1. Anasayfa
  2. Kimya

Kalay Nedir? Kalay Elementinin Bilmediğiniz Özellikleri

Kalay Nedir? Kalay Elementinin Bilmediğiniz Özellikleri
kalay nedir hd
0

Kalay Nedir?

Kalay nedir? Kalay, periyodik tablonun on dördüncü sütununun dördüncü sırasında bulunan elementtir. Bir geçiş sonrası metal veya zayıf metal olarak sınıflandırılır . Kalay atomlarının dış kabuğunda 50 elektron ve 4 değerlik elektronlu 50 proton vardır. Bu yazımızda kalay nedir ve kalay elementinin özelliklerinden bahsedeceğiz.

kalay sembol 1 - Kalay Nedir? Kalay Elementinin Bilmediğiniz Özellikleri

Sembol: Sn

Atom numarası: 50

Atom ağırlığı: 118.71

Sınıflandırma: Zayıf metaller

Oda Sıcaklığında Faz: Katı

Yoğunluk (beyaz): 7,365 gram/cm3

Erime noktası: 231 ° C, (449 °F)

Kaynama noktası: 2602 ° C, (4716 °F)

Kim Tarafından keşfedildi: Antik çağlardan beri bilinir

Kalay Özellikleri

Standart koşullar altında kalay; yumuşak, gümüşi gri bir metaldir. Çok yumuşaktır (yani ince bir tabaka halinde dövülebilir) ve parlatılabilirdir. Kalay, normal basınç altında iki farklı allotrop oluşturabilir. Bunlar beyaz kalay ve gri kalaydir. Beyaz kalay, en aşina olduğumuz metalik kalay şeklidir. Gri kalay metalik değildir ve gri toz halindeki bir malzemedir. Gri kalay için birkaç kullanım vardır. Kalay, sudan kaynaklanan korozyona karşı dirençlidir. Bu, diğer metalleri korumak için kaplama malzemesi olarak kullanılmasına olanak sağlar.

Ayrıca Bunu da Okuyabilirsiniz: Alkali Metal Nedir? Alkali Metallerin Bilmediğiniz Özellikleri

Kalay Dünya’da Nerelerde Bulunur?

Kalay, Dünya’nın kabuğunda öncelikle cevher halinde bulunur. Genellikle serbest haliyle bulunmaz. Dünya’nın kabuğunda en bol bulunan 50. element civarındadır. Kalayın çoğu Çin, Malezya, Peru ve Endonezya’da çıkarılıyor. Dünyadaki kalayın 20 ila 40 yıl içinde yok olacağına dair tahminler vardır.

kalay kullanim alanlari - Kalay Nedir? Kalay Elementinin Bilmediğiniz Özellikleri
kalay konserve kapakları [kalay nedir]

Kalay Kullanım Alanları

Günümüzde kalayın çoğu lehim yapmak için kullanılmaktadır. Lehim, boruları birleştirmek ve elektronik devre yapmak için kullanılan kalay ve kurşun karışımıdır. Kalay ayrıca kurşun, çinko ve çelik gibi diğer metalleri korozyondan korumak için bir kaplama olarak kullanılır.

Kalay kutular aslında bir kalay kaplama ile kaplanmış çelik kutulardır. Kalay için diğer uygulamalar arasında bronz ve kalay gibi metal alaşımları, Pilkington işlemi kullanılarak cam üretimi, diş macunu ve tekstil üretimi yer alır.

Kalay Nasıl Keşfedildi?

Kalay, eski zamanlardan beri biliniyor. Kalay, alaşımı bronz yapmak için kalayın bakırla birleştirildiği Tunç Çağı’ndan başlayarak yoğun bir şekilde kullanıldı. Bronz, saf bakırdan daha zordu ve çalışmak veya dökmek daha kolaydı.

Ayrıca Bunu da Okuyabilirsiniz: Galyum Nedir? Galyum Elementinin Bilmediğiniz Özellikleri

kalay ne demek - Kalay Nedir? Kalay Elementinin Bilmediğiniz Özellikleri
kalay teneke kutu

Kalay Adını Nereden Gelir |Kalay Nedir?

Kalay(Tin), adını Anglo-Sakson dilinden alır. “Sn” sembolü, Latince kalay anlamına gelen “stannum” dan gelir.

Kalay İzotopları Nelerdir? |Kalay Nedir?

Kalay on kararlı izotopa sahiptir. Bu, tüm elementlerin en kararlı izotopudur. En bol bulunan izotop Kalay-120’dir.

Kalay Elementi hakkında İlginç Gerçekler

#) Bir çubuk büküldüğünde, “kalay ağlaması” adı verilen bir çığlık sesi çıkarır. Bunun nedeni atomların kristal yapısının kırılmasıdır.

#) Kalaylı, en az % 85 oranında kalay içeren bir kalay alaşımıdır. Kalaylıdaki diğer elementler genellikle bakır, antimon ve bizmutu içerir.

#) Beyaz kalay, sıcaklık 13.2 oC derecenin altına düştüğünde gri kalaya dönüşecektir. Beyaz kalaya küçük safsızlıklar eklenerek bu önlenebir.

#) Bronz tipik olarak % 88 bakır ve % 12 kalaydan oluşur.

Kaynak: wikipedia, lenntech

Bir önceki yazımız olan Kauçuk Nedir, Nasıl Üretilir? Kauçuğun Özellikleri başlıklı makalemizde kauçuk, nasıl üretilir ve nedir hakkında bilgiler verilmektedir.

Bu yazıyı paylaşmak ister misiniz?

Bilim aşığı, araştırmacı bir mühendis olarak, doğru ve gerçek bilgiye ulaşmaya bir nebze katkı sağlamak amacı ile Bilim Kültür'ü 2020'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz bir çok bilim, teknoloji, mühendislik ve daha bir çok kategorideki yazıları oldukça ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor, düzenliyor ve yayına sunuyorum.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.