu neye göre sıraladı, dilimizde periyodik tablo kimyasal elementlerin sınıflandırılması için geliştirilmiş tablodur, periyodik cetvelden önce ne vardır,

Bir önceki yazımız olan Asitler ve Bazlar Nedir? Asit Baz Tepkimeleri başlıklı makalemizde asit, baz ve nedir hakkında bilgiler verilmektedir.

Bu yazıyı paylaşmak ister misiniz?

Bilim aşığı, araştırmacı bir mühendis olarak, doğru ve gerçek bilgiye ulaşmaya bir nebze katkı sağlamak amacı ile Bilim Kültür'ü 2020'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz bir çok bilim, teknoloji, mühendislik ve daha bir çok kategorideki yazıları oldukça ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor, düzenliyor ve yayına sunuyorum.

Yazarın Profili

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.