1. Anasayfa
  2. Uzay

Mars Gezegenine Dair Bilmeniz Gereken Gerçekler

Mars Gezegenine Dair Bilmeniz Gereken Gerçekler
mars gezegeni resim hd
2

Mars Nasıl Bir Gezegendir?

Mars gezegeni, güneşten itibaren 4. gezegendir. Karasal bir gezegendir, yani üzerinde yürüyebileceğiniz sert kayalık bir yüzeye sahiptir. Mars’ın yüzeyi kuru ve büyük bir kısmı kırmızımsı toz ve kayalarla kaplıdır. Dünya’dan bakıldığında, Mars gezegeni kırmızı renkte görünür.

Mars gezegeni, Güneş Sistemindeki en etkileyici doğal coğrafi yapılardan bazılarına sahiptir. Şu anda uykuda olan(aktif olmayan) bir yanardağ olan Olympus Mons, Güneş Sistemindeki en yüksek dağdır. Bu dağ Everest Dağı’nın 3 katı yüksekliğindedir.

Mars’ın bir diğer önemli coğrafi yapısı, büyük kanyon olan Valles Marineris’tir. Bu kanyon, Güneş Sistemindeki en büyük kanyondur. Buna benzer kanyonlar ise mars yüzeyinde 6 kilometre derinliğinde ve binlerce km boyunca uzanırlar.

Mars Gezegeni Özellikleri

mars gezegeni ozellikleri - Mars Gezegenine Dair Bilmeniz Gereken Gerçekler

Mars’ın Uydu Sayısı: 2

Mars’ın Kütlesi: Dünyanın % 11’i

Mars’ın Çapı: 4220 mil (6792 km)

Mars’ta Yıl: 1.9 Dünya yılı (687 Dünya Günü)

Mars’ta Gün: 24.6 saat

Mars’ta Ortalama Sıcaklık: eksi 20 ° F (-28 ° C)

Mars’ın Güneşe Uzaklığı: Güneşten 4. gezegen, 142 milyon mil (228 milyon km)

Mars’ta Gezegen Tipi: Karasal (sert kayalık yüzeye sahiptir).

Mars’ta Hava Durumu

Mars gezegeni, genellikle yüksek hızlı rüzgarların olduğu büyük toz fırtınalarına sahiptir. Bu toz fırtınalar Güneş tarafından güçlenir ve muazzam oranlarda büyüyerek atmosfere toz milleri göndererek mars gezegeninin çoğunu kaplayabilir. Bazı fırtınalar o kadar büyüktür ki, dünyadaki amatör astronomlar tarafından bile bu fırtınaları görülebilir.

Ayrıca Bunu da Okuyabilirsiniz: Güneş Sistemi ve Gezegenlerin Harika Özellikleri

merkur venus dunya mars 2 - Mars Gezegenine Dair Bilmeniz Gereken Gerçekler
Soldan sağa; Merkür, Venüs, Dünya ve Mars. Kaynak: NASA

Mars İle Dünya Karşılaştırılması

Mars birçok yönden Dünya’ya çok benzer. Mars’ın yılı ve günü, diğer gezegenlere kıyasla Dünya’ya daha çok benzer. Mars gezegeni, Dünya gibi karasal bir gezegendir. Mars, hem çap hem de kütle olarak Dünya’dan biraz daha küçüktür. Dünya’nın aksine Mars gezegeni, çoğunlukla karbondioksitten oluşan çok ince bir atmosfere sahiptir.

Sonuç olarak, Mars’ta ortalama sıcaklık Dünya’dakinden çok daha azdır. Mars yüzeyinde tıpkı Dünya gibi sıvı halde açık suyun var olduğuna dair kanıtlar var. Belki milyarlarca yıl önce Mars’ta yaşam bile vardı(sadece teori).  

Pathfinder mars - Mars Gezegenine Dair Bilmeniz Gereken Gerçekler
Pathfinder’dan alınan Mars’ın kırmızı ve kayalık yüzeyi. Kaynak: NASA

Mars’ın Keşfi

Mars, Dünya’dan keşfedilmesi en kolay gezegenlerden biridir. Dünyaya oldukça yakındır ve güneşe bizden daha uzak olduğu için gece gökyüzünde bu gezegeni görmek kolaydır. Mariner 4 uzay aracı bize 1965 yılında Mars’ın resimlerini ilk kez ulaştıran araçtı. O zamandan beri birkaç uzay aracı Mars’ı ziyaret etti. Viking 1, Viking 2 ve Pathfinder iniş takımları Mars yüzeyine indiler ve bize yüzeyin resimlerini gönderdiler. Mars toprağını da analiz ettiler. Mars gezegeni muhtemelen bir insanın adım atacağı ilk gezegen olacaktır.

Ayrıca Bunu da Okuyabilirsiniz: Merkür Gezegenine Dair Bilmeniz Gereken Gerçekler

Mars Hakkında Bilgiler

Mars, Dünya’ya en çok benzeyen gezegendir. Mars; kurak, kayalık, yaklaşık yarısı kızıl ve soğuk bir yerdir. Robot uzay gemileri, yaşam olup olamadığını araştırmak için Mars’a inmiştir. 

Mars, Güneş’e en yakın dördüncü gezegendir. Güneş’e olan uzaklığı, Dünya’nın yaklaşık bir buçuk katıdır. Güneş’e olan uzaklığı nedeniyle Dünya’dan daha soğuktur ve ortalama sıcaklığı donma noktasının iyice altındadır. Buna rağmen; ateş gibi kırmızıdır ve kana benzer görünümünden dolayı Roma Savaş Tanrısı’nın adını almıştır.

Kırmızı rengi, yüzeye boydan boya yayılan kaya ve topraktan kaynaklanır. Kayalar, demiroksit (pas) bakımından zengindir. Mars gezegeni , kızıl yüzeyi ve kızıl gökyüzü nedeniyle Kızıl Gezegen olarak bilinir. Bu renk, demir bakımından zengin kırmızımsı yüzeyden uçan tozun rüzgârla taşınmasından kaynaklanır.

Mars’ın kuzey ve güney kutup bölgeleri soğuktur. Bu kutup bölgeleri, su buzu ve karbondioksit buzu ile kaplıdır.

1990’larda Mars’ın araştırılması için çok sayıda uzay mekiği gönderildi. Bu mekikler gezegenin yörüngesine girdiler, haritasını çıkardılar, havasını incelediler ve karaya indiler. Pathfinder, 7 aylık bir yolculuktan sonra 1997’de Mars’a indi.

Pathfinder, mikrodalga fırın büyüklüğünde ve altı tekeri bulunan gezici robot Sojourner’i taşıyordu. Sojourner iniş alanını araştırdı.

Mars’ın karanlık ve düzensiz şekle sahip iki uydusu bulunur. İsimleri Phobos ve Deimos’tur. Uydular karbon bakımından zengin kayadan oluşmuştur. Bunların Mars’ın çekim kuvvetine yakalanan iki asteroid olduğu düşünülmektedir. Phobos yaklaşık 27 km uzunluğunda olan büyük aydır ve Mars’a daha yakındır. Deimos ise yaklaşık 15 km uzunluğundadır.

Ayrıca Bunu da Okuyabilirsiniz: Venüs Gezegenine Dair Bilmeniz Gereken Gerçekler

Mars Yüzeyi Nasıldır?

Volkanik faaliyet, meteor bombardımanı ve su akıntısı; bunların tamamı Mars’ın uzak geçmişinde, bügün gördüğümüz yüzeyi şekillendirmiştir. Yüzeyin büyük bölümü, tozlu kumul ve meteorlar tarafından oluşturulan kraterlerin yer aldığı kurak düzlüğe saçılan kayalardır. Ancak; yükselen dev yapılar yüzeyi böler. Güneş Sistemi’nin en yüksek dağı olan Volkanik Olympus Dağı 600 km çapındadır ve kendisini çevreleyen düzlüğün 24 km üzerindedir.

Muazzam bir kanyon sistemi olan Marineris Vadi’si 4.500 km uzunluğundadır ve bazı bölümlerinde 8 km derinliğe ulaşır. Ayrıca; suyu çekilmiş nehir yataklarına benzeyen rüzgâr vadileri de bulunur. Bu vadiler, 3 milyar yıl önce Mars’ta su akıntısı varken oluşmuştur.

Mars gezegeni metal bir çekirdeği olan yoğun kayadan oluşmuştur. Esas olarak; gezegeni çevreleyen karbondioksit gazını içeren atmosferi, Dünya atmosferinden yaklaşık 100 kat daha incedir.

Pathfinder mekiği 4 Temmuz 1997’de Mars’a inmiştir. Robot aracı Sojourner, mekik rampasından (solda) yüzeye inerek incelemede bulunmuştur.

mars curiosity - Mars Gezegenine Dair Bilmeniz Gereken Gerçekler
Gezegenin yüzeyindeki Mars gezgini. Kaynak: NASA

Mars’ta Yaşam Arayışı

Bir asırdan daha kısa bir süre önce insanlar Marslıların (Mars’ta yaşayan zeki canlılar) olduğuna inanıyordu. Bugün, bunun yanlış olduğunu biliyoruz, ancak; burada ilkel bir yaşam var olabilir. Geçmişte Mars gezegeni sıcak ve nemliydi ve bu koşullar altında yaşam gelişmiş olabilir. İki Amerikan uzay mekiği (ikisinin adı da Viking’dir) 1976’da Mars’a indi. Araçta yapılan deneylerle yaşam izleri test edildi ama hiçbir şey bulunamadı.

Bilim insanları 2018’de ise Mars’ta ilk defa buz yüzeyin altında sudan oluşan geniş çaplı bir göl bulmuştur. Bu keşif ile, dünyadan 55 milyon km uzaktaki Mars’ta bulunan sıvı haldeki en büyük su kütlesi bulunmuş oldu.

Ayrıca Bunu da Okuyabilirsiniz: Dünyanın İç Yapısı Ve Dünyanın Katmanları

Mars Gezegeni Hakkında Eğlenceli Gerçekler

  • Mars adını Roma savaş tanrısından almıştır.
  • Yunanlılar gezegeni “Ares”onların savaş tanrısı versiyonundan sonra Mars’ın iki uydusu Phobos ve Deimos olarak adlandırılmıştır.
  • Mars’ta okyanus olmadığı için, neredeyse Dünya ile aynı kara yüzeyine sahiptir.
  • Eski Mısırlılar, Mars’a “kırmızı olan” anlamına gelen “Kızıl gezegen” adını verdiler.
  • Dünya’da 100 kiloluk bir insan Mars’ta yaklaşık 38 kilo ağırlığında olacaktır.
  • Bazı bilim adamları, Mars’ın bir zamanlar suyla kaplı olduğuna inanıyor. Mars gezegeni, Güneş Sistemindeki en küçük ikinci gezegendir.

Mars Gezegeni Hakkında Merak Edilen Sorular

Mars nedir?

Mars; karasal yüzeye sahip, turuncu-kırmızı renklerinde, güneşten uzaklık olarak 4. Gezegendir. Mars aynı zamanda ‘ Kızıl Gezegen ‘ olarak da bilinir çünkü kırmızıdır.

Mars Ne demek?

Adını Roma savaş tanrısından alan Mars gezegeni, güneş sistemimizdeki güneşten itibaren dördüncü gezegendir.

Mars’ın halkası var mıdır?

Purdue Üniversitesi’nden bilim adamları tarafından Mars’ın en küçük uydusu Deimos üzerine yapılan yeni bir çalışmaya göre, gezegenin birkaç milyar yıl önce halkalara sahipti. Fakat şu an Mars’ın bilinen ve görünen halkaları yoktur.

Mars’ın uydusu var mıdır?

Mars’ın karanlık ve düzensiz şekle sahip iki uydusu bulunur. İsimleri Phobos ve Deimos’tur. Uydular karbon bakımından zengin kayadan oluşmuştur.

Mars’ın kaç uydusu vardır?

Mars’ın iki küçük uydusu vardır: Phobos ve Deimos (korku ve terör), 1877’de Amerikalı gökbilimci Asaph Hall tarafından keşfedilmiştir.

Mars’a gitmek ne kadar sürer?

Mars’a her yolculuğun kesin süresi, ne zaman yapıldığına bağlıdır. Hem Mars’ın hem de Dünya’nın yörüngeleri tam olarak dairesel olmadığı için, aralarında seyahat etmek için geçen süre altı ila sekiz ay arasında değişiyor.

Mars’ın dünya’ya olan uzaklığı nedir?

Dünya’dan Mars’a minimum mesafe yaklaşık 54.6 milyon kilometredir. Dünya’dan Mars’a olabilecek en uzak mesafe ise yaklaşık 401 milyon km’dir. Ortalama mesafe de yaklaşık 225 milyon km’dir. Hem Mars’ın hem de Dünya’nın yörüngeleri tam olarak dairesel olmadığı için uzaklık değişiyor.

Mars’ın özelliği nedir?

Mars gezegeni, yüzeyi kuru ve büyük bir kısmı kırmızımsı bir toz ve kayalarla kaplı karasal bir gezegendir. Yüzeyin büyük bölümü, tozlu kumul ve meteorlar tarafından oluşturulan kraterlerin yer aldığı kurak düzlüğe saçılan kayalardan oluşur. Yüzey renginden dolayı kızıl gezegen adını almıştır.

Mars üzerinde yaşam var mıdır?

2018’de bilim adamları’nın,  gezegenin güney kutup buzulunun altında bir göl olduğuna dair kanıtlar bulmasıyla Mars’ta yaşam olduğuna dair inanışlar artmaya başladı. Milyarlarca yıl önce Mars’ta yaşam olduğuna inananların sayısı bir hayli fazla fakat bu sadece bir teoriden ibaret.  

Mars’ta su var mıdır?

Yakın zamana kadar bilim adamları, Mars’ın yüzeyinde sıvı su olmadığına inanıyordu. Gezegen sadece kayalar, toprak tozu ve buz’dan ibaret sanılıyordu. Ama 2018’de bilim adamları,  gezegenin güney kutup buzulunun altında bir göl olduğuna dair kanıtlar buldular.

Mars nasıl görünür?

Mars turuncu-kırmızımsı bir renkte görülür. Bu yüzden kendisine kzııl gezegen denmiştir. By renk kayalarındaki ve toprağındaki demir oksit (veya bildiğiniz şekliyle ‘pas’) adı verilen büyük miktardaki bir kimyasaldan gelir.

Kızıl gezegen hangisidir?

Dışındaki kayalar ve toprağındaki pas nedeniyle kırmızımsı renginden dolayı Mars’a kızıl gezegen adı verilmiştir. Ayrıca kırmızı renginden dolayı Romalıların savaş tanrısının adını almıştır.  

Kaynak: NASA, wikipedia, space, britannica

Bir önceki yazımız olan Dünyanın İç Yapısı Ve Katmanları Hakkında Harika Bilgiler başlıklı makalemizde dünya, gezegen ve nedir hakkında bilgiler verilmektedir.

Bu yazıyı paylaşmak ister misiniz?

Bilim aşığı, araştırmacı bir mühendis olarak, doğru ve gerçek bilgiye ulaşmaya bir nebze katkı sağlamak amacı ile Bilim Kültür'ü 2020'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz bir çok bilim, teknoloji, mühendislik ve daha bir çok kategorideki yazıları oldukça ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor, düzenliyor ve yayına sunuyorum.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yorumlar (2)

  1. Cem Erdem 3 sene önce

    Neden uzay ,ay veya mars gibi dünya dışı yerlerden cep telefonu kamerası kadar iyi bir görüntü alamıyorlar kameralar uzayda çokmu yakıyor , bir dandik fotoğraf makinesini götürmek badar mı zor Şu Rus astronot kardeşlerim bari siz cebinizden çıkarıp dünya ile bir Selfie çekin hep bir balık gözü kamera yada puslu bir görüntü kullanıyor bu Amerikalılar , ayıp ama zorla düz dünya cı yaptıracaklar insanı , balıkmı yız lan biz adam gibi fotoğraflar eklesenize balık gözü lens miş, çok havalı oldunuz bu dandik gizemli pozlarla okumaktan beyinleri yanmış bir tane net düzgün işleri yok 50 yıldır boş boş dolaşıyorlar oralarda NASA kafa Nato mermer

    • Merhaba. Bu sorunun birçok cevabı var. Öncelikle diğer gezegenlere giden uzay araçlarının hedef gezegenlere varması uzaklığa göre aylar veya yıllar alıyor. Milyonlarca kilometre uzaktan birinin size bir fotoğraf gönderdiğini düşünün. Bu göndermeyi radyo sinyalleri kullanarak yapıyorlar ve ordan gönderecekleri fotoğraf, video vs sınırı bu yüzden mecburen sınırlandırılıyor. Mesela gönderilecek resmin boyutu çok çok az kilobayt olması gerekiyor yoksa bize ulaşması çok çok zor oluyor. Bu yüzden mecburen fotoğrafların kalitesi düşürülüyor. Ve bu uzay görevleri ne kadar daha uzağa olursa o kadar veri gönderme sınırlandırılıyor. Yