1. Anasayfa
  2. Fizik

Statik Elektrik Nedir? Statik Elektrik Hakkında Bilinmeyenler

Statik Elektrik Nedir? Statik Elektrik Hakkında Bilinmeyenler
Statik Elektrik Nedir resim hd
0

Statik elektrik bir fizik konusudur. Diğer bir adı ise “durgun elektrik” olarak tanımlanır. Hareket etmeyen elektrik yükünün davranışını ve özelliklerini açıklayan fiziğin alt dalıdır.

Statik Elektrik Nedir? 

Statik elektrik, durgun elektrik olarak da nitelendirilmektedir. Hareket etmeyen elektrik yüklerinin davranışlarını ve özelliklerini kapsar. Yün bir kazağa dokunarak metal bir kapıya dokunduğunuz oldu mu? Tatsız bir çarpılma sonucu ortaya elektrik yüküne bağlı olarak statik elektrik meydana gelir. Özellikle bu durum parkta kayan çocukların başına çok gelir. Statik elektrikten dolayı saçların havaya kalkması gibi durumlar en sık karşılaşabileceğimiz durumlardır.

Saçınızı plastik bir tarak ile taradıktan sonra tarağın ucu saçı ve kağıt parçaları kendisine çeker. Peki, bu size de oldukça tuhaf geliyor mu? Statik elektriği anlayabilmek için öncesinde elektrik yükü hakkında bilgi edinmeniz gerekir. Elektrik yükü nedir? Kaç çeşit elektrik yükü vardır? gibi sorulara yanıt bulmalısınız.

Ayrıca bunu da okumalısınız: Elektrik nedir?

Elektrik Yükü Nedir? ve Kaç Çeşit Elektrik Yükü Vardır?

Öncelikle elektrik yükleri iki çeşitten oluşuyor. Biri pozitif, diğeri ise negatif olarak ikiye ayrılıyor. Eski yükün atomlarında elektronlar, artı yükün atomlarında ise protonlar vardır. Bu zamana kadar ilk okul, orta okul ve lise döneminde en basit konulardan biri statik elektrik olduğu için bu kavramlar hemen hemen herkes tarafından bilinir. Ancak çoğu kişi elektrik yükü çeşitlerini bilmez. Bu konu hakkında bu yazımızda sizleri konuyla ilgili daha da bilgilendireceğiz.

Elektrik yükleri arasında çekme ve itme kuvvetini ilk bulan Fransız Fizikçi Coulomb bulmuştur. Havada elektrik yükü ile cisimler arası itme ve çekme kuvveti değeri, cisimler arasında bulunan mesafe ile ters orantılı olsa da yük miktarı ile doğru orantılıdır. Bu duruma göre;

  • Elektrik yükleri arasında itme ve çekme kuvveti bulunuyor.
  • Negatif ve pozitif olmak üzere elektrik yükü iki çeşitten oluşuyor.
  • Aynı yükler arası itme, farklı yükler arası çekme kuvveti vardır.
  • İki yük arasındaki kuvvet mesafe ile ters orantılıdır.
  • Yükler arasındaki kuvvet bulunduğu ortamdan etkilenmektedir.
  • İki yük arasındaki kuvvet bu yüklerin çarpımı ile eşdeğer orantıdadır.
  • Yükler arasındaki kuvvet yükleri birleştiren hat gibidir.
statik elektrik resim - Statik Elektrik Nedir? Statik Elektrik Hakkında Bilinmeyenler
statik elektrik nedir

Statik Elektriğin Nedenleri

Elektriksel olarak maddeler nötr atomlardan meydana gelmektedir. Dolayısı ile atomun içerisinde bulunan pozitif yüklerin sayısı ile negatif yüklerin sayısı birbirine eşittir. Statik elektrik, negatif ve pozitif ayrıma ihtiyaç duymaktadır. Bu iki madde birbiri ile temas ettiğinde elektronlar da bir maddeden diğer maddeye geçiş yapar. Bu sayede madde üzerinde eşit miktarda negatif bir yük bırakır

Basınç Uyarımlı Yük Ayrıştırma

Mekanik giderme uygulandığında kristal ve seramik moleküller de yük ayrımı oluşmaktadır.

Yük Uyarımlı Yük Ayrıştırma

Elektriksel olarak yüklü ve yüksüz bir cisim yan yana getirildiğinde yük ayrımına sebep olur.

Isı Uyarımlı Yük Ayrıştırma

Isı uyarımlı yük ayrıştırma da atomlar ve moleküllerde bulunan yüklerin ayrımından meydana gelmektedir.

Dokunma ve Sürtünme İle Elektriklenme

Statik elektrikleri örneklerinden biri de dokunma ve sürtünmeden kaynaklı çarpılmalardır. Elektrikle yüklü bir cismi yüksüz bir cisim ile dokundurduğunuzda cisim kendine cinsinden elektrik yüklemeye başlar. Örneğin; nötr bir cisme pozitif (+) yük temas ederse her ikisinde de yük durumu (+) olur.

Sürtünme ile elektriklenme sıkça karşılaşabileceğimiz durumlardan biridir. Örneğin; bir yün kumaşı plastik bir çubuğa hızlıca sürttüğünüzde ortaya statik elektriklenme çıkacaktır. Ayrıca günlük hayatta kazağımızı çıkarken saçlarımızın elektriklenmesi ve havaya kalması en bilinen örneklerden birisidir.

statik elektrik nedir hakkında video

Bir önceki yazımız olan Yerçekimi Nedir? Gezegenlerin Yerçekimi İvmeleri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bu yazıyı paylaşmak ister misiniz?

Bilim aşığı, araştırmacı bir mühendis olarak, doğru ve gerçek bilgiye ulaşmaya bir nebze katkı sağlamak amacı ile Bilim Kültür'ü 2020'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz bir çok bilim, teknoloji, mühendislik ve daha bir çok kategorideki yazıları oldukça ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor, düzenliyor ve yayına sunuyorum.

Yazarın Profili

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.