1. Anasayfa
  2. Kimya

Helyum Nedir? Helyum Elementinin Bilmediğiniz Özellikleri

Helyum Nedir? Helyum Elementinin Bilmediğiniz Özellikleri
helyum nedir hd
1

Helyum Nedir?

Helyum nedir? Helyum, evrendeki en hafif ikinci ve en yaygın ikinci elementtir. Bu element periyodik tabloda soy gaz grubunda en üstündeki elementtir.  Peki tam olarak bu helyum nedir ve Özellikleri Nelerdir?

helyum sembolu - Helyum Nedir? Helyum Elementinin Bilmediğiniz Özellikleri

Sembol: He

Atom numarası: 2

Atom ağırlığı: 4.00260

Sınıflandırma: Asal gaz ve soy gaz

Oda Sıcaklığında Faz: Gaz

Yoğunluk: 0,1786 g/L  (0 °C)

Erime noktası: -272,20 °C, -457,96 °F

Kaynama noktası: -268,93 °C, -452,07 °F

Kim Tarafından keşfedildi: Pierre Janssen, 1868’de

Helyum Özellikleri

Oda sıcaklığında helyum kokusuz, tatsız, renksiz bir gazdır. Çok düşük kaynama ve erime noktalarına sahiptir, yani en aşırı koşullar dışında genellikle gaz fazında bulunur. Helyum, normal basınçlar altında katılaşmayan ve mutlak sıfırda bile sıvı halde kalan tek elementtir.

Helyum, asal veya asal gazlardan biridir. Bu, dış elektron kabuğunun elektronlarla dolu olduğu anlamına gelir. Bu, onu çok tepkisiz ve yanmaz hale getirir.

Helyumun birçok benzersiz özelliği vardır: düşük kaynama noktası, düşük yoğunluk, düşük çözünürlük, yüksek termal iletkenlik ve eylemsizlik, bu nedenle bu özellikleri açığa çıkarabilecek birçok uygulama için kullanılır.

Helyum, balonları ve zeplinleri doldurmak için kullanılan ilk gazdı. Bu uygulama yükseklik araştırmalarında ve meteorolojik balonlarda devam etmektedir.

Helyum, hidrojenden sonra evrende en çok bulunan ikinci elementtir. Helyum, kütle ile ölçülen tüm elemental maddelerin % 23’ünü oluşturur. Helyum, Dünya’da daha ağır elementlerin doğal radyoaktif bozunmasıyla oluşur. Bu helyumun çoğu yüzeye çıkar ve atmosfere girer.

Ayrıca Bunu da Okuyabilirsiniz: Halojen Nedir? Halojenlerin Özellikleri Ve Kullanım Alanları

Helyum Dünya’da Nerelerde Bulunur?

Helyum, Dünya’da oldukça nadirdir. Dünya atmosferinde çok az miktarda vardır çünkü o kadar hafif ki atmosferden uzaya doğru yükselir. Bilim adamları, evrendeki helyumun çoğunun evrenin oluşumunda yaratıldığına inanıyor. Ancak yıldızların merkezinde ve ayrıca Dünya’daki radyoaktif bozunmanın bir parçası olarak yeni helyum oluşturulur.

Radyoaktif bozunmadan kaynaklanan helyum, doğal gaz rezervuarlarında yeraltında sıkışıp kalmış halde bulunabilir. Helyum, yıldızların iç çekirdeklerinde sürekli olarak üretilmektedir. Bir yıldızın derinliklerinde, yoğun basınçlar hidrojen atomlarının helyum atomlarına dönüşmesine neden olur. Bu, yıldızlara ve güneşe güç veren enerjiyi, ısıyı ve ışığı meydana getirir. Bu dönüşüme nükleer füzyon denir.

hava gemisi
Hava Gemisi-Zeplin [helyum nedir]

Helyum Kullanım Alanları

Helyum balonlarda ve hava gemilerinde havada süzülmelerini sağlamak için kullanılır. Hidrojen kadar hafif değildir, ancak hidrojen çok yanıcı olduğu için çok daha güvenli bir gazdır. Helyum gazının en büyük endüstriyel kullanıcısı, süper iletken mıknatısları soğuk tutmak için gazı kullanan MRI tarayıcılarıdır. Diğer uygulamalar arasında elektronikler için silikon levhalar ve ark kaynağı için koruyucu gaz olarak bulunur.

Ayrıca Bunu da Okuyabilirsiniz: Soy Gaz Nedir? Soy Gazların Duymadığınız Özellikleri

Helyum Nasıl Keşfedildi?

Helyum ilk olarak 1868’de astronom Pierre Janssen tarafından keşfedildi. Janssen güneş tutulmasını incelerken yeni bir unsuru fark etti. Bu element 1895’e kadar Dünya’da bulunamadı.

Helyum Adı Nereden Gelir? |Helyum Nedir?

Helyum, adını Yunanca “güneş” anlamına gelen “helios” kelimesinden alır. Helios, aynı zamanda Yunan Güneş tanrısının adıdır.

Helyumun İzotopları Nelerdir? |Helyum Nedir?

 Bilinen sekiz helyum izotopu vardır. Helyum izotoplarının en bol olanı, büyük ölçüde evrenin başlangıcında meydana gelen Helyum-4’tür.

helyum kullanim alanlari - Helyum Nedir? Helyum Elementinin Bilmediğiniz Özellikleri
Balon [helyum nedir]

Helyum hakkında İlginç Gerçekler

#) Helyumdaki ses hızı, havadaki ses hızının yaklaşık üç katıdır. Bu da, helyum solurken insanların seslerinin tizleşmesine ve gıcırdamasına neden olur (not: çok fazla nefes alırsanız boğulabileceğiniz için asla helyum solumayın).

#) Helyumun bir bileşik oluşturmak için başka bir elementle bağlandığı bilim adamları tarafından hiç gözlemlenmemiştir.

#) Oksijeni seyreltmek için genellikle tüplü hava tanklarında oksijenle karıştırılır. Kanda çözünmeyeceği ve insan vücudunu daha çabuk terk edeceği için nitrojen yerine kullanılır.

#) Genel olarak, helyum moleküller oluşturmak için kendisiyle birleşmez, ancak tek bir atom olarak bulunur.

#) Helyum inert bir gazdır ve diğer elementlerle kolayca birleşmez. Helyum diflorür (HeF 2 ) üretmek için girişimlerde bulunulmasına rağmen, helyum içeren bilinen hiçbir bileşik yoktur .

Kaynak: Lenntech, Wikipedia (helyum nedir)

Bir önceki yazımız olan Kauçuk Nedir, Nasıl Üretilir? Kauçuğun Özellikleri başlıklı makalemizde kauçuk, nasıl üretilir ve nedir hakkında bilgiler verilmektedir.

Bu yazıyı paylaşmak ister misiniz?

Bilim aşığı, araştırmacı bir mühendis olarak, doğru ve gerçek bilgiye ulaşmaya bir nebze katkı sağlamak amacı ile Bilim Kültür'ü 2020'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz bir çok bilim, teknoloji, mühendislik ve daha bir çok kategorideki yazıları oldukça ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor, düzenliyor ve yayına sunuyorum.

Yazarın Profili

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yorumlar (1)

  1. Seren yaren 3 sene önce

    Helyum elementini sadece balonlarda kullanılır diye biliyorduk, baya kullanımı varmış, teşekkürler, güzel bilgiler..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.