1. Anasayfa
  2. Mühendislik Bölümleri

Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği Nedir? ve Maaşları

Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği Nedir? ve Maaşları
Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği resim
0

Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği NedirGemi ve okyanus yapılarının tasarımı ve inşası hakkında tüm temel mühendislik becerilerinin sağlam bir çalışma bilgisine dayanarak oluşturulduğı mühendislik dalıdır.

Bu mühendislik dalı, deniz yapılarının tasarımı, onarımı, gemi inşası ve okyanus üzerindeki hareketlerin analizi ile uğraşır.

Bölümün eğitim felsefesi: deniz mühendisliği alanlarının temel teorileri ve teknolojileri ile iyi donanımlı yüksek kaliteli gemi ve deniz teknolojisi mühendisleri yetiştirmektir.

Bölüm ilk kez 1773’te Mühendishane‐i Bahri Hümayun’da kurulmuştur. Günümüzde ise bu adla kurulan İstanbul Teknik Üniversitesinde eğitim olarak verilmeye devam etmektedir. Şu an ülkemizde sadece İstanbul Teknik üniversitesinde bu bölümün eğitimi verilmektedir.

Bu Mühendislik bölümü hazırlık hariç 4 yıllık bir bölümdür ve % 30 İngilizce olarak verilmektedir.

Bölümde temel mühendislik derslerinin yanısıra Açık Deniz Yapıları Dizaynı, Deniz Dibi Boru Döşeme Teknikleri, Deniz Teknolojisine Giriş, Deniz Yapıları Projesi, Gemi Elektiriği, Gemi Hidrostatiği, Gemi ve Deniz Yapı Elemanları, Gemi makineleri, gemi yardımcı makineleri, Gemi direnci ve sevki, Gemi ve Deniz Yapıları Direnci, Kıyı Yapıları, Tershane Organizasyonu, Deniz hukuku, Gemi Hidrodinamiği, Gemi Teorisi gibi bölüm dersleri verilmektedir.

Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği bölümü öğrencileri bu dersleri başarıyla geçip mezun olurlarsa gemi ve deniz teknolojisi mühendisi ünvanı alırlar. Veya Mezunlar Üniversitede öğretim görevlisi olarak devam etmeyi de düşünebilirler.

gemide yaşam
gemide çalışmak

Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisleri Ne iş Yapar ve Nerelerde çalışır ?

Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği bölümü mezunları her türlü deniz taşıtının ve gemi makinalarının dizaynı, projelendirilmesi, geliştirilmesi,işletilmesi ve en ekonomik şekilde üretimininin yapılması ile ilgilenir.

Bu bölümden mezun olan öğrenciler: “Armatörlere bağlı şirketlerde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Gölcük, Alaybey tershanelerinde, Denizcilik işletmelerinde gemi inşaatı ve işletmesi ile ilgili alanlarda, Denizcilikten Sorumlu Devlet Bakanlığı’na bağlı Denizcilik Müsteşarlığı’nda,  Devlet Planlama Teşkilatı’nda, Dizel Motor Fabrikaları veya Türkiye temsilciliklerinde, Gemi İşletmeciliği alanlarında, Dizayn bürolarda, Gemi Sigorta Acentelerinde, Kısmen makina mühendisliği kapsamına giren çalışma alanlarında, Kıyı Emniyetinde, Liman Başkanlığında, Özel sektöre ait Tuzla, Altınova, Gölcük, Ereğli, ve Trabzon’da bulunan tershanelerde, Türkiye Gemi Sanayii A.Ş.’ye bağlı Pendik Tershanesinde, Ulaştırma Bakanlığı ve buna bağlı kuruluşlarda, Yat yapımı ile ilgili yat tershanelerindeçalışabilirler ve buralardaki denizcilik kurumlarında yer alan iş imkanlarından yararlanabilirler.

Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisleri meslekte en düşük asgari ücretin 1,5-2 katı ile başlayıp kazandığı tecrübe ve yöneticilik vasfına ve de çalıştığı şirkete göre olmak üzere asgari ücretin 10 katı kadar maaş alabilirler. Kendi şirketlerini kurarlarsa bu rakam çok daha fazla olabilir.

Deniz Teknolojisi Mühendisliği Taban Puanları ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği Sıralama (2021)

Aşağıdaki Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği ile ilgili veriler 2019 Ösym verilerinden alınmış olup 2020-2021 tercih döneminde kullanılabilir. Sıralama ve puanlar güncellenecektir.

Üniversite AdıBölümPuan TürüKont.YerleşenTaban PuanıBaşarı Sırası
İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİGemi ve Deniz Teknolojisi MühendisliğiSAY6060378,1961482933

Taban puanlar için: osym.gov.tr/

Benzer bir bölüm için bakınız: Gemi İnşaatı ve Gemi makineleri Mühendisliği

Benzer Aramalar: Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği maaş, Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği sıralama, Gemi ve deniz teknolojisi Mühendisliği ekşi, endüstri mühendisliği Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği mezunu Ne iş Yapar, istanbul teknik üniversitesi ,gemi inşaatı ve deniz bilimleri fakültesi ,Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği Nedir, Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği Is İlanları

Bir önceki yazımız olan Biyomühendislik Nedir? İş İmkanları ve Maaşları başlıklı makalemizde mühendisli maaşları, mühendislik ve mühendislik bölümleri hakkında bilgiler verilmektedir.

Bu yazıyı paylaşmak ister misiniz?

Bilim aşığı, araştırmacı bir mühendis olarak, doğru ve gerçek bilgiye ulaşmaya bir nebze katkı sağlamak amacı ile Bilim Kültür'ü 2020'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz bir çok bilim, teknoloji, mühendislik ve daha bir çok kategorideki yazıları oldukça ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor, düzenliyor ve yayına sunuyorum.

Yazarın Profili

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.