1. Anasayfa
  2. Kimya

Neon Nedir? Neon Elementinin Hiç Bilmediğiniz Özellikleri

Neon Nedir? Neon Elementinin Hiç Bilmediğiniz Özellikleri
neon nedir hd
0

Neon Nedir

Neon nedir? Neon, dönem tablosunun 18. sütununda bulunan ikinci asal gazdır. Neon, evrende en çok bulunan beşinci elementtir. Neon atomları 10 elektron ve 8 elektrondan oluşan tam bir dış kabuğa sahip 10 protona sahiptir. Bu yazıda neon nedir ve neonun özellikleri nelerdir gibi konulardan ayrıntılı olarak bahsedeceğiz.

neon sembolu - Neon Nedir? Neon Elementinin Hiç Bilmediğiniz Özellikleri

Sembol: Ne

Atom numarası: 10

Atom ağırlığı: 20.1797

Sınıflandırma: soygazlar

Oda Sıcaklığında Faz: Gaz

Yoğunluk: 0,9002 g/L  (0 °C)

Erime noktası: -248,59 °C (-415,46 °F)

Kaynama noktası: -246,08 °C (-410,94 °F)

Kim Tarafından keşfedildi: 1898’de Sir William Ramsay ve MW Travers

Neon Özellikleri

Standart koşullar altında neon elementi renksiz, kokusuz bir gazdır. Tamamen inert bir gazdır, yani bir bileşik oluşturmak için diğer elementler veya maddelerle birleşmeyeceği anlamına gelir. Neon, herhangi bir element arasında en dar sıvı aralığına sahiptir. Sadece 24.55 Kelvin ile 27.05 Kelvin arasında sıvı olarak kalır.

Helyumdan sonra en hafif ikinci asal gazdır. Neon bir vakum boşaltma tüpündeyken kırmızımsı-turuncu bir ışıkla parlar.

Ayrıca Bunu da Okuyabilirsiniz: Soy Gaz Nedir? Soy Gazların Duymadığınız Özellikleri

Neon Dünyada Nerelerde Bulunur?

Neon, Dünya’da çok nadir bulunan bir elementtir. Hem Dünya atmosferinde hem de Dünya’nın kabuğunda çok küçük oranlarda bulunur. Fraksiyonel damıtma adı verilen bir işlemle ticari olarak sıvı havadan üretilebilir.

Neon, yıldızlarda çok daha yaygın bir elementtir ve evrende en bol bulunan beşinci elementtir. Yıldızların alfa süreci sırasında helyum ve oksijenin birbirine kaynaşmasıyla oluşur.

Neon Kullanım Alanları

Neon, genellikle “neon” tabelalar (neon lamba) olarak adlandırılan aydınlatma tabelalarında kullanılır. Bununla birlikte, neon yalnızca kırmızımsı turuncu bir parıltı üretmek için kullanılır. Diğer gazlar, hala neon işaretleri olarak adlandırılsalar bile, diğer renkleri oluşturmak için kullanılır.

Neon kullanan diğer uygulamalar arasında lazerler, televizyon tüpleri ve vakum tüpleri bulunur. Sıvı haldeki neon, soğutma için kullanılır ve sıvı helyumdan daha etkili bir soğutucu olarak kabul edilir.

Ayrıca Bunu da Okuyabilirsiniz: Helyum Nedir? Helyum Elementinin Bilmediğiniz Özellikleri

Neon Nasıl keşfedildi?

Neon, 1898’de İngiliz kimyagerler Sir William Ramsay ve Morris W. Travers tarafından keşfedildi. Sıvılaştırılmış havayı ısıttılar ve kaynarken çıkan gazları yakaladılar. Kripton, neon ve ksenon dahil üç yeni element keşfettiler. Neon, keşfettikleri ikinci elementti.

neon lamba - Neon Nedir? Neon Elementinin Hiç Bilmediğiniz Özellikleri
Neon lamba [neon nedir]

Neon adı nereden gelir? |Neon Nedir?

Neon adı, Yunanca “yeni” anlamına gelen “neos” kelimesinden gelir.

Neon İzotopları Nelerdir? |Neon Nedir?

Neon-20, neon-21 ve neon-22 dahil olmak üzere bilinen üç neon izotopu vardır. En yaygın olanı, doğal olarak oluşan neonların yaklaşık % 90’ını oluşturan neon-20’dir.

Neon Hakkında İlginç Gerçekler

#) Bazı bilim adamları, neonun periyodik tablonun en reaktif öğesi olan florin ile bir bileşik oluşturabileceğini düşünüyor.

#) Uluslararası Sıcaklık Ölçeği için ölçüm noktalarını sabitlemek için kullanılır.

#) Neon gazı ve sıvısı oldukça pahalıdır çünkü havadan geri kazanılmaları gerekir.

#) Neon gazı tek atomludur, yani atomları oksijen ve nitrojen gibi bağlanmaz. Bu onu “havadan daha hafif” yapar.

Kaynak: Wikipedia, Britannica

Bir önceki yazımız olan Kauçuk Nedir, Nasıl Üretilir? Kauçuğun Özellikleri başlıklı makalemizde kauçuk, nasıl üretilir ve nedir hakkında bilgiler verilmektedir.

Bu yazıyı paylaşmak ister misiniz?

Bilim aşığı, araştırmacı bir mühendis olarak, doğru ve gerçek bilgiye ulaşmaya bir nebze katkı sağlamak amacı ile Bilim Kültür'ü 2020'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz bir çok bilim, teknoloji, mühendislik ve daha bir çok kategorideki yazıları oldukça ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor, düzenliyor ve yayına sunuyorum.

Yazarın Profili

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.