1. Anasayfa
  2. Fizik

Telli Klemensler Nedir, Ne İşe Yarar?

Telli Klemensler Nedir, Ne İşe Yarar?
telli klemens
0

İki iletkenin birbirine bağlanması ya da cihazların iletkenlere bağlanabilmesi için kullanılan aparatlara telli klemens olarak adlandırılmaktadır. Farklı tipte telli klemens çeşitleri bulunmaktadır. Bu klemense çeşitleri arasında

  • Düz klemensler
  • Lamalı klemensler
  • T klemens
  • Özel klemens
  • Ayaklı klemens
  • Paralel klemens
  • Açılı klemens

Gibi modeller yer almaktadır.

Klemens Nedir?

İki ya da daha fazla kablonun birbirine bağlanmasına olanak sağlayan ekipmana klemens adı verilmektedir. Klemens gerçekleştirilen bağlantının düzgün ve son derece güvenli olmasını sağlayan oldukça önemli yardımcı ekipmanlar arasında yer almaktadır.

Son derece farklı tipte ve çeşitlilikte klemensler mevcuttur. Genel olarak klemenslerin içi yaylı ya da vidalıdır. Dış tarafı ise yalıtkan plastik malzeme ile kaplanmıştır. Böylece klemensin güvenli olması sağlanmıştır.

Klemens Kullanım Alanları Nerelerdir?

Klemens kulanımı günümüzde yasal zorunluluk haline getirilmiştir. Pek çok farklı alanda kullanılan klemensler özellikle kontrol kutuları, elektrik panosu ve kablolu kutularda sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca klemenslerin kullanıldığı yerler başlıca şu şekildedir;

  • Kontrol paneli.
  • Aydınlatma uygulamaları.
  • Soğutma kontrol ürünleri.
  • Hız sürücüleri.
  • Frekans sürücüleri.
  • Elektrik trafoları.
  • Elektrik makineleri

Klemensler elektrik ile ilgili her noktada kullanılabilecek çeşitliliğe sahiptir. telli klemens, boru klemens ve tel boru klemens gibi çeşitliliğe sahiptir. Ayrıca her bir ürün çeşidi de kendi içerisinde t klemens, açılı klemens ve lamalı klemens gibi çeşitlere ayrılmaktadır.

İletkenler üzerinde açık alan kalmaması amacı ile yasal bir zorunluluk haline getirilene klemens kullanımı, hayati risk taşıyan noktaların güvenli bir hale getirilmesi açısından önemli imkanlar sunmaktadır.

Klemensler açık iletkenlerin birbiri ile bağlanması noktasında da son derece güvenli kullanım sunmaktadır. Ayrıca görselliği sağlaması, karışıklığı gidermesi gibi nedenlerle de klemens kullanımı tercih edilmektedir.

Klemens Çeşitleri Nelerdir?

İletkenlerin birbirine bağlanması ya da bir cihazın iletkene bağlanması noktasında oldukça önemli çözümler sunan klemensler, bağlantının güvenli bir şekilde yapılmasını da sağlamaktadır. Son derece geniş bir çeşitliliğe sahip olan klemensler yapılarına göre ve bağlantı şekillerine göre farklı gruplara ayrılmaktadır.

Yapılarına göre klemens çeşitleri arasında nötr klemens, sigortalı klemens, geçiş klemensi, topraklama klemens, kese klemens ve ayırma klemens, sensör klemens, aktüatör klemens ve özel tip klemensler yer almaktadır.

Bağlantı şekline göre klemensler arasında ise vida bağlantı, yay bağlantı, pabuç bağlantı ve push in bağlantı klemensleri yer almaktadır.

Son derece fazla çeşitliliğe sahip olan klemesler ayrıca kendi içlerinde t klemens, lamalı klemens gibi özelliklerine göre de çeşitlenmektedir.

Klemens Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Klemens seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kullanılan kabloya uygun olmasıdır. Kablonun klemens yuvasına girmesi oldukça önemlidir. Ayrıca projenin istediği standart ve kalitede klemens seçimi yapılmalıdır. T klemens, lamalı klemens ya da boru tip klemes gibi projede istenilen özellikte klemens tercih edilmelidir.

Klemns çeşitleri ile ilgili bilgi almak ve klemens satın alım işleminde bulunmak için https://www.altunklemens.com/ internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan Yerçekimi Nedir? Gezegenlerin Yerçekimi İvmeleri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bu yazıyı paylaşmak ister misiniz?

Bilim aşığı, araştırmacı bir mühendis olarak, doğru ve gerçek bilgiye ulaşmaya bir nebze katkı sağlamak amacı ile Bilim Kültür'ü 2020'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz bir çok bilim, teknoloji, mühendislik ve daha bir çok kategorideki yazıları oldukça ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor, düzenliyor ve yayına sunuyorum.

Yazarın Profili

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.