1. Anasayfa
  2. Yaşam

Suyun Rengi Var Mıdır?

Suyun Rengi Var Mıdır?
suyun rengi var mıdır 2022
0

Günlük hayatımızda sürekli karşımıza çıkan kulaktan dolma pek çok bilgi var. Bunların bir kısmı doğru, bir kısmı ise yanlış. Bugün bu yanlış anlaşılmalardan biri olan sudan bahsedeceğiz. Size şuan “Su ne renk?” diye sorsam ne dersiniz? Yazının geri kalanını okumadan önce bir durun ve düşünün derim, sonunda tahminlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.. Bu yazımızda suyun rengi var mıdır, suyun rengi nedir gibi soruların cevaplarını bulacaksınız.

suyun rengi nedir - Suyun Rengi Var Mıdır?
Suyun rengi nedir?

Suyun Rengi Nedir?

Sizlere suyun rengini açıklamadan önce renk kavramının ne demek olduğunu açıklamak istiyorum. Basitçe ışığın nesnelere çarparak gözümüze yansımasıyla oluşan farklılıklara renk diyoruz. Birine suyun ne renk olduğunu sorduğunuzda cevaplar belkide sizin de vermiş olduğunuz gibi genellikle “şeffaf” veya “saydam”dır.

Ardından “Su saydam ise denizler neden mavi?” sorusu gelir. Bunun cevabı ise “Gökyüzünün deniz üzerine yansımasıdır.” Ancak bunlar doğru değildir.

Denizin mavi görünmesinin sebebi gökyüzünün mavi görünmesinin sebebi ile aynıdır fakat sanıldığı gibi iki sebep birbiri ile bağlantılı yani “deniz gökyüzünün maviliğini yansıttığı için mavidir” şeklinde değildir. Atmosferde mevcut azot, oksijen, karbondioksit gibi gazlar deniz suyunda da bulunurlar.

Su molekülleri ışıkla etkileştiklerinde ışığın görünür bölgesindeki kırmızı dalga boyundaki ışınları soğurur. Bu gerçekleştiğinde su moleküllerinin titreşim enerji seviyelerinde değişim olur. Suyun mavi tonlarında görülmesinin nedeni bu değişimlerdir. Yani suyun rengi çok açık bir renkde mavidir.

Ayrıca Okumalısınız: Suyun Önemi ve Mükemmel Özellikleri

Bir bardak su ile Atlas okyanusunun renginin farklı olmasının açıklaması ise basittir. Su kütlesinin derinliği arttıkça mavi renk belirginleşir. Yinelemek gerekirse suyun rengi çok açık tonlarda mavidir ve belirli koşullar sağlandığı zaman bunu görebiliriz. Örneğin bunu göstermenin en kolay yolu suyu dondurmaktır. Buz kalıplarının kalın ve yoğun kısımları açık mavi çizgiler halinde gözlenebilir veya buzullar açık mavi rengindedir.

Elbette suyun rengini etkileyen dış etkenler de vardır. Örneğin çokça yosun bulunduran sular ağırlıklı olarak yeşil görünmektedir. Suya bakır elementi karıştığında mavili-alevimsi bir renk oluşmaktadır veya kireç taşı suya karıştığında su türkuaz rengine dönüşmektedir. Bir diğer sebep suda yaşayan planktonlardır. Hatırlarsanız Haziran 2017’de İstanbul boğazının rengi turkuaza dönüşmüştü ve NASA bunun sebebinin planktonik canlılar olduğu açıklamasını yapmıştı.

Bir önceki yazımız olan Gezginler için Mart Ayına Özel Yurt Dışı Gezi Rotaları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bu yazıyı paylaşmak ister misiniz?

Bilim aşığı, araştırmacı bir mühendis olarak, doğru ve gerçek bilgiye ulaşmaya bir nebze katkı sağlamak amacı ile Bilim Kültür'ü 2020'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz bir çok bilim, teknoloji, mühendislik ve daha bir çok kategorideki yazıları oldukça ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor, düzenliyor ve yayına sunuyorum.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.