1. Anasayfa
  2. Kimya

Element Nedir? Elementlerin Bilmediğiniz Özellikleri

Element Nedir? Elementlerin Bilmediğiniz Özellikleri
element nedir resim
1

Element nedir? Elementler, kimyasal yöntemlerle kırılamayan maddelerdir. 94 tane doğal ve 24 adet sentetik olmak üzere 118 adet element vardır. Elementler, metaller ve metal olmayanlar diye sınıflandırılmaktadır. Peki daha dataylı olarak element nedir?

Element Nedir?

Elementler, atomlardan oluşan saf maddelerdir. Her elementin çekirdeğinde bulunan protonların sayısını temsil eden bir atom numarası vardır. Elementlerin periyodik tablosu artan atom numarasına göre sıralanır. Elementler metaller ve metal olmayanlar olarak ikiye ayrılır.

Elementlerin Özellikleri | Element Nedir?

Metaller, elektriği ileten ve geneli parlak olan katılardır. Metallerin çoğu, yüksek ısıda erir. Metaller yumuşaktır ve bunlara şekil verilebilmektedir. Birçoğu, kırılmadan biçimlendirilebilirler. Demir, bakır, çinko ve uranyum, metallere örnektir. 

Grafik dışında bir karbon türü; metal olmayan maddeler elektriği iletmez: Sülfür ve fosfor gibi katı metal olmayan maddeler kolay kırılır.

Metal olmayan maddelerin çoğu, metallerden çok daha düşük ısılarda erir; çoğu oda sıcaklığında gazlardır. Klor, hidrojen ve oksijen metal değildir. 94 doğal element vardır.

Helyum ve neon dışında, hepsi diğer elementlerle birleşip bileşimleri meydana getirmektedir. Kimyasal tepkimeler yoluyla bileşimler kırılıp içerdikleri elementler ayrıştırılabilir. 

Bir element, tek bir atom türünden yapılan saf bir maddedir. Öğeler, dünyanın geri kalanı için yapı taşlarıdır. Element örnekleri arasında demir, oksijen, hidrojen, altın ve helyum bulunur.

Atom Numarası Nedir?

Bir elementteki önemli bir sayı atom numarasıdır. Atom sayısı, her atomdaki proton sayısıdır. Her elementin benzersiz bir atom numarası vardır. Hidrojen ilk elementtir ve bir protonu vardır, dolayısıyla atom numarası 1’dir. Mesela altın her atomda 79 protona ve 79 atom numarasına sahiptir. Standart hallerindeki elementler de protonlarla aynı sayıda elektrona sahiptir.

element cevheri
element form örneği

Bir Elementin Formları Nelerdir?

Elementlerin hepsi aynı tip atomlardan yapılmış olsalar bile, yine de farklı formlarda ve farklı özelliklerde olabilirler. Sıcaklıklarına bağlı olarak katı, sıvı veya gaz olabilirler. Atomların ne kadar sıkı paketlendiğine bağlı olarak farklı biçimler de alabilirler.

Bilim adamları bu allotropları araştırıyorlar. Buna bir örnek karbondur. Karbon atomlarının birbirine nasıl uyduğuna bağlı olarak elmas, kömür veya grafit oluşturabilirler.

Kaç Tane Element Vardır?

Şu anda 118 bilinen element vardır. Bunlardan sadece 94’ünün Dünya’da doğal olarak var olduğu düşünülüyor. Atom numarası 83 fazlası olan atomlar kararlı değildirler ve radyoaktif özellikler barındırırlar..

Element Aileleri

Elementler benzer özelliklere sahip oldukları için bazen birlikte gruplanır. İşte türlerden birkaçı:

Soy Gazlar: Helyum, neon, argon, kripton, ksenon ve radon asal gazlardır. Atomlarının dış kabuğunun elektronlarla dolu olması bakımından benzersizdirler. Bu, diğer unsurlarla fazla tepki vermedikleri anlamına gelir. İçlerinden bir elektrik akımı geçtiğinde parlak renklerde parladıkları için genellikle işaretlerde kullanılırlar.

