1. Anasayfa
  2. Mühendislik Bölümleri

Adli Bilişim Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar ve Maaşları

Adli Bilişim Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar ve Maaşları
0

Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ve internetin yaygınlaşması ile bilginin internet ortamında sürekli kullanımı oluşmuş ve bu bilgilere ulaşmak için siber saldırılar da artmıştır. Bu siber saldırılarla mücadele için Adli bilişim mühendisliği ortaya çıkmıştır.

Adli Bilişim Mühendisliği nedir?

İlgili üniversitelerin teknoloji fakültesi’nde bulunan bu bölümde tüm adli bilişim mühendisliği bölümü derslerini başarıyla geçen kişiler adli bilişim mühendisi unvanı alırlar. Adli bilişim mühendisliği bölümünün amacı bilişim ve siber suçları ile mücade eden, bilgi güvenliği ve kişisel bilgilerin korunumunu sağlayan mühendisler yetiştirmektir.

Adli bilişim Mühendisliği tanıtım videosu

Adli Bilişim Mühendisi Ne iş yapar?

Adli bilişim mühendisi şu işleri yapabilir: Devam eden karmaşık siber saldırılardan gelen verilerin analizi, büyük şirketlere siber saldırılarda tehdit azaltma konusunda kritik bilgiler sağlama veya yeni dosya araştırma ve anlama biçimleri.

Adli bilişim mühendisleri en zorlu teknoloji zorluklarına ve siber suçlarla ilgili işlere odaklanır. Adli bilişim mühendisleri; güvenlik açığı azaltma, veri kurtarma ve dijital veri kümelerindeki kötü niyetli davranışların değerlendirilmesi ve tanımlanması için bilimsel olarak araştırma yapar, toplar, işler, analiz eder ve sunarlar. Siber suç türlerini ve yöntemlerini bilmeli ve teknik ve yasal raporlama becerilerine sahip olmalıdırlar.

Bu mühendislerden adli sürecin bütünlüğünü ve tarafsızlığını koruyacak şekilde analiz yapmaları beklenirken, problem çözme stratejilerinde yenilik ve yaratıcılık sergilemesi büyük ölçüde teşvik edilmektedir.

Adli bilişim mühendisleri ayrıca yeni bilgi kurtarma teknikleri ve tehdit tanımlama yöntemlerini geliştirmeye yardımcı olmak için komut dosyaları / kod yazar.

Türkiyede ilk olarak Fırat Üniversitesi´nde açılmış olan adli bilişim mühendisliği bölümü yurt dışında da birçok üniversitede eğitimler verilmektedir. Tabi yabancı dil adli yurtdışındaki bilişim mühendisliği bölümünün olmazsa olmaz şartıdır.

Ülkemizde bu mühendislik dalı mezunları Adli Tıp Kurumları, Adli Bilimler Enstitüleri , Bakanlıklar, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı, Üniversiteler, Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarda iş bulabilirler.

Adli Bilişim Mühendisliği Maaşları

Adli bilişim mühendisliği bölümü mezunu kişiler diğer birçok mühendislik dalı gibi yeni mezunların maaşları asgari ücretin ortalama 1,5-2 katından başlayıp sonrasında kazandığı yetkinliğe göre asgari ücretin 5-10 katına kadar kazan sağlayabilirler

Adli Tıp Mühendisliği Taban puanları ve Başarı İstatistikleri (2021)
 

KontenjanYerleşen SayısıYerleşen Son Kişinin Puanı *
Genel Kontenjan4850289,54354
Okul Birincisi Kontenjanı2
Yerleşen Son Kişinin Başarı Sırası *
KontenjanYerleşen Sayısı0,12 Katsayı ile0,12 + 0,06 Katsayı ile
Genel Kontenjan4850289,54354
Okul Birincisi Kontenjanı2
Adli Tıp Mühendisliğine Yerleşenlerin YKS’deki Ortalama Puanları (2019)
0,12 Katsayı ile0,12 + 0,06 Ek Puan ile
Yerleşen50
Ortalama OBP406,789
TYT333,385
Adli Tıp Mühendisliğine Yerleşenlerin YKS’deki En Düşük Puanları
0,12 Katsayı ile0,12 + 0,06 Ek Puan ile
Yerleşen50
En Düşük OBP349,200
TYT270,831

Daha ayrıntılı bilgi için https://osym.gov.tr adresini de inceleyebilirsiniz.

siber suc nedir - Adli Bilişim Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar ve Maaşları
Siber suçlar

Siber Suç Nedir

Siber suç, genel olarak bir bilgisayarı, başka bir dijital cihazı veya bir bilgisayar ağını içeren herhangi bir yasadışı faaliyet olarak tanımlanır. Siber suç, sosyal mühendislik, yazılım güvenlik açığı suistimalleri ve ağ saldırıları gibi yaygın siber güvenlik tehditlerini içerir .Ayrıca bilgisayar korsanlığı protestoları, taciz ve gasp, kara para aklama ve daha fazlası gibi suç eylemlerini de içerir.

Siber suç hem bireyleri hem de şirketleri hedef alır. Saldırganlar genellikle doğrudan mali kazanç sağlamak veya operasyonları sabote etmek veya aksatmak için işletmeleri hedef alır. Siber suçlular büyük ölçekli dolandırıcılıklarının bir parçası olarak cihazlarını tehlikeye atmak ve ayrıca onları hain faaliyetler için bir platform olarak kullanmak için bireyleri hedef alırlar.

Siber suçların profesyonelleşmesi ve yaygınlaşması, her yıl sayısız zarar maliyetine yol açarak bireyleri, işletmeleri ve hatta hükümetleri etkiliyor. Uzmanlar, siber suç zararlarının 2021 yılına kadar yılda 6 trilyon dolara ulaşacağını tahmin ediyor ve bu da onu en kazançlı suç girişimlerinden biri yapıyor.

Siber Suçun Dört Büyük Örneği

2013-2016’da Yahoo, 3 milyar kullanıcısının hesabının çalınmasıyla sonuçlanan bir veri ihlali yaşadı. Bu hesaplardan bazıları için saldırganlar, diğer çevrimiçi hizmetlerdeki kullanıcı hesaplarına erişmek için kullanılabilecek özel bilgileri ve parolaları ele geçirdi. Bu verilerin çoğu, bugün karanlık web’de ücretsiz veya ücretli olarak mevcuttur.

2014 yılında ABD’li perakendeci Home Depot’un satış noktası sistemleri ihlal edildi. Saldırganlar 50 milyon kişisel kredi kartını çaldı ve Home Depot mağazalarında geçirilen tüm kredi kartları ele geçirildi ve kartların tüm ayrıntıları saldırganlar tarafından alıkonuldu.

2016 yılında , yazılım güvenlik açıkları nedeniyle saldırganlar tarafından tehlikeye atılan Nesnelerin İnterneti’nde 1 milyondan fazla bağlı cihazı kullanan, bugüne kadarki en büyük DDoS saldırısı gerçekleşti. Saldırı, küresel alan adı sisteminde (DNS) ve Twitter, Netflix ve PayPal gibi popüler hizmetlerde kesintilere neden oldu.

2017 yılında, Kuzey Kore tarafından başlatıldığı iddia edilen WannaCry saldırısı, yalnızca kullanıcı cihazlarındaki içeriği kilitlemekle kalmayıp aynı zamanda kendini hızla yayan bir tür fidye yazılımı ortaya çıkardı. WannaCry dünya çapında 300.000 bilgisayara bulaştı ve kullanıcılardan verilerinin şifresini çözmek ve geri yüklemek için yüzlerce dolar ödemeleri istendi.

İster çevrimiçi ortamda zorbalığa uğradığını veya tacize uğradığını hisseden genç bir kişi, isterse parası veya önemli verileri dolandırılmış yaşlı bir kişi veya işletme, kısaca herkes siber suçun kurbanı olabilir. 

Benzer Aramalar: Adli Bilişim Mühendisliği sıralama, Adli Bilişim Mühendisliği Atama, Adli Bilişim Mühendisliği KPSS Atama Puanları 2020, Bilişim suçları Mühendisliği, siber suçlar nelerdir.

Bu yazıyı paylaşmak ister misiniz?

Bilim aşığı, araştırmacı bir mühendis olarak, doğru ve gerçek bilgiye ulaşmaya bir nebze katkı sağlamak amacı ile Bilim Kültür'ü 2020'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz bir çok bilim, teknoloji, mühendislik ve daha bir çok kategorideki yazıları oldukça ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor, düzenliyor ve yayına sunuyorum.

Yazarın Profili

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.