1. Anasayfa
  2. Uzay

Ay Tutulması Nedir? Ay Tutulması Nasıl Olur Ve Etkileri?

Ay Tutulması Nedir? Ay Tutulması Nasıl Olur Ve Etkileri?
ay tutulması nedir
0

Ay dünya’nın etrafında döner ve kendine özel bir ışığı yoktur. Dünya ile ay güneşin etrafında birlikte döner. Bu döngü sırasında ay, dünya’nın gölgesinde kalır ve ay tutulması meydana gelir.Bu yazımızda da ay tutulması nedir, nasıl oluşur ve etkileri hakkında ayrıntılı bir şekilde bahsedeceğiz.

Ay Tutulması Nedir?

Ay, kendi yörüngesinde yer alırken Dünya’ nın yörüngesine girerse “ay tutulması” meydana gelir. Ay, Dünya’nın gölgesine girdiğinde Güneş’ten aldığı parlaklık neticesinde görülmektedir. Dünya ve ay güneş’ in etrafında birlikte döner. Bu döngü sırasında ay, dünya’nın gölgesinde kalır ve ışınlarını alamaz. Böylece ay tutulması meydana gelir. Ayrıca ay, dünya ve güneş aynı hizaya geldiğinde tutulma görülmektedir.

Ay Tutulması Ne Zaman Olur?

Ay tutulmasının gerçekleşmesinde net bir tarih verilmez. Her an gerçekleşebilir bir durumdur. En son 7 Ağustos’ta Dünya’nın pek çok yerinde kısmi ay tutulması meydana gelmiştir.

Ay Tutulmasında Astrolojik Etkiler

Ay tutulması her burç için bir nevi enerji kaynağıdır. Tutulma sırasında ay’ın yörüngesi burçlara etki eder. Dolayısı işe ay tutulmasında astrologlar burçları inceler ve yorumlar.

Ayrıca bunu da okuyabilirsiniz: Nükleer Füzyon Nedir? Nükleer Füzyon Hakkında Gerçekler

Kısmi (Parçalı) Ay Tutulması Nedir?

Ay tutulması Dünya’nın yörüngesine girdiğinde meydana geldiği yere göre farklı isimler almıştır. Dünya’nın gölgesi iki ana parçadan oluşur. Bunlar “tam gölge” ve “yarı gölge” olarak adı verilmektedir. Parçalı ay tutulmasında yarı gölge kısmında bulunmaktadır. Dünya genelinde 7 Ağustos’ta meydana gelen ay tutulması parçalı ay tutulması’dır.

Ay Neden Tutulur?

Ay tutulması sebebi ay’ın dünya etrafında 29.5 günde bir dönmesi sonucu ay ile dünya gölgesini birbirine düşmesinden dolayı tutulma meydana gelir. Ay tutulması her ay gerçekleşen bir durum değildir. Hatta ne zaman gerçekleşeceği de bilinmez. Dolayısı ile dünya’nın güneş etrafında ve ay’ın da güneş etrafında aynı düzlemde olmayışından kaynaklanmaktadır.

Yılda en az iki kez güneş tutulması, iki kez de ay tutulması meydana gelir. Bunun nedeni ise ay ve dünya’nın 5°’lik düzlem farkından kaynaklanmaktadır. Eğer yörünge düzlemleri gerçekleşir ise ay tutulmasından 2 hafta sonra güneş tutulması meydana gelmektedir. Ancak tutunmaya şahit olmak için Dünya’ da doğru konumda olmak şarttır.

Ayrıca bunu da okuyabilirsiniz: Güneş Hakkında Bilmeniz Gereken Gerçekler

Ay Tutulması Neden Gözle Görünmez?

Ay’ın çapı, Dünya’nın çapına 4 kat daha küçük olması ve dünya ile ay arasında bulunan 384.000 km uzaklıkla ilgilidir. Dolayısı ile hem küçük hem de uzak olan bir cismin üzerince oluşturacağı gölge oldukça küçük olacaktır. Bu sebeple dünya’nın her yerinde gölge oluşmayacağı için her yerden gözlemlenmesi mümkün değildir. Aynı zamanda ay tutulması dünya genelinde parçalı tutulma olarak ya da tam tutulma olarak görülmektedir.

ay tutulmasi - Ay Tutulması Nedir? Ay Tutulması Nasıl Olur Ve Etkileri?
tutulma

Ay Tutulması Türleri Nelerdir?

Yarı Ay gölgeli Ay Tutulması: Ay, Dünya’nın yarı gölge konisinden geçtiğinde yarı ay gölgeli ay meydana gelir. Bunu gözle fark etmek mümkün değildir.

Tam Ay Tutulması: Ay, Dünya’nın tam gölge konisinden geçtiğinde tam tutulması meydana gelir. Ay, tutulma sırasında kırmızı renk alır ve gözle görülebilir.

Parçalı Ay Tutulması: Ay’ın bir kısmı Dünya’nın konisinden geçtiğimde parçalı ay tutulması meydana gelir. Çıplak gözle bakıldığında parçalı ay tutulmasını görebilirsiniz.

İnsanoğlu için bu doğa olayı her zaman ilginç gelmiştir. Ne zaman ve nerede olacağı hiçbir zaman bilinmez. Ancak günümüzde ay veya güneş tutulmaları hesaplanarak ne zaman ve nerede gerçekleşeceği belirlenmektedir. Tam ay tutulmasında gölge de kalan ay’ın rengi kırmızı olarak gözlemlenir. Bunun nedeni ise gölge de kalan ay’ın daha az miktarsa güneş ışını almasıyla ilgilidir. Dolayısı ile hemen hemen herkes tarafından bilinen “kanlı ay” ışınlardan kaynaklı ay’ın kırmızıya yansımasıdır.

Benzer aramalar: ay tutulması nedir ve özellikleri ,ay tutulması nedir kısaca, Tam Ay TUTULMASI nedir, Ay TUTULMASI nedir eodev, Kısmi, Ay TUTULMASI NEDİR, Parçalı Ay TUTULMASI NEDİR, Ay TUTULMASI özellikleri, Güneş ve Ay TUTULMASI

Bir önceki yazımız olan Nükleer Füzyon Nedir? Nükleer Füzyon Hakkında Gerçekler başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bu yazıyı paylaşmak ister misiniz?

Bilim aşığı, araştırmacı bir mühendis olarak, doğru ve gerçek bilgiye ulaşmaya bir nebze katkı sağlamak amacı ile Bilim Kültür'ü 2020'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz bir çok bilim, teknoloji, mühendislik ve daha bir çok kategorideki yazıları oldukça ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor, düzenliyor ve yayına sunuyorum.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.