Alkali Metaller: Bu elementler atomlarının dış kabuğunda sadece 1 elektrona sahiptir ve çok reaktiftir. Bazı örnekler lityum, sodyum ve potasyumdur. Diğer gruplar arasında geçiş metalleri, ametaller, halojenler, alkali toprak metalleri, aktinitler ve lantanitler verilebilir.

Periyodik Tablo

Kimya için elementleri öğrenmenin ve anlamanın önemli bir yolu periyodik tablodur.

Ayrıca bu yazımızı da okuyabilirsiniz: Periyodik Tablo

Element Sembolleri Ve İsimleri | Element Nedir?

Kimyacılar, elementleri temsil eden bir ya da iki harfli sembol kullanmaktadır. İlk harf, büyük harf, ikincisi küçük harftir. Örneğin, hidrojen ve çinkonun sembolleri H ve Zn’dir. 

1800 yılı civarında keşfedilen elementlere latince adlar verilmiştir. Romalılar kurşuna plumbum diyordu.

Kurşun kolay şekil aldığı için, Romalılar kurşundan su boruları yapmışlardır. Plumbum içi Pb sembolünü kullandılar. Bu, İngilizcede plumber ve plummer olan su tesisatçısı ya da tesisatçı sözcüklerinin de kaynağını gösterir.

Daha yeni bulunan metal elementlerin yum’la biten isimleri vardır. Örneğin Plütonyum 1940’ta keşfedildi ve bu adı aldı.

ElementSembolDetaylar
DemirFeLatince ferrum sözcüğü, 4 bin yılı aşkın bir süre kullanılmıştır. 
KurşunPbLatince plumb sözcüğü 3 bin yılı aşkın bir süre boyunca kullanılmıştır. 
BakırCuLatince cuprum sözcüğü 5 bin yılı aşkın süre boyunca kullanılmıştır.
SodyumNaİlk 1807de Üretildi. Latin ismi natrium’dur. 
AlüminyumAlİlk 1825’te üretilmiştir.
UranyumU1789’da keşfedildi.1841’de üretildi. Adını  Uranüs’ten almıştır. 
PlütonyumPuİlk 1940’ta yapılmıştır. Adını Plüton gezegeninden almıştır. 
FosforP1669’da keşfedilmiştir, 

Elementlerin 5’te biri metal değil, geri kalanı metaldir. Doğada bulunanların çoğu, bir ya da 2 elementin birleşmesinden oluşan bileşimler halindedir.

Metal Elementler | Element Nedir?

Dünyanın kabuğunda ham halde birkaç element bulunmaktadır. Altın, bazı kayalarda ufak tabakalar ya da küçük saf metal yığınları halinde yer almaktadır. Bunun nedeni, diğer elementlerle kolay karışmamasıdır. İnsanlar altını ilk olarak 5 bin 500 yıl önce çıkarıp kullanmışlardır. 

Bazı kayalarda, oksijen bileşimli metaller bulunur. Örneğin demir madeni, demir ile oksijenin bileşimidir. 3 bin 500 yıl önce insanlar, madenini kömürle eritip demir yapmayı öğrenmiştir. Bakır, kurşun ve çinko da aynı yöntemle yapılmaktadır. 

fosfor resim

Fosfor, metal olmayan bir elementtir. Havayla birleştiğinde fosforoksit bileşimini oluşturduğu için suyun içinde muhafaza edilir. Fosfor, klor gazı akıntısında da feci şekilde etki verir

Metal Olmayan Elementler | Element Nedir?

