1. Anasayfa
  2. Uzay

Merkür Gezegenine Dair Bilmeniz Gereken Gerçekler

Merkür Gezegenine Dair Bilmeniz Gereken Gerçekler
merkür gezegeni nasa
1

Merkür Gezegeni Nedir?

Güneş’e en yakın gezegen olan Merkür gezegeni ufak, kayalık ve havasız bir yerdir. Merkür’ün kraterle kaplı yüzeyi çok aşırı sıcaklıklarla karş karşıyadır, ancak; milyarlarca yıldır değişmemiştir. Güneş parıltıları yüzünden Merkür’ün Dünya’dan görülmesi ve incelenmesi çok güçtür. Merkür’ün neresinden bakarsanız bakın, kraterle örtülü ve kayalık bir manzara ile karşılaşırsınız. Merkür gezegeninde gökyüzü karadır, çünkü; Güneş ışığını yansıtamayacak kadar ince bir atmosferi vardır.

Merkür gezegeni hakkındaki bilgilerimizin çoğu, onu ziyaret eden tek uzay mekiği olan Mariner 10’a dayanır. Sonrasında MESSENGER uzay aracı da 2015’te bize merkür hakkında bilgiler sağlamıştır. Mariner 10, Merkür’ün bir tarafının hemen hemen bütün fotoğraflarını çekmiş ve Dünya’ya yollamıştır. Bu fotoğraflar, gezegen yüzeyinin büyük bölümünü kapsayan bir resim elde edebilmek amacıyla birleştirilmiştir.

Uzay mekiği Mariner 10, 1974 ve 1975 yılları arasında üç kez Merkür’e uçmuştur. Mekik kameraları, gezegenin küresel görünüşünü verebilmesi için birbirlerine eklenen üst üste binen ardışık fotoğraflar çekmiştir.

Merkürün özellikleri

merkur fotograf - Merkür Gezegenine Dair Bilmeniz Gereken Gerçekler

Aylar: 0

Kütle: Dünyanın% 5.5’i

Çap: 3031 mil (4879 km)

Yıl: 88 Dünya günü

Gün: 58.7 Dünya günü

Ortalama Sıcaklık: Gün boyunca 800 °F (430 °C), gece -290 °F (-180 °C)

Güneşe Uzaklık: Güneşten 1. gezegen, 36 milyon mil (57.9 milyon km)

Gezegen Tipi: Karasal (sert kayalık yüzeye sahiptir)

Merkür Yüzeyi

Merkür Gezegeni, yaklaşık dört milyar yıl önce meteorlarca bombalandığında oluşan kraterlerle kaplıdır. Kraterler, birkaç metrelik büyüklükten yüzlerce kilometreye kadar uzanan bir çeşitlilik sergiler. En genişi, 1.300 km’ye yakın genişliği olan Caloris Havzası‘dır. Havzanın içinde, gezegenin içinden sızan lavın katılaşmasıyla oluşan düzlükler bulunur.

Merkür’ün yüzeyi, ayrıca buruşukluklar ve birkaç kilometre yüksekliği olan tepelerle kesişmektedir. Bu yükseltiler, sıcak ve genç Merkür’ün soğuması ve daralmasıyla oluşmuştur. Gezegenin dış mantosu ve kabuğu, kurumuş bir elma kabuğu gibi buruşuktur.

Merkür, Venüs, Dünya ve Mars
Soldan sağa doğru: Merkür, Venüs, Dünya ve Mars [Kaynak:NASA]

Ayrıca Bunu da Okuyabilirsiniz: Güneş Sistemi ve Gezegenlerin Harika Özellikleri

Merkürün Yörüngesi Ve Dönüşü

Merkür’ün yörüngesi uzatılmıştır. Yörüngenin Güneş’e uzaklığı değişmektedir; en uzak noktasından 70 milyon km ve en yakın noktasından ise 46 milyon km’dir. Merkür’ün gökyüzünde Güneş bazen bir buçuk katı büyüklüğünde gözükür ve Merkür, diğer gezegenlere göre, iki misli fazla sıcaklık hisseder. Yörüngesinde saniyede 48 km yol alan Merkür gezegeni, en hızlı hareket eden gezegendir ve yörüngesindeki yolculuğunu 88 günde tamamlar. Yol alırken aynı zamanda da dönen Merkür’ün bir dönüşü 59 günde gerçekleşir. Hızlı yol alışı ve ağır dönüşünün kombinasyonu, Merkür’de duran bir kişinin, güneşin bir doğuşu ile ikincisi arasında 176 gün beklemek zorunda kalacağı anlamına gelir. O kişi için, bir yıl (88 gün) bir günden (176 gün) daha kısa olacaktır.

Merkür Nasıl Bir Gezegendir?

Artık Plüton artık bir gezegen olarak sınıflandırılmadığına göre, Merkür güneş sistemindeki en küçük gezegendir. Merkür kayalık bir yüzeye ve demir bir çekirdeğe sahiptir. Merkür’deki demir çekirdek, Dünya ve Mars gibi diğer kayalık gezegenlere kıyasla çok büyüktür. Bu özellik, Merkür’ün kütlesini boyutuna kıyasla çok yüksek yapar.

Merkür gezegeni, asteroitlerin ve diğer nesnelerin etkilerinden kaynaklanan kraterlerle kaplı çorak bir gezegendir. Dünya’nın uydusu aya çok benzer. Merkür’ün neredeyse hiç atmosferi yoktur ve güneşe göre çok yavaş döner. Merkür’de tek bir gün neredeyse 60 Dünya günü kadar uzundur. Uzun günü ve küçük atmosferinin bir sonucu olarak, Merkür gezegeni sıcaklıkta bazı vahşi aşırılıklara sahiptir. Güneşe bakan taraf inanılmaz derecede sıcak 800 °F (430 °C), güneşten uzak olan taraf ise çok soğuk -290 °F (-180 °C) ‘tur.

Merkür Ve Dünya Karşılaştırması

Merkür, Dünya’dan çok daha küçüktür. Aslında Dünya’nın uydusu ay’ın boyutuna çok daha yakındır. Daha kısa bir yıla fakat çok daha uzun bir güne sahiptir. Solunacak havası yoktur ve sıcaklık her gün çılgınca değişir (gerçekten uzun bir gün olmasına rağmen!). Merkür gezegeni, Dünya’nınki gibi sert bir kayalık yüzeye sahip olması bakımından benzerdir. Bir uzay giysiniz olsaydı Merkür üzerinde dolaşabilir ve aşırı sıcaklıklara dayanabilirdiniz.

merkurdeki krater - Merkür Gezegenine Dair Bilmeniz Gereken Gerçekler
Merkür yüzeyindeki dev bir krater [Kaynak:NASA]

Ayrıca Bunu da Okuyabilirsiniz: Dünyanın Dönüşü, Hareketleri ve Sonuçları Nelerdir?

Merkür’ün Keşfi

Merkür gezegeninin MÖ 3000’den beri Sümerler ve Babilliler gibi medeniyetler tarafından bilindiğine dair kanıtlar vardır. Galileo, 1600’lerin başında Merkür’ü teleskopla gözlemleyen ilk kişiydi. O zamandan beri diğer birkaç gökbilimci bu gezegen hakkındaki bilgilerimize katkıda bulundu.

Merkür Güneş’e yakın olduğu için gezegeni keşfetmek için bir uzay aracı göndermek çok zordur. Güneşten gelen yerçekimi, uzay aracını sürekli olarak çekiyor ve geminin Merkür’de durması veya yavaşlaması için çok fazla yakıta ihtiyaç duymasına neden oluyor. Merkür’e gönderilen iki uzay aracı var. İlki 1975’te Mariner 10’du. Mariner 10 bize Merkür’ün ilk yakın çekim fotoğraflarını getirdi ve gezegenin bir manyetik alana sahip olduğunu keşfetti. İkinci uzay aracı MESSENGER’dı. MESSENGER, 30 Nisan 2015’te Merkür’ün yüzeyine çarpmadan önce 2011 ile 2015 yılları arasında Merkür’ün yörüngesine girdi.

Merkür, Dünya’nın yörüngesinde olduğu için Dünya’dan çalışmak zordur. Bu, Merkür’e bakmaya çalıştığınızda, aynı zamanda Güneş’e de baktığınız anlamına gelir. Güneşin parlak ışığı, Merkür’ü görmeyi neredeyse imkansız kılar. Bu nedenle Merkür gezegeni en iyi Güneş battıktan hemen sonra veya yükselmeden hemen önce görülür.

merkur mariner 10 modeli - Merkür Gezegenine Dair Bilmeniz Gereken Gerçekler
Mariner 10 Modeli [Kaynak:NASA]

Ayrıca Bunu da Okuyabilirsiniz: Atmosfer Nedir? Atmosferin Katmanları ve Özellikleri

Merkür Gezegeni Hakkında İlginç Gerçekler

#) Merkür’ün Caloris Havzası adı verilen dev bir krateri vardır. Bu kratere neden olan etki o kadar büyüktür ki, gezegenin diğer tarafında tepeler oluşturmuştur!

#) Gezegen adını Roma tanrısı Merkür’den almıştır. Merkür, tanrıların habercisi ve gezginlerin ve tüccarların tanrısıydı.

#) Merkür, Güneş’in yörüngesindeki diğer tüm gezegenlerden daha hızlıdır.

#) İlk Yunan gökbilimciler merkürün iki gezegen olduğunu düşünüyorlardı. Gün doğumunda gördüklerine Apollo ve günbatımında gördüklerine Hermes adını verdiler.

#) Tüm gezegenlerler arasında en eksantrik (en az yuvarlak) yörüngeye sahiptir.

Kaynak: Wikipedia, Nasa, Britannica

Bir önceki yazımız olan Dünyanın İç Yapısı Ve Katmanları Hakkında Harika Bilgiler başlıklı makalemizde dünya, gezegen ve nedir hakkında bilgiler verilmektedir.

Bu yazıyı paylaşmak ister misiniz?

Bilim aşığı, araştırmacı bir mühendis olarak, doğru ve gerçek bilgiye ulaşmaya bir nebze katkı sağlamak amacı ile Bilim Kültür'ü 2020'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz bir çok bilim, teknoloji, mühendislik ve daha bir çok kategorideki yazıları oldukça ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor, düzenliyor ve yayına sunuyorum.

Yazarın Profili

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yorumlar (1)

  1. Merkür gezegenine dair hariha bilgiler. Elinize sağlık..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.