1. Anasayfa
  2. Sağlık

Kas Hastalıkları Nedir?

Kas Hastalıkları Nedir?
kas hastalıkları nelerdir
0

Hareketi sağlayan kas dokusu birimlerinde olan kas hücrelerinin işleyişini ve yapısını bozan hastalıklara kas hastalıkları ismi verilmektedir. Bu hastalıklar bebeklik çağından yaşlılığa kadar her yaşta ortaya çıkabilir. Aynı zamanda, çok fazla kas hastalığı tipi ve vardır ve bunların da alt tipi bulunmaktadır.  Tip belirleme aşamasında; etkilenen kaslar, hastalığa neden olan genler, yaş ve ilerleyiş gibi değişkenler dikkat çekiyor.

Kas Hastalıkları Nelerdir?

Günümüzde tanımlanabilen 500 civarı kas hastalığı olduğu bilinmektedir. Bunların büyük bir bölümü kalıtımsaldır.  Kişinin yapısında var olan genetik bozukluk, kas hücresinin işlevini ve yapısını bozar. Kalıtsal kas hastalıkları bebek, çocuk ve ergen bireyleri etkiler ve bunun günümüz için bilinen tedavisi yoktur. Az bir bölümü ise sonradan gelişen kas hastalıklarıdır.

Kas Hastalıkları Belirtileri

Kas hastalıklarının büyük bir bölümünün belirtileri erken yaşlarda ortaya çıkar. Bunlar arasında yürümekte zorluk çekme, sık düşme gibi belirtiler vardır. Aynı zamanda güçsüz kaslar, kaslarda meydana gelen incelme de sayılabilir.

  • Solunumda ve yutkunma esnasında sıkıntı
  • Parmak uçlarında yürüme,
  • Görüş sorunları
  • Çift görme
  • Ayağa kalkarken ve hareket ederken zorluk çekme
  • Yüz haslarında zayıflık

Kas hastalıkları tanısı için ilk aşamada doktorun muayene yapması gerekmektedir. Refleksler, kas kuvveti, koordinasyon testleri sinir sistemi ve diğer hastalıkların elenmesi konusunda yardımcı olur. Sonrasında ailenin tıbbi geçmişi sorgulanır. Tanı için yapılan testler şu şekildedir;

Kan tahlilleri; kan sayımı, kasın yıkılması, kas yıkım enzimlerinin düzeyi, kan elektronik düzeyi gibi tahliller yapılır.

Elektromiyografi ve EMG; Bacak ve kollarda sinirlerin elektriksel aktivitesi ölçülür. İğne elektrod ile kasların gevşeme ve kasılma esnasında görüntüleri incelenir.

Kas dokusundan alınan parça ile biyopsi yapılmaktadır. Bu parça hangi proteinlerde hasar ve eksik olduğunu anlamak için incelenir. Kas hastalık tipi belirleme aşamasında son derece önemlidir.

Elektrokardiyogram ve EKG ile kalpten gelen sinyaller ölçülür ve kalbin ne kadar hızlı attığı anlaşılarak ritim ile alakalı sorun olup olmadığı anlaşılır.

MR ve Ultrason gibi görüntüleme teknikleri de önemlidir.

Genetik tarama testleri yapılarak, kas hastalığına neden olan genlerin bulunması sağlanır. Genetik testler teşhisin yapılmasında tek başına yeterli olmaz. Aile hastalık öyküsü de son derece önemlidir.

Kas Hastalığı Tedavi Yöntemleri nelerdir?

Kas hastalığı kesin bir tedavisi olan bir rahatsızlık değildir.   Hayat kalitesini yükseltmek için uygulanan tedaviler vardır.

Kasların esnek ve güçlü olması için farklı egzersizler ile fizik tedavi uygulanmaktadır. Aynı zamanda konuşma terapisi de son derece önemlidir. Yüz ve kas kasları zayıf olan hastalar, bu terapi sayesinde konuşmanın daha kolay olan yollarını rahatlıkla öğrenme şansına sahip olabilir.

Solunum tedavisi ile kas güçsüzlüğü nedeniyle nefes alma konusunda zorluk çeken kişiler, nefes almanın kolaylaştırılması ve solunum destek makinelerinin kullanımı gösterilir. Kas hücrelerinin hasarlarının yavaşlaması için bir takım baskılayıcı ilaçlar da kullanılmaktadır. Aynı zamanda kas kasılmasını azaltan ilaçlar olduğunu ifade etmek gerekiyor.

Kas hastalıklarının kendine özgü oluşum mekanizması olduğunu ifade edebiliriz. Hastalıkların oluşum mekanizmaları günümüzde tam olarak anlaşılmış değildir. Bu nedenle sorunun kas hastalıkları neden ileri gider sorusuna net bir yanıt vermek mümkün olmaz. Fakat bu hastalıkların büyük bir kısmı genetiktir diyebiliriz.

Kas hastalıklarının ne olduğu, belirtileri ve tedavileri konusunda detaylı bilgi almak için hekimleriniz ile görüşme yapabilirsiniz. Kas hastalıkları, son derece bilinmezler ile dolu bir konudur.  Bu anlamda en verimli şekilde sonuç almak için bilgi birikiminizi en etkin şekilde kullanmak son derece önemlidir.

Bir önceki yazımız olan Panik Atak Tedavisi için Online Terapi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bu yazıyı paylaşmak ister misiniz?

Bilim aşığı, araştırmacı bir mühendis olarak, doğru ve gerçek bilgiye ulaşmaya bir nebze katkı sağlamak amacı ile Bilim Kültür'ü 2020'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz bir çok bilim, teknoloji, mühendislik ve daha bir çok kategorideki yazıları oldukça ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor, düzenliyor ve yayına sunuyorum.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.