Karbon ve sülfür, doğada hammadde halinde bulunur. Bunlar, metal olmayan maddelerdir. Karbon, elmas ve grafit halinde bulunur; kömür (karbonun işlenmiş hali) yüzyıllar boyunca odunları yakarak üretilmiştir. Demir yapımında kullanılırdı. Sülfür, bazı volkanların kraterlerinde katı sarı yığınlar ya da toz halinde bulunmaktadır. MS 1200’den itibaren barut ve antiseptik yapımında kullanılmıştır. 

Sonraki Keşifler | Element Nedir?

Lavoisier, 1743’te konunun merkezine elementleri koyduğunda modern kimyanın kurucusu oldu. O dönemde bilinen sadece 26 ham element vardı. Bunların aparat ve teknikleri geliştiğinde, kimyacılar hızla yeni elementler keşfetti. 1900’de, doğal yollarla var olan tüm elementler bulunmuş ve adlandırılmıştı. 

atom bombası resim

Nükleer tepkimeler bir elementin atomlarını diğer elementlerin atomlarına dönüştürür. Bu gerçekleşirken ortaya büyük bir enerji çıkar: atom bombasının patlama gücü, binlerce tonluk sıradan patlayıcıların gücüne denktir. 

Elementler Hakkında Eğlenceli Gerçekler

  • Dünya ve Mars’ta bulunan elementler tamamen aynıdır.
  • Hidrojen, evrende bulunan en yaygın elementtir. Aynı zamanda en hafif elemettir.
  • İzotoplar, farklı sayıda nötron içeren aynı elementin atomlarıdır.
  • Eski zamanlarda elementler ateş, toprak, su ve havayı ifade ediyordu.
  • Helyum, evrendeki en yaygın ikinci elementtir, ancak Dünya’da çok nadirdir.

 

Sentetik Elementler | Element Nedir?

Evren, hidrojen (% 90) ve helyumdan (% 9) oluşur. Güneş gibi yıldızlardaki yoğun basınç ve ısılar, hidrojeni helyuma çeviren nükleer tepkimelere yol açar.

Ayrıca bunu da okuyabilirsiniz: Evren nedir? Evren Hakkında En Öğretici Bilgiler

zeplin resim

Hindenburg zeplini, 190 bin metreküp hidrojen içeriyordu. 1937’de, hidrojen patlaması olduğunda 97 kişinin 35’i öldü.

Daha sonraki nükleer tepkimeler, hidrojen ile helyumu sıkıştırıp daha ağır elementlerin oluşumuna neden olur.

Güneşten parçalar koptuğunda, dünya bu şekilde oluşmuştur. Bilim adamları, doğal elementlerden ağır yapay elementler üretmek için nükleer tepkimelerden yararlanır.

Bu sentetik elementler o kadar dengesizdir ki, çürüyüp dağılmaktadır. Bu bazen dakikalar, bazen de saniyeler içerisinde gerçekleşebilmektedir.

Element nedir ve özellikleri videosu

Kaynak: Milliyet, wikipedia

Benzer aramalar: azot oksijen elementleri, element ne demek, element nedir kısaca, aracı olarak elementler, element nedir pdf, element nedir özet, element nedir konu anlatımı, element nedir ve özellikleri, elementleri oksijen ve diğer elementler olarak sınıflandırmak, az miktarda element farklı özellikleri, elementlerin tarihçesi,

Bir önceki yazımız olan Asitler ve Bazlar Nedir? Asit Baz Tepkimeleri başlıklı makalemizde asit, baz ve nedir hakkında bilgiler verilmektedir.

Bu yazıyı paylaşmak ister misiniz?

Bilim aşığı, araştırmacı bir mühendis olarak, doğru ve gerçek bilgiye ulaşmaya bir nebze katkı sağlamak amacı ile Bilim Kültür'ü 2020'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz bir çok bilim, teknoloji, mühendislik ve daha bir çok kategorideki yazıları oldukça ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor, düzenliyor ve yayına sunuyorum.

Yazarın Profili

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yorumlar (1)

  1. Yasemin arıcı 3 sene önce

    Elementler hakkında çok güzel bilgiler. Sizi favorilere aldım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.