1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Kodlama Bilgisi Gerektirmeyen, Basit ve Kullanışlı Oyun Yapma Programları

Kodlama Bilgisi Gerektirmeyen, Basit ve Kullanışlı Oyun Yapma Programları
oyun yapma programları
0

Keyifle oynadığımız tüm PC ve mobil oyunlarının arkasında satırlarca kod var, yani kod olmadan oyun olmaz. Peki gerçekten öyle mi? Yeni geliştirilen oyun yapma programları sayesinde herkes oyun yapabilir hem de tek satır kod yazmadan. Gelin farklı platformlar için kodsuz oyun yapma programlarına yakından bakalım.

Oyun dünyası hiç olmadığı kadar hareketli zamanlar geçiriyor. Belki birkaç gün içinde keyifle oynayıp bitirdiğimiz oyunların arkasında bile kocaman bir ekip var. Hikaye yazılıyor, kodlama yapılıyor, grafikler hazırlanıyor ve oynanış düzenleniyor. Yani kodlama, oyun yapmanın olmazsa olmazı. Peki gerçekten öyle mi? Yeni geliştirilen oyun yapma programları sayesinde herkes kendi oyununu yapabilir hem de tek satır bile kod yazmadan.

Webtekno editörleri tarafından hazırlanmış olan oyun haberleri ve içeriklerine baktığımız zaman elbette bazı oyunların kolay kolay yapılmayacağını anlıyoruz ama bazıları da var ki kodsuz oyun yapma programları sayesinde herkesin yapabileceği türden oyunlara benziyorlar. Belki ilk günden harika işler çıkaramayabilirsiniz ama biraz kurcaladığınız zaman hayalinizdeki oyunlara yaklaşabilirsiniz. Gelin farklı platformlar için kodsuz oyun yapma programlarına yakından bakalım.

Kodsuz Oyun Yapma Programları:

  • Unity
  • Unreal Engine
  • Armory
  • CopperCube
  • Godot
  • GDevelop
  • Stencyl

Unity

21b min - Kodlama Bilgisi Gerektirmeyen, Basit ve Kullanışlı Oyun Yapma Programları
unity

Eğer oyun dünyası ile az çok ilgiliyseniz mutlaka Unity adını duymuşsunuzdur. Unity oyun motoru, en büyük oyunların geliştirildiği oyun motorlarından bir tanesi. Fakat bu motorun yalnızca profesyonellere hitap ettiğini düşünmeyin. Kullanıcılarına sunduğu Visual Scripting teknolojisi sayesinde tek satır kod yazmadan 3D ve 2D oyunlar yapabiliyorsunuz. Bu teknoloji ile komutları kod olarak değil, görsel dizi halinde hazırlıyorsunuz.

Visual Scripting teknolojisinin yanı sıra Visual Store üzerinden edinebileceğiniz pek çok farklı tasarım aracı vard Bolt ve Playmaker, bu tasarım araçlarından en popülerleri arasında. Playmaker ücretli bir araç ama sunduğu özelleştirme seçeneklerinin eşi benzerini bulmak zor. Bolt ise tamamen ücretsiz. Ücretsiz olduğu için elbette sunduğu seçenekler pek geniş değil ama yine de yeni başlayanlar için ideal.

Unreal Engine

Unreal Engine de tıpkı Unity gibi oyun dünyasında en çok kullanılan oyun motorlarından bir tanesi. Bugün severek oynadığımız pek çok AAA oyun Unreal Engine’de yapıldı. Bu motor kullanıcılarına Blueprint isimli bir görsel tasarım aracı sunuyor. Blueprint görsel tasarım aracı sayesinde satırlar dolusu kodla ekleyeceğiniz özelleştirmeleri görseller ile kolayca eklemeniz sağlanıyor.

Unreal Engine tarafından sunulan Blueprint aynı zaman bir oynanış düzenleyici olarak çalışıyor. Örneğin oyuncu A tuşuna basınca karakter zıplasın komutu vereceksiniz. Bu basit komut bile satırlarca kod gerektirir. Blueprint sayesinde bu komutu görsel dizi halinde kolayca hazırlayarak oynanışı dilediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.

Armory

21a min - Kodlama Bilgisi Gerektirmeyen, Basit ve Kullanışlı Oyun Yapma Programları
armory

Açık kaynak kodlu bir oyun motoru olması nedeniyle her geçen gün gelişen Armory, özellikle yeni başlayanların 3 boyutlu oyunlar geliştirmesi için ideal bir platform. 3 boyutlu modellemeler için en çok kullanılan tasarım programlarından biri olan Blender ile birlikte çalışan Armory, gelişim için ideal bir motor.

Armory bildiğimiz bir yazılım programlama dili değil, Haxe isimli bir görsel programlama dili kullanıyor. Kolayca öğrenebileceğiniz Haxe görsel programlama dili sayesinde satırlarca kod yazmak yerine, birkaç basit görsel dizi üzerinden oyun yapma şansınız var. Armory kullanıcılarının birbirine yardım eden bir topluluk olduğunu da hatırlatalım.

CopperCube

Hem 3 boyutlu hem de 2 boyutlu oyunlar geliştirebileceğiniz bir oyun yapma programı olan CopperCube, daha çok 2D oyunların geliştirilmesinde kullanılıyor. CopperCube programında geliştirilen oyunlar kolayca Android, iOS, PC ve Mac gibi farklı platformlara aktarılabiliyor.

Eğer kodlama bilen bir kullanıcıysanız CopperCube ile kodlama yaparak da oyun geliştirebilirsiniz. Fakat tek satır kodlama bilmeden de programın sunduğu görsel tasarım araçları üzerinden oyun yapmanız mümkün. Kodlama yapmaya yeni başlayanlar için de eğitici bir program olduğunu söyleyebiliriz.

Godot

21c min - Kodlama Bilgisi Gerektirmeyen, Basit ve Kullanışlı Oyun Yapma Programları
godot

Tamamen ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bir platform olan Godot ne aylık ücret istiyor ne de kullanıcılarından lisans ücreti alıyor. Popüler programlama dillerini desteklediği gibi kendi programlama diline ve görsel tasarım araçlarına da sahip olan Godot üzerinden hem 2 boyutlu hem de 3 boyutlu oyunlar yapmanız mümkün.

GDevelop

Açık kaynak kodlu bir oyun yapma programı olan GDevelop, ilk kez kullananlar için karışık görünen bir arayüze sahip olsa bile kısa süre içinde çözebileceğiniz bir sistem sunuyor. GDevelop ile sıfırdan bir oyun geliştirmek pek kolay değil ancak öğrendiklerinizi test edebileceğiniz güzel bir program. Üstelik GDevelop’u indirmeden masaüstü internet tarayıcınız üzerinden de kullanmanız mümkün.

Stencyl

21d min - Kodlama Bilgisi Gerektirmeyen, Basit ve Kullanışlı Oyun Yapma Programları

Stencyl, tek satır kod yazmadan görsel tabanlı arayüz üzerinden çalışabileceğiniz bir oyun motoru. Stencyl ile 2 boyutlu oyunları kolayca geliştirebilirsiniz. Pek çok farklı türde oyun yapma imkanı sunan motor, sürükle bırak gibi pek çok basit yönteme de sahip. Stencyl oyun motorunu ücretsiz olarak indirebilir, kullanabilir ve geliştirdiğiniz oyunları yayınlayabilirsiniz. Geliştirdiğiniz oyunları mobil platformlarda yayınlamak ise ücretli abonelik gerektiriyor.

Bir önceki yazımız olan Telefonlarda En Çok Yapılan 10 Şarj Hatası 2022 başlıklı makalemizde akıllı telefon, liste ve şarj hakkında bilgiler verilmektedir.

Bu yazıyı paylaşmak ister misiniz?

Bilim aşığı, araştırmacı bir mühendis olarak, doğru ve gerçek bilgiye ulaşmaya bir nebze katkı sağlamak amacı ile Bilim Kültür'ü 2020'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz bir çok bilim, teknoloji, mühendislik ve daha bir çok kategorideki yazıları oldukça ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor, düzenliyor ve yayına sunuyorum.

Yazarın Profili

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.