1. Anasayfa
  2. Uzay

Bilmeniz Gereken En İlginç 50 Uzay Gerçeği

Bilmeniz Gereken En İlginç 50 Uzay Gerçeği
uzay gerçekleri resim
0

Neredeyse herkesin uzay gerçeklerine bir hayranlığı var, sonuçta keşfetmek insanın doğasında var. Zaman geçtikçe teknolojik gelişmeler ile beraber uzay hakkında her zamankinden daha fazla bilgiler öğrendik.

Galaksiler, Güneş sistemimizdeki gezegenler, Uydular, Samanyolu ve ötesi hakkındaki gerçekler dahil en ilginç uzay gerçeklerini araştırdık ve bu yazıda, uzay hakkında 50 ilginç gerçeği derledik. İşte bilmeniz gereken en ilginç uzay gerçekleri (uzay ile ilgili bilgiler):  

En İlginç 50 Uzay Gerçeği [Uzay İle İlgili Bilgiler]

#1. Güneş sisteminde uydusu olmayan tek 2 gezegen Merkür ve Venüs’tür.

Güneş sisteminde istisna olarak Merkür ve Venüs’ün uydusu yoktur. Diğer tüm gezegenlerin 1 veya birden çok uydusu vardır. Güneş sistemindeki gezegenlerin yörüngesinde dönen ve bazıları Merkür’den bile büyük olan toplam 204 doğrulanmış uydu vardır.

#2. Bir yıldız bir kara deliğin çok yakınından geçerse, parçalanabilir.

20 yıl boyunca, gökbilimciler galaksimizin merkezinde bir kara deliğin çevresinde dönen bir yıldız gözlemlediler . Bu Yıldız, kütleçekim yoluyla kara deliğe oldukça yaklaştı, ardından burada kara deliğin çekim kuvveti yoğunlaştıkça yıldızın ışığı ve enerjisi kayboldu.

#3. Güneş sistemindeki en sıcak gezegen Venüs’tür.

Bir çok kişi, güneşe en yakın gezegen Merkür olduğu için en sıcak gezegenin de Merkür olduğu sanıyor. Fakat, Venüs atmosferi yüzeyinde 864 °F (462 °C) sabit bir sıcaklığa neden olan ve “Sera Etkisi” yaratan çok sayıda gaz vardır.

#4. Güneş sistemimiz 4.57 milyar yaşındadır.

Bilim adamları, 4.57 milyar yaşındaki Güneşimizin yaklaşık 5 milyar yıl içinde Kızıl Dev olacak şekilde genişleyeceğini ve yaklaşık 7.5 milyar yıl içinde genişleyen yüzeyiyle Dünya‘yı yutacağını tahmin ediyorlar.

#5. Satürn’ün en küçük uydularından biri olan Enceladus, Güneş ışığının % 90’ını yansıtır.

Satürn’ün uydusu Enceladus’un buzlu yüzeyi güneş ışığını absorbe etmek yerine yansıttığı için, buradaki sıcaklıklar -394 °F’e (-201 ° C) kadar ulaşır. Doğal olarak ışığı tutan tüm diğer gök cisimlerinden daha soğuktur.

#6. Keşfedilen en yüksek dağ, Mars’ta bulunan Olympus Mons’tur.

Olympus Mons dağının Zirvesi 25 km yüksekliğindedir ve bu dağ Everest Dağı’ndan yaklaşık 3 kat daha yüksektir. Bu dağ sadece uzun değil, aynı zamanda 114.000 m² genişliğindeki alanıyla Arizona büyüklüğünde bir alanı kaplar.

#7. Girdap Gökadası (M51), spiral olarak tanımlanan ilk gök cismidir.

Girdap Gökadasının büyük ve sarmal kolları, bol miktarda uzay tozu serpilmiş uzun yıldız ve gaz şeritlerinden oluşur. Bu sarmal kollar, yıldız oluşum fabrikaları gibi hareket ederek hidrojen gazını sıkıştırır ve yeni yıldız kümeleri oluşmasına neden olur.  

#8. Işık yılı, ışığın bir yılda kat ettiği mesafedir.

Işık saniyede yaklaşık 300.000 km hızla hareket eder. Yani bir ışık yılı kabaca 9,46 trilyon kilometreye (9,46×1012 km)’ye eşittir. İçinde “yıl” sözcüğü geçtiği için bazen hatalı olarak zaman birimi gibi algınsa da ışık yılı zaman birimi değil, uzaklık birimidir.

#9. Samanyolu galaksisi 105.700 ışık yılı genişliktedir.

Modern bir uzay aracının galaksimizin merkezine gitmesi yaklaşık 450.000.000 yıl sürecektir. Ayrıca bu galakside 200 ila 400 milyar arasında yıldız olduğu tahmin ediliyor.

#10. Güneş, Dünya’dan yaklaşık 330.000 kat daha ağırdır.

Güneş’in çapı Dünya’nın çapının yaklaşık 109 katıdır. Güneşin içine 330.000 Dünya sığabilir.  Yani güneş o kadar devasa ki, güneş sistemimizdeki tüm kütlenin % 99,85’ini oluşturur ve Kütle olarak dünyanın 1.300.000 katıdır.

ay resim
Ay

#11. Ay’da rüzgar olmadığı için Ayda atılan ayak izleri kaybolmayacaktır.

Peki eğer Ayda rüzgar yoksa o zaman aya çıkıldığındaki videolarda bayrak neden dalgalanıyor? Aslında evet Ayda o zaman da esmiyordu. Gördüğünüz dalgalanma, astronotların bayrağı üst kısmından çıkarmak için uğraştıkları sırada teleskopik yatay bir çubuğa sıkıştığından dolayı öyle dalgalanma var gibi görünmüştür.

#12. Düşük yerçekimi nedeniyle, Dünya’da 100 kg ağırlığındaki  olan bir kişi, Mars’ta 38 kg ağırlığındadır.

Bu yüzden Droidler Mars yüzeyine gönderilirken, droidi daha fazla ekipmanla yükleyebilmek ve daha sağlam malzemelerden inşa edebilmek, bilim adamlarının planladığı bir şeydir.

#13. Jüpiter’in yörüngesinde bilinen 79 uydu vardır.

Jüpiter , güneş sistemimizde Satürn’den sonra (82 uydu) en çok uyduya sahip gezegendir ve aynı zamanda güneş sistemimizdeki en büyük uyduya sahiptir. Bu uydunun adı Ganymede’dir ve 33.279 mil (5.262 km) çapındadır.  Ganymede Merkür’den daha büyüktür ve sadece bir çift dürbünle görülebilir.

#14. Mars günü 24 saat 39 dakika 35 saniye uzunluğundadır.

Mars, güneş etrafında Dünya’dan daha yavaş döndüğünden, aslında bir Mars yılında 687 Mars günü vardır.

#15. NASA’nın Krater Gözlem ve Algılama Uydusu (LCROSS), Dünya’nın  uydusu Ay’da su kanıtı buldu.

Su, mevcut koşulları altında Ay’ın yüzeyinde bulunamazken, bilim adamları suyu buz halinde Ay’ın iki kutbundaki soğuk, kalıcı olarak gölgelenmiş birikintilerinde var olabiliceği kanısına vardılar.

#16. Güneş her 25 – 35 günde bir tam dönüş yapar.

Dünya’nın bir tam dönüş yapması bir tam güne eşittir. Ayrıca, devasa güneşimizin bir tam dönüş yapması 25-35 Dünya günü sürer.

#17. Dünya, bir Tanrı’nın adını almayan tek gezegendir.

Dünyanın adının tam olarak nereden geldiği bilinmiyor ;fakat bu adın hem Eski İngilizce hem de Eski Germen “toprak” kelimelerinin bir karışımından türetildiği söyleniyor.

#18. Güneş ve Ay’ın çekim kuvveti nedeniyle, gelgitler meydana gelir.

Bu gelgitlerin nedeni, çekim kuvveti ile birlikte Dünya’nın ve üzerindeki suyun Ay’a en yakın taraftan yükselmesidir. Bu, dünyanın yüksek dalgalarına da neden olan şeydir.

#19. Plüton, Amerika Birleşik Devletleri’nden daha küçüktür.

