1. Anasayfa
  2. Uzay

Evrende Süper Kütleli Kara Delikler Nasıl Oluştu?

Evrende Süper Kütleli Kara Delikler Nasıl Oluştu?
süper Kütleli Kara Delik nedir
0

Bilim insanları, çağımızın gelişmiş teknolojisi sayesinde uzay ve evrende bulunan gizemleri her gün biraz daha aydınlatıyor. Özellikle son dönemlerde ne çok merak edilen süper kütleli kara delikler bilim insanlarının üzerine en çok durduğu konular arasına girmektedir.

Belirli boyutlarda ki teleskoplar kullanılarak, evren üzerinde bulunan gelişmeler ve Büyük Patlama’dan beri evrenin ilerlemesi bununla beraber yaşanan evrimler bilim insanları tarafından sıkça inceleniyor. Bu evrim süreçlerinden en merak uyandırıcı olanı ise süper kütleleri kara deliklerin oluşumları.

Süper kütleli kara deliklerin aslında Büyük Patlamadan sonra oluştuğu ve yeterli besin kaynaklarını karşılayabilmek için geniş ve soğuk hidrojen gazı bölgeleri bulmaları gerekmektedir. Bütün araştırmalar sonucunda tespit edilen bulgulara göre tam olarak günümüzde süper kütleli kara deliklerin büyüme hızı ile ilgili net bir sonuç bulunamıyor.

Süper Kütleli Kara Deliklerin Oluşumu

Bir çok bilim insanı ve gökbilimciler son on yıldır, gökadanın merkez sisteminde bulunan ve etkin galaksi etrafında olduğu belirlenen süper kütleli kara delikleri araştırıyorlardı. Kuasar ismi verilen kara delik çekirdekleri bilinen mevcut bütün yıldızlardan daha fazla enerji üreterek etrafa ışık yaydığı bilinmekte.

Günümüzde en uzak olarak tespit edilen kuasar yaklaşık 13,1 ışık yılı uzaklığında yer almaktadır. İlk yıldız sistemi Büyük Patlamadan sonra yaklaşık yüz bin yıl gibi bir süre sonra oluşmuştur.Bununla beraber durumu ele aldığımız zaman süper kütleli kara deliklerin de ilk yıldız ölümünden sonra oluştuğu belirlenmiştir.

Fakat bilim insanlarının bu konu ile ilgili kafasını karıştıran en büyük mesele evrenin başında yaşan bu olayla ilgili yüksek oranda etrafta toz ve gaz bulunmamasıdır. Bu da evrenin başında oluşan bu hızlı büyümeyi tam olarak açıklanamaz hale getirmiştir.

Süper kütleli kara delik nedir?

Evrende Bulunan En Büyük Kuasar 

Bu büyüme evresi araştırılırken araştırmacılar galaksilerin ve yıldızların oluşması için çevrede çok fazla tetikleyici toz ve gaz kütleleri bulunduğunu tespit etmiştir. Bu gibi durumdan yola çıkarak gökbilimciler kara deliklerin beslenmesi için çevre koşullarında çok fazla ürün kalmadığını ve bununla beraber tespit edilemeyen bir hızda nasıl büyüdüklerinin sorusunu hala anlayamadıklarını belirtmişlerdir.

Bu veriler 12,5 milyar ışık yılı uzaklıkta olan bilinen 31. kuasarı inceleyerek tespit edilmiştir. Kuasar oluşumunu bilim insanları büyümüş ve oldukça yoğun olan hidrojen bulutlarına bağlıyor, bununla beraber erken dönem süper kütleli kara delikleri ve erken dönem büyük kuasar örnekleri incelenerek çevrelerinde hala araştırmalar yapılmaktadır.

Bir önceki yazımız olan Astronot Kıyafetlerinin Özellikleri Nelerdir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bu yazıyı paylaşmak ister misiniz?

Bilim aşığı, araştırmacı bir mühendis olarak, doğru ve gerçek bilgiye ulaşmaya bir nebze katkı sağlamak amacı ile Bilim Kültür'ü 2020'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz bir çok bilim, teknoloji, mühendislik ve daha bir çok kategorideki yazıları oldukça ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor, düzenliyor ve yayına sunuyorum.

Yazarın Profili

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.