Bir kitap alın ve yere bırakın.
Neden düşer? Yerçekimi nedeniyle düşer. Peki bu yerçekimi nedir?
Yer çekimi, nesneleri çeken çok güçlü bir kuvvettir. Tüm nesneler, yer çekimi kuvvetini her zaman üzerlerine çekerek yaşarlar.
Dünyadaki yer çekimi, cisimleri dünyanın merkezine doğru çeker.
Havaya bir top attığınızda, top kolunuzun fırlatma kuvveti nedeniyle bir süre yukarı çıkabilir, ancak sonrasında yer çekimi kuvveti onu yere indirir.
Bu Yazıda Neler Var?
Gezegenlerin Yerçekimi İvmesi
Dünyadaki nesneleri çeken yer çekimi miktarı her zaman aynı kalır. Fakat ayda, uzayda ve diğer gezegenlerde yerçekimi farklıdır. Bazı gezegenlerin yer çekimi ivmeleri m/sn² cinsinden aşağıdaki gibidir:
Merkür: 3,7 m/sn²
Uranüs · Venüs: 8,87 m/sn²
Dünya: 9,807 m/sn²
Mars: 3,711 m/sn²
Jüpiter: 24,79 m/sn²
Satürn: 10,44 m/sn²
Neptün: 11,15 m/sn²
Ay: 1,62 m/sn²
Aydaki cisimleri çeken yer çekimi miktarı, Dünyadaki cisimleri çeken yer çekimi miktarından çok daha azdır. Her gezegenin nesneleri kendi merkezine doğru çeken kendi çekim alanı vardır.
Bir nesnenin uyguladığı yer çekimi kuvvetini üç şey etkiler. Bunlar; yoğunluk, kütle ve büyüklüktür.
| Dünya’nın Yerçekimi
Dünya yuvarlak olduğu halde, neden aşağı düşmediğimizi hiç merak ettiniz mi? Veya Yukarı atladığınızda sizi havada süzülmekten alıkoyan şey nedir?
Bu soruların cevabı: Bizi sürekli olarak dünyaya doğru çeken ve bizi uzaya doğru yüzmekten koruyan yerçekimi’dir.
Dünyanın çekim ivmesini g olarak ifade ederiz. Bu g dünya için 9,807 m/sn² değerine eşittir. Bu değer Dünya’nın farklı noktalarına gidildikçe küçük oynamalar görülebilir. Mesela Dünya kutuplarda basık, ekvatorda şişiktir. Yer çekimi de buna bağlı olarak değişir. Bu sebepten dolayı yerçekimi dünyada ekvatordan kutuplara gidildikçe artar çünkü merkeze çekirdeğe olan yakınlık artar. Sonuç olarak yer çekimi kuvveti ekvatorda 9,78 iken kutuplarda 9,83 a çıkar.
Yer çekimi ayaklarımızı yerde tutar, böylece havada rastgele süzülmek yerine yürüyebiliriz. Yağmur ve karın dünyaya düşmesini sağlayan da budur.
Bu çekim bize birçok farklı şekilde yardımcı olur. Nesneleri yerleştirdiğimizde yerinde tutan şey budur, bu da çok fazla karışıklık yapmadan yememizi ve içmemizi sağlar.
Yer çekimi tabaklarımızda yiyecekleri ve bardaklarımızdaki sıvıları tutar. Çekiminin daha az olduğu alanda yemek yemek ve içmek bizim için oldukça ilginç bir deneyim olabilirdi.
Kaynak: Homesciencetools