Plüton ekvatorunun etrafındaki mesafe, Londra’dan Denver’a yürümekle olan mesafe ile hemen hemen aynıdır. Zaten Bu yüzden Plüton normal gezegen değil cüce gezegen kategorisinde sınıflandırılmaktadır.

#20. Matematiksel hesaplara göre, beyaz deliklerin varlığı mümkündür, ancak şimdiye kadar hiçbirini bulamadık.

Beyaz delik, madde ve ışık içeriden dışarı çıkabilse de, dışarıdan içine girilemeyen varsayımsal bir uzay-zaman bölgesidir. Temelde, bir kara deliğin tersidir. Bu delikler aslında kara deliğe düşen bir maddenin solucan delikleri aracılığıyla evrenin başka bir yerinde yeniden ortaya çıktığı noktalardır.

venüs resim
Venüs

#21. Venüs’te, güneş sistemimizdeki diğer herhangi bir gezegenden daha fazla yanardağ var.

Venüs’ün yüzeyinde Maat Mons adı verilen 5 mil (8 km) yüksekliğindeki bir yanardağ da dahil olmak üzere 1.600’den fazla büyük yanardağ vardır. Bununla birlikte, bu yanardağların hiçbirinin şu anda patlamadığı bilinmektedir ve çoğu muhtemelen uzun süre önce sönmüştür.

#22. Uranüs’ün mavi parıltısı atmosferindeki gazlardan kaynaklanmaktadır.

Uranüs’ün atmosferi hidrojen, helyum ve metandan oluşur. Uranüs’ün üst atmosferindeki metan, Güneş’ten gelen tüm kırmızı ışığı filtreler, ancak Güneş’in mavi ışığını uzaya geri yansıtır ve ona mavi görünümünü verir.

#23. Gaz devleri olarak bilinen 4 gezegen olan güneş sistemimizde: Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün.

Gaz devi gezegenler, çoğunlukla hidrojen ve helyum gibi gazlardan oluşan ve yalnızca küçük bir kayalık çekirdeğe sahip olan büyük bir gezegenlerdir.

#24. Uranüs’ün şimdiye kadar keşfedilen 27 uydusu var.

Uranüs’un 5 adet  büyük uydusu ve 22 adet küçük uydusu vardır. Titania, Uranüs’ün uydularının en büyüğüdür ve ortalama 980.5 mil (1.578 kilometre) çapıyla güneş sistemindeki en büyük sekizinci uydudur.

#25. Eşsiz eğimi nedeniyle, Uranüs’te bir mevsim 21 Dünya yılına eşittir.

Ayrıca Uranüs’ün eksenindeki 97.77 derecelik eğim, orada bir günün sadece 17 saat, 14 dakika ve 24 saniye sürmesine neden olur.

#26. Neptün’ün uydusu Triton gezegeni geriye doğru dönüyor.

Triton , bunu yapan gezegenler arasında tek büyük uydudur. Bu yörünge, geriye dönük bir yörünge olarak bilinir. Buna retrograd yörünge denir. Gökbilimciler, Triton’un neden bu şekilde yörüngede döndüğünü tam olarak anlayamamıştır.

#27. Triton, yörüngesinde bulunduğu Neptün gezegenine yavaş yavaş yaklaşıyor.

Bilim adamları, Triton’un sonunda Neptün’e daha da yaklaştığında, gezegenin yerçekimi tarafından parçalanacağına ve potansiyel olarak Neptün çevresinde başka bir halka oluşturabileceğine ve böylece Neptün’ün böylece Satürn’den daha fazla halkası olabileceğine inanıyor.

#28. Uzayda, dünyadaki kum tanelerinden daha fazla yıldız var.

Gece gökyüzünde Dünya’daki kum tanelerinden 10 kat daha fazla yıldız vardır ve bu 70 sextillion yıldız Dünya’dan teleskoplarla görülebiliyor. Rakamlarla ifade etmek gerekirse, 70 sextillion şudur: 70.000.000.000.000.000.000.000.

#29. Neptün’ün Güneş’in etrafındaki yörüngesini tamamlaması yaklaşık 165 Dünya yılı sürer.

Yani, Neptünün bir kez güneşin yörüngesinde dolanması için 60.190 Dünya günü geçmesi gerekir. Neptün’ün yörüngesel hızı saniyede 3,37 mil (5,43 km/s)’dir. Bu da 1846’da Neptün keşfedildiğinden beri yalnızca bir kez yörüngeyi tamamladığı anlamına gelir.

#30. Plüton’un en büyük uydusu Charon, Pluton’un yarısı kadardır.

Charon ve Pluton’un benzer yüzeyleri her zaman karşılıklı gelgit kilitlemesi olarak bilinen olayla birbirleriyle yüzleşir.

Uluslararası uzay istasyonu resim
Uluslararası uzay istasyonu

#31. Uluslararası Uzay İstasyonu, şimdiye kadar uzaya gönderilen en büyük insanlı nesnedir.

109 metre uzunluğundaki Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) Dünya’nın yaklaşık 400 km yukarısında duruyor ve gece gökyüzündeki üçüncü en parlak nesnedir.

#32. Plüton’da bir gün 153.6 saat sürer.

Yani Plüton’da bir gün dünyadaki güne kıyasla 6 gün 9 saat 36 dakikaya eşittir. Plüton’da bir gün, yavaş dönme hızı nedeniyle çok uzun sürüyor.

#33. Satürn, güneş sistemimizdeki en büyük ikinci gezegendir.

Satürn 58.232 km yarıçapına sahiptir yani Dünya’nın dokuz katı büyüklüğündedir. Bununla birlikte, düşük yoğunluğu nedeniyle kabaca Dünya’nın sekizde biri kadar bir ağırlığa sahiptir.

#34. Dış uzayda serbestçe hareket eden herhangi bir sıvı, küre şeklini alır.

Bunun nedeni, moleküller arası çekici kuvvetlerin dengesizliği olan yüzey gerilimi denen bir şeydir. Bu aynı zamanda alçak Dünya yörüngesinde de meydana gelebilir.

#35. Merkür, Venüs, Dünya ve Mars, “İç Gezegenler” olarak bilinir.

Güneş’e en yakın yörüngede döndükleri için bu gezegenler iç Gezegenler olarak adlandırılırlar. Bir iç gezegen, asteroit kuşağında bulunan bir gezegen olarak sınıflandırılır.

#36. Mars ve Ayımız hakkında okyanuslarımız hakkında bildiklerimizden daha fazlasını biliyoruz.

Mars ve Dünya uydusu Ay’ın yüzeyinin % 100’ünü tam olarak haritaladık, oysa okyanus tabanının yalnızca kabaca % 5’ini haritalayabildik.

#37. Black Arrow, bir İngiliz roketi kullanılarak fırlatılan tek İngiliz uydusudur.

Black Arrow, 1960’larda geliştirildi ve 1969 ile 1971 arasında dört fırlatma için kullanıldı. Bu uydu 2019’da Avustralya civarında acil iniş bölgesinden alındı ​​ve şimdi Penicuik, İskoçya’da sergileniyor.

#38. Evrenin yalnızca % 5’i Dünya’dan görülebilir.

Evrenin % 68’i karanlık enerji ve % 27’si karanlık maddedir. Bunların ikisi de teleskopla dahi görünmez, yani evrenin yalnızca % 5’ini görebiliyoruz.

#39. Işık, Güneş’ten Dünya’ya 10 dakikadan daha kısa sürede ulaşır.

Güneş’in yüzeyinden yayılan Fotonlar, ışık hızıyla uzay boşluğunda dolaşarak yalnızca 8 dakika 20 saniyede gözlerimize ulaşır.

#40. Herhangi bir anda, Dünya’da en az 2.000 gök gürültülü fırtına oluyor.

Dünya çapında her yıl tahminen 16 milyon gök gürültülü fırtına var. Bu fırtınaların yaklaşık 100.000’i yalnızca ABD’de meydana geliyor.

Samanyolu galaksisi resim
Samanyolu galaksisi

#41. Zaman geçtikçe Dünya’nın dönüşü biraz yavaşlıyor.

Bu nedenle geçmişte günler daha kısa’dır. Bunun nedeni, Ay’ın Dünya’nın dönüşü üzerindeki gelgit hareketleridir.

#42. Saatte 120 km hızla gidiyorsanız, Satürn’ün halkalarının etrafında dolaşmak 258 gün sürer.

Satürn’ün halkaları, yalnızca 100 metre kalınlığında olmasına rağmen, yaklaşık 282.000 km uzunluğundadır.

#43. Karman Hattı Dünyadan sadece 100km uzakta’dır.

Uzayın başladığı yer için resmi bir katı sınır olmamasına rağmen, Karman hattı deniz seviyesinden 100 km yüksekte bulunur ve geleneksel olarak uzay antlaşmalarında veya havacılık kayıtlarının tutulması için dış uzayın başlangıcı olarak Kabul edilir.

#44. Uluslararası Uzay İstasyonu her 92 dakikada bir Dünya’nın etrafında dönüyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu(ISS)’nin Dünya yörüngesinde dönerken hızı kabaca saatte 27.600 km’dir – bu da saniyede 8 km yol alıyor anlamına gelir.  

#45. Yıldızlar, ışığın Dünya atmosferinden geçerken şeklinin bozulması nedeniyle parıldıyor.

Yıldızların ışığı atmosfere girerken atmosferimizdeki rüzgarlardan etkilenirken, farklı alanlardan ve sıcaklıklardan da etkilenirler. Bu nedenle, her yıldızdan gelen ışık biz onlara baktıkça daha da parlar.

#46. Dünyanın neresinde olursak olalım, her zaman Ay’ın aynı tarafını görüyoruz.

Ay’ın Dünya’yı döndürdüğü hızda kendi ekseni etrafında döner. Bu Senkronize dönüş hareketi nedeniyle uydumuz Ay’ın her zaman aynı yüzeyini görürüz.

#47. Dört ana galaksi türü vardır: eliptik, sarmal, çubuklu-sarmal ve düzensiz.

Güneş sistemimizin bulunduğu Samanyolu galaksisi, sarmal galaksi olarak sınıflandırılır.

#48. Samanyolu’nda yaklaşık 200-400 milyar arası yıldız vardır.

Bilinen tüm galaksiler arasında Samanyolu, en çok yıldızı içeren galaksidir. Samanyolu, yaşadığımız galaksidir. Dünya, Samanyolu’ndaki 100 milyar gezegenden sadece biridir ve güneşimiz 200 milyardan fazla yıldızdan sadece biridir.

#49. Çıplak gözle Dünya’dan 3 – 7 arası farklı galaksi görebilirsiniz.

Andromeda Gökadası’nı (M-31), büyük ve küçük Macellan Bulutları’nı, Samanyolu galaksisini, Üçgen Gökadasını (M-33), Omega Erboğa ve Yay Cüce Küresel Gökadası’nı Dünyadan görebilirsiniz.

#50. 2016 yılında bilim adamları, 5 milyar ışık yılı uzaktaki bir kaynaktan bir radyo sinyali tespit ettiler.

Yani bu sinyal yolculuğuna başladığında Dünya henüz var olmamıştı. Tespit edilen sinyaller, New Mexico’daki Ulusal Radyo Astronomi Gözlemevi’nin Çok Büyük Dizisi (VLA) kullanılarak tespit edildi..

Uzay gerçekleri(ingilizce)

Kaynak: wikipedia, NASA, Space, Brittanica

Benzer aramalar: Uzay ile ilgili bilgiler, Uzay ile ilgili bilgiler kısa, Dünya ve uzay hakkında Bilgi, dünya üzerindeki ay yüzeyine, uzay istasyonuna, dünya nın atmosferi Uzayla ilgili gizlenen bilgiler, kuyruklu yıldız, bilim insanları, astronotlar uzayda, uzay nedir..

Bir önceki yazımız olan Dünyanın İç Yapısı Ve Katmanları Hakkında Harika Bilgiler başlıklı makalemizde dünya, gezegen ve nedir hakkında bilgiler verilmektedir.

Bu yazıyı paylaşmak ister misiniz?

Bilim aşığı, araştırmacı bir mühendis olarak, doğru ve gerçek bilgiye ulaşmaya bir nebze katkı sağlamak amacı ile Bilim Kültür'ü 2020'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz bir çok bilim, teknoloji, mühendislik ve daha bir çok kategorideki yazıları oldukça ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor, düzenliyor ve yayına sunuyorum.

Yazarın Profili

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.