1. Anasayfa
  2. Uzay

Cüce Gezegen Plüton Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Cüce Gezegen Plüton Hakkında Bilmeniz Gerekenler
plüton nedir resim
0

Bu yazımızda cüce gezegen olan plüton nedir ve özellikleri gibi bilgilerden bahsedeceğiz. Plüton, Güneş’in etrafında Neptün’den daha uzakta dönen yüz binlerce buzlu asteroidden ( Kuiper Kuşağı nesneleri olarak adlandırılır) biridir. Ancak 76 yıl boyunca Plüton dokuzuncu gezegen olarak kabul edildi.

Plüton nedir?

2006 yılına kadar Plüton, Güneş Sisteminin 9. gezegeni olarak kabul edilmişti. O zamanlar IAU (Uluslararası Astronomi Birliği) bir gezegeni resmi olarak tanımmladı. Plüton artık bu tanıma göre bir gezegen olarak nitelendirilmedi ve “cüce gezegen” olarak yeniden sınıflandırıldı. Plüton, Dünya’nın uydusu aydan daha küçük, nispeten küçük bir gezegendir.

Plüton’un kütlesinin yaklaşık % 50’si olan bir buz örtüsünden (çoğunlukla Azot buzu) ve kütlesinin diğer % 50’sini oluşturan kayalık bir çekirdekten oluştuğu düşünülmektedir. Plüton, güneş etrafında benzersiz bir yörüngeye sahiptir. Plüton’un yörüngesi, tıpkı 8 gezegen gibi, güneşin etrafındaki yuvarlak veya dairesel bir yörüngeden ziyade daha yumurta şeklindedir.

Güneşe en yakın noktada, Pluton yaklaşık 2.8 milyar km uzaklıktadır. En uzak noktasında güneşten yaklaşık 5 milyar mil uzakta. Plüton güneşe en yakın olduğu zaman ince bir atmosfere sahiptir. Plüton güneşten uzaklaştıkça o kadar soğuk olur ki atmosfer donmaya ve yere düşmeye başlar.

Plüton’un beş  adet uydusu vardır: Charon, Styx, Nix, Kerberos ve Hydra. En büyüğü Charon’dur. Charon’un çapı Plüton’un yarısı kadardır. Bu, onu yörüngesinde döndüğü gezegene göre Güneş Sistemindeki en büyük uydu yapar. Plüton ve uyduları Kuiper kuşağının bir parçasıdır.

Ayrıca Bunu da Okuyabilirsiniz: Satürn Gezegenine Dair Bilmeniz Gereken Gerçekler

Plüton Özellikleri

pluton ozellikleri - Cüce Gezegen Plüton Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Plüton’un Uydu Sayısı: 5

Plüton’un Kütlesi: Dünya kütlesinin% 0,2’si

Plüton’un Çapı: 1473 mil (2370 km)

Plüton’da Yıl: 248 Dünya yılı

Plüton’da Gün: 6.4 Dünya günü

Plüton’da Ortalama Sıcaklık: eksi 388 ° F (-233 ° C)

Plüton’un Güneşe Uzaklığı: Güneşten 3 – 5 milyar mil (5 – 7,5 milyar km)

Plüton, Dünya İle Nasıl Karşılaştırılır?

Plüton, Dünya gibi sert, kayalık bir yüzeye sahiptir. Dünya’dan çok daha küçüktür. Plüton güneşten o kadar uzaktadır ki güneşten çok az enerji alır ve aşırı derecede soğuktur.

Plüton’un Keşfi

Yaklaşık 100 yıldır bilim adamları, Neptün’ün ötesinde bir yerde 9. gezegen olduğundan şüpheleniyorlardı. Bu, Neptün’ün ve Uranüs’ün yörüngesindeki büyük bir kütlenin gezegenleri çekmekte olduğunu gösteren değişikliklere dayanıyordu. Bu gizemli 9. gezegene  ilk başta Gezegen X adını verdiler .

1930’da genç bir gökbilimci olan Clyde Tombaugh, Gezegen X’i bir yıl aradıktan sonra buldu. O zamandan beri teleskopları kullanarak Plüton hakkında çok daha fazla şey öğrenildi. Plüton’u ziyaret eden ilk uzay aracı 2015’teki New Horizons (Yeni Ufuklar)’dı. Yeni Ufuklar, cüce gezegenin yüzeyinin 12.500km yakınına gelen Plüton’un yanından geçti. Plüton ve onun ayı Charon’un yüzeyinin kimyasal bileşimlerini fotoğrafladı ve haritaladı.

Teleskoplar büyüdükçe ve daha iyi hale geldikçe ve Plüton gibi uzaktaki cisimlerin daha net fotoğraflarını çekebildikçe, gökbilimciler Plüton’un diğer gezegenlerden çok çok daha küçük olduğundan şüphelenmeye başladılar. Gökbilimciler ayrıca Plüton’un yörüngesinin aslında Neptün’ün yörüngesini geçtiğini on yıllardır biliyorlardı. Diğer gezegenlerin hiçbiri birbirlerinin yörüngelerinden geçmiyordu.

2006’da Uluslararası Astronomi Birliği’ndeki gökbilimciler bir araya gelerek Plüton’un dokuzuncu gezegen olarak adlandırılmaya devam edip etmeyeceğine karar vermek için bir oylama yaptılar. Pek çok gökbilimci, Plütonu güneş sistemimizdeki bir tür küçük kardeş olarak düşünerek Plütona oldukça düşkündü ve Plütonu gezegen kulübünden atmak konusunda isteksizdi. Ancak birçok gökbilimci, Plüton’un şimdiye kadar bir gezegen olarak adlandırılmasının sadece bir hata olduğunu ve en başından beri ona Kuiper Kuşağı nesnesi olarak adlandırılması gerektiğini düşünüyordu.

Böylece bir uzlaşmaya vardılar. Plüton artık gezegenlerden biri değildi ve bunun yerine ” cüce gezegenler ” adı verilen yepyeni bir kategorinin parçasıydı .

Ayrıca Bunu da Okuyabilirsiniz: Neptün Gezegenine Dair Bilmeniz Gereken Gerçekler

Plüton belgeseli video

Cüce Gezegen Plüton Hakkında İlginç Bilgiler

  • Plüton’un güneş etrafındaki garip yörüngesi, Neptün’ün yörüngesinden geçer. Sonuç olarak, Güneş çevresindeki 248 yıllık yörüngesinin 20 yılı boyunca Plüton, güneşe Neptün’den daha yakındır.
  • Pluto adı, 11 yaşındaki bir kız olan Venetia Burney tarafından seçildi. Adını Yeraltı’nın Roma tanrısı Pluto’dan alır.
  • Dünya’dan Plüton’a gitmek yaklaşık 4 saat ışık hızında hareket eden bir radyo sinyali kadar sürer.
  • Plüton, Güneş’e göre kendi tarafında yörüngede döndüğü için ilginç bir yörüngeye sahiptir.
  • Uranüs dışındaki çoğu gezegen, Güneş’e göre bir tepe gibi yörüngede dönüyor.
  • Plüton’un üzerinde duran bir kişi, Dünya’daki ağırlığının yaklaşık 1 / 15’i kadar ağırlığa sahip olacaktır.

Bir önceki yazımız olan Dünyanın İç Yapısı Ve Katmanları Hakkında Harika Bilgiler başlıklı makalemizde dünya, gezegen ve nedir hakkında bilgiler verilmektedir.

Bu yazıyı paylaşmak ister misiniz?

Bilim aşığı, araştırmacı bir mühendis olarak, doğru ve gerçek bilgiye ulaşmaya bir nebze katkı sağlamak amacı ile Bilim Kültür'ü 2020'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz bir çok bilim, teknoloji, mühendislik ve daha bir çok kategorideki yazıları oldukça ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor, düzenliyor ve yayına sunuyorum.

Yazarın Profili

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.