1. Anasayfa
  2. Sağlık

Panik Atak Tedavisi için Online Terapi

Panik Atak Tedavisi için Online Terapi
panik atak tedavisi
0

Panik atak, bir kişinin yoğun bir korku hissi ve terleme, yüksek nabız ve nefes almada zorluk gibi bir dizi fiziksel semptom hissettiği akut bir olaydır. Panik ataklar, altta yatan yaygın anksiyete bozukluğunun (GAD) bir işareti olabilirken, altta yatan anksiyete bozukluğu olmayan kişilerde de meydana gelebilmektedir.

Panik Atak Belirtileri

İnsanlar kendilerini gerçek, fiziksel bir tehlike içinde bulduklarında, göze çarpan birkaç tepki verebilirler. Örneğin, bir adam kendini kızgın bir ayı ile karşı karşıya bulursa, kalp atış hızı yükselir, terleyebilir ve aşırı derecede korku duyabilir.

İnsanlar panik atak geçirdiğinde, bir ayıyla yüzleşmenin aynı semptomlarının çoğunu yaşarlar, ancak bariz bir tehlike yoktur. Bu mantıksal stres etkenlerinin eksikliği, bir kişinin “çıldırıyor” gibi hissetmesine neden olabilir. Ancak panik atakların geçici ve tedavi edilebilir olduğunu hatırlamak önemlidir.

Bazı insanlar kalp krizini panik atakla kolayca karıştırabilir. Panik atak belirtileri şunları içerir:

  • Aşırı kalp çarpıntısı
  • Baş dönmesi
  • Zayıf hissetmek
  • Terleme veya titreme
  • Nefes almada zorluk
  • Kontrolden çıkmış hissetmek
  • Göğüs ağrısı
  • Ani tehlike veya kaçınılmaz son hissi
  • Ekstremitelerde karıncalanma

Panik atak semptomlarının çoğunun kalp krizi semptomlarına çok benzediğini fark edeceksiniz. Kalp krizi geçirdiğinizden şüpheleniyorsanız, lütfen 112 acil servis hizmetlerini arayın ve belirtilerinizi söyleyin.

Daha sonra, bir kişi tam bir gün boyunca yorgun veya halsiz hissedebilir. Panik atak geçiren biri birkaç gün sonra endişeli hissedebilir ve tekrar olacağından endişe edebilir.

panik atak hakkinda - Panik Atak Tedavisi için Online Terapi
Panik atak

Panik Atakların Sebebi Nedir?

Panik atak geçiren her kişinin kendine özgü tetikleyicileri veya yoğun tepkiye neden olan belirtileri vardır.

Panik Atak Tedavi Seçenekleri

Tekrarlayan panik atakları olan kişilerde panik bozukluğu olabilir. Panik atak tedavisi ilaç, terapi ve yaşam tarzı değişikliklerini içerebilir. 

Panik bozukluğu ilaçları genellikle hızlı etkilidir. Hastalar bu ilaçları panik atak geldiğini hissettiklerinde alırlar ve ilaç atakları önlemelidir. Bazı hastalar, sağlıklı bir temel elde etmek için günlük anti-anksiyete ilaçlarına ihtiyaç duyabilir. 

Panik bozukluğu olan birçok kişi bireysel terapiden de yararlanır. Bu seanslarda hastalar ve sağlayıcılar hastanın tetikleyicilerini belirler. Ardından, bu tetikleyicilerle daha iyi başa çıkmanın yollarını bulabilirler. Bu, kişinin düşünce ve davranış kalıplarını değiştirmeyi içerebilir. 

İş, aile, coğrafi konum ve özellikle küresel pandeminin getirmiş olduğu etkilerle birlikte günümüzde insanlar her ne kadar psikolojik desteğe her zamankinden daha fazla ihtiyaç duysalar da yüz yüze görüşmeler konusunda çaresiz kalabiliyorlar.

Bundan dolayı Online psikolog önerisi konusunda daha fazla arama girişimi olmakta. Online terapist veya psikolog arayışınızda, öncelikle tercih edeceğiniz klinik ya da uzman genel olarak danışanlar tarafından kabul görmüş ve işinde deneyim sahibi uzmanlar bulmak önemlidir.

Nora Psikoloji Kliniği online terapi ve genel Anksiyete tedavisi konusunda deneyimli uzmanları ile Türkiye’de en çok tercih edilen psikoloji merkezlerinden birisidir. Yüzlerce danışana verdikleri hizmet ve memnuniyet ile en kısa sürede en hızlı çözümü sunmak için çalışan Nora Psikoloji kliniğine İzmir’de ulaşabilir veya online olarak hizmet almak iççin web sitelerini ziyaret edebilirsiniz.

panik atak tadavisi - Panik Atak Tedavisi için Online Terapi
Panik atak bir kişi

Panik Ataklar Ne Kadar Sürer?

Panik atak, çoğu insan için birikim veya yan etkiler hariç yaklaşık 10 dakika sürer. Ancak bazı kişilerde bir saat veya daha uzun süren panik ataklar olabilir. Gerçek uzunluk ne olursa olsun, panik atak geçiren kişi çok daha uzun sürmüş gibi hissedebilir.

Panik Ataklar Ne Sıklıkta Görülür?

Bu olaylar bazı hastalar için tek seferlik problemler olabilir. Bununla birlikte, birçok insan, altta yatan sorunları çözene kadar tekrarlayan panik ataklar yaşar. Sık panik atak geçiren kişilerde panik bozukluğu olabilir.

Panik Atak ile Anksiyete Atağı Arasındaki Fark Nedir?

İsimler benzer görünse de panik ve anksiyete atakları farklı olaylardır. Semptomların çoğu aynı kalır. Ancak asıl fark, anksiyete ataklarının çoğu insanın tepki vereceği açık uyaranlara sahip olmasıdır.

Örneğin, geceleri eve yalnız yürüyen bir kadın, arkasında ayak sesleri duyarsa anksiyete krizi geçirebilir. Hızlı kalp atış hızı, nefes almada zorluk ve panik atak geçiren birinin yaşayabileceği korkusunu hissedebilir. Ancak ayak sesleri durduğunda ya da güvenli bir şekilde eve döndüğünde semptomlar ortadan kalkar.

Anksiyete atağı, dış uyaranlara, Panik atak, içsel tetikleyicilere karşı bir tepkidir.

Bir önceki yazımız olan Bağışıklık Sistemi Nedir ? Bağışıklık Sistemi Gerçekleri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bu yazıyı paylaşmak ister misiniz?

Bilim aşığı, araştırmacı bir mühendis olarak, doğru ve gerçek bilgiye ulaşmaya bir nebze katkı sağlamak amacı ile Bilim Kültür'ü 2020'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz bir çok bilim, teknoloji, mühendislik ve daha bir çok kategorideki yazıları oldukça ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor, düzenliyor ve yayına sunuyorum.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.