1. Anasayfa
  2. Fizik

Ses Nedir? Ses Nasıl Yayılır? Ses Hakkında İlginç Gerçekler

Ses Nedir? Ses Nasıl Yayılır? Ses Hakkında İlginç Gerçekler
ses nedir resim
0

Ses , bir şey titreştiğinde ve kulaklarımıza enerji dalgaları (titreşim) gönderildiğinde oluşur . Titreşimler havada veya başka bir ortamda (katı, sıvı veya gaz) kulağa gider. Titreşimler ne kadar güçlüyse, ses o kadar yüksek olur. Bu yazımızda ses nedir, ses nasıl yayılır ve ses özellikleri gibi konulardan bahsedeceğiz.

Ses Nedir?

Ses nedir? Ses, nesneler titreştiğinde ortaya çıkar. Titreşimler, hava, su ve diğer birçok malzeme aracılığıyla farklı yönlerde dolaşabilen ses dalgalarını oluşturur. Maddenin (katı, sıvı veya gaz gibi maddelerde) içinden geçen ve duyulabilen titreşim veya dalgalara ses denir.

Ses dalgaları yayıldığında duyduğumuz ses sessizdir. Bir araya toplandıklarında, ses çok daha yüksek olur. 

Ses Nasıl Yayılır?

Ses Nasıl Yayılır? Ses dalgaları kulağınıza girdiğinde kulak zarınıza çarpar ve  zarı titretir. Küçük titreşimler, kulağınızın sonundaki bazı sinirlere ulaşana kadar uzun bir tünelden parlayan bir ışık hüzmesi gibi kulağınızdan geçer. 

Ses dalgalar halinde yayılır. Ses dalgaları, ortamdaki taneciklerin kendilerinin değil, taneciklerin titreşim enerjilerinin taşınması sonucu oluşur. 

Sinirler onları duyduğunuz sese dönüştüğü beyninize götürür!  Ses çok hızlı ilerlediğinden, tüm bunlar bunu düşünme şansımız olmayacak şekilde hızlı olur.

Ses, gaz (hava gibi), sıvı (su gibi) ve hatta katı maddeler (ahşap veya metal gibi) gibi tüm madde durumları üzerinde hareket edebilir. 

Sıvılardaki moleküller gazdakilerden daha birbirine yakın olduklarından, ses suda, havada olduğundan daha hızlı hareket eder (yaklaşık dört kattan daha hızlı olması söz edilebilir). 

Çünkü titreşimler moleküller birbirine yakın olduklarında bir diğerine daha kolay geçer. Bazı katı nesneler sesleri emip durdururken bazıları sesi iletir ve taşır. 

Hangi tür nesnelerin sesleri emdiğini, hangilerinin ses taşıdığını tahmin edebiliyor musunuz? 

Pamuk veya yün gibi yumuşak nesneler ses dalgalarını emerken, ahşap veya metal gibi daha sert şeyler ses dalgalarını taşır. 

Tahta veya metal kaşık gibi sert bir nesnenin bir ucuna  (veya saate) dokunarak ve kulağınızı diğer ucun yakınında tutarak bunu test edebilirsiniz. Saatin tik sesi kaşıktan havaya göre daha yüksek veya daha sessiz geliyor mu? 

Şimdi, alışılmış bir kağıt havlu gibi yumuşak bir şey kullanarak egzersizi tekrarlayın. Yumuşak nesnenin sesi boğduğunu ve sert nesnenin onu taşıdığını bulacaksınız.

Tüm ortamlarda ses yayılımının davranışını etkileyen üç özellik vardır:

  1. Yoğunluk ve basınç arasındaki ilişki: Sıcaklıktan etkilenen bu ilişki ortamdaki sesin hızını belirler.
  2. Ortamın kendisinin hareketi: örneğin rüzgar.. Ortamdaki sesin hareketinden bağımsız olarak, ortam hareket ediyorsa, ses daha da kolay taşınır.
  3. Ortamın viskozitesi: Viskozite, sesin hangi oranda zayıflatıldığını belirler. Hava veya su gibi birçok ortam için, viskoziteye bağlı zayıflama ihmal edilebilir düzeydedir.
ses dalgası resim
Ses dalgası [ses nedir]

Sesin Yayılması

Titreşim, gitar teli kopması veya bir kapının çalması gibi bazı mekanik hareketlerle başlatılır. Bu, mekanik olayın yanında moleküller üzerinde titreşime neden olur (yani, kapıyı çaldığınızda elinizin kapıya çarptığı yer). Bu moleküller titreştiğinde, sırayla etraflarındaki moleküllerin titreşmesine neden olurlar. Titreşim molekülden moleküle yayılır ve sesin hareket etmesine neden olur.

Ses, maddenin içinden geçmelidir çünkü yayılması için moleküllerin titreşimine ihtiyaç duyar. Uzay boşluğu hiçbir önemi olmayan bir boşluk olduğu için çok sessizdir. Sesi taşıyan maddeye ortam denir.

Ses dalgaları, su dalgaları gibi görünen dairesel dalgalar şeklinde değil, görünmeyen küresel dalgalar şeklinde yayılır. Ses dalgaları su dalgalarına benzer. Ses, titreşim enerjilerinin taşınması sonucu oluşur. Ses bir enerji türüdür diyebiliriz.

Sesin Hızı (Ses Hızı kaç km?)

Ses hızı, dalganın veya titreşimlerin ortam veya maddeden ne kadar hızlı geçtiğidir. Sesin üzerinde hareket edeceği madde türünün hız üzerinde büyük bir etkisi vardır.

Örneğin, ses suda havadan daha hızlı hareket eder. Çelikte ses daha da hızlı yayılır. Kuru havada, ses saniyede 343 metre (768 mph) hızla hareket eder.

Bu hızda ses yani yaklaşık beş saniyede bir mil(1.6 km) yol alacaktır. Ses, suda 4 kat hızlı (saniyede 1.482 metre) ve çelikte yaklaşık 13 kat daha hızlı (saniyede 4.512 metre) iletilir.

ses bariyeri resim
Ses bariyeri ile uçağın aldığı görünüm [ses nedir]

Ses Bariyeri Nedir?

Uçaklar ses hızından daha hızlı gittiğinde buna ses bariyerini aşmak denir. Çoğu uçak bu kadar hızlı gitmez, ancak sadece bazı savaş uçakları ses hızında gider. Uçaklar ses hızını aştıklarında, uçak uçaktaki yoğunlaşan su damlalarını dökerek soğuk görünümlü beyaz bir hale dönüşür.

Uçaklar ses bariyerini aştıklarında, ses patlaması adı verilen bir şey de meydana getirirler. Yani bu, uçak artık sesten daha hızlı hareket ederken bir araya getirilmeye zorlanan bir dizi ses dalgasından üretilen patlama gibi yüksek bir sesi ifade eder.

Ses Seviyesi

Ses Seviyesi, ses yüksekliğinin ölçüsüdür. Sesin hacmini ölçmek için desibeli kullanırız Desibel ne kadar fazlaysa ses o kadar yüksek olur.

Fısıltı gibi yumuşak bir ses yaklaşık 15-20 desibel ölçeğindedir. Jet motoru gibi yüksek bir ses daha çok 150 desibel ölçeğindedir. Ağrı eşiği yaklaşık 130 desibelde ortaya çıkar.

Yüksek ses kulaklarımıza zarar verebilir ve işitme kaybına (nörolojik bozukluklara) neden olabilir. 85 desibele kadar yüksek sesler bile uzun süre dinlerseniz kulaklarınızı mahvedebilir. Bu nedenle, yüksek sesli müzik dinlememek veya insan kulağının ses seviyesi üzerinde çok yüksek sesin açılmasını önlemek iyi bir fikirdir.

Frekans Nedir? | Ses Nedir?

Frekans Nedir? Ses dalgaları frekanslar ile ölçülür.  Bir sesin frekansını bulmak için, bir nesnenin belirli bir sürede sahip olduğu titreşim sayısına ihtiyaç vardır.

Bunu nabzınız gibi düşünebilirsiniz, ki bu kalbinizin dakikada kaç kez attığının bir ölçümüdür. 

Dakikada kalp atışı yerine, Hertz‘de (veya kısaca Hz) bilinen ses dalgalarını saniyede titreşim olarak veya döngü olarak ölçüyoruz. 

Müzikte bir sesin frekansını perde olarak adlandırırız (göz önüne alınan sesin veya notanın ne kadar yüksek veya düşük olup olmadığı).

ses nasıl yayılır resim
sesin yayılması [ses nedir]

Suda Ses Nasıl Yayılır? | Ses Nedir?

Birçok okyanus hayvanı birbirleriyle iletişim kurmak, yiyecek bulmak, gezinmek (nereye gittiklerini söylemek) ve kendilerini güvende tutmak için çıkan sesleri kullanırlar. 

Yunuslar ve katil balinalar, sperm balinaları ve beyaz balinalar dahil olmak üzere diğer okyanus memelileri, özel tıklama sesleri oluşturabilir ve bir nesneden seken ve onlara geri dönen seslerinin yankılarını dinleyebilirler. 

Yankıların sesiyle nesneden ne kadar uzakta olduklarını anlayabilirler. Bu işleme eko lokasyon denir ve özellikle çok az ışık bulunan veya hiç ışık olmayan derin sularda çok faydalıdır. 

Diğer hayvanlar (özellikle yarasalar) aynı zamanda bazı kuş türleri ekolokasyonu da kullanırlar. Yarasalar ve av kuşları gece yaşadıkları için gezinmelerine ve yiyecek bulmalarına yardımcı olmak için sesi kullanırlar.

Ses nedir video(ingilizce)

Kaynak (ses nedir?)

Benzer Aramalar: ses, şarkıcı, ses titreşimleri, ton, cerrahi müdahale, konuşma, seslendirme, seslendirmek, Koro, vocal, şarkı, tenor, soğuk algınlığı, melodi ,akort, insanların ses dalgalar halinde olan seslerin incelenmesi, bu nedenle ses nedir, ses frekansları, sesin yayıldığı ortamdaki maddenin taneciklerini dalgaları yayıldığı ortamdaki maddenin
çıkardığı ses kaynağından çıkan ses dalgaları yayıldığı ses duyarız, şarkı söylemek, gürültü

Bir önceki yazımız olan Elektrik Nedir? Elektrik Nasıl Üretilir? başlıklı makalemizde elektrik, nasıl üretilir ve nedir hakkında bilgiler verilmektedir.

Bu yazıyı paylaşmak ister misiniz?

Bilim aşığı, araştırmacı bir mühendis olarak, doğru ve gerçek bilgiye ulaşmaya bir nebze katkı sağlamak amacı ile Bilim Kültür'ü 2020'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz bir çok bilim, teknoloji, mühendislik ve daha bir çok kategorideki yazıları oldukça ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor, düzenliyor ve yayına sunuyorum.

Yazarın Profili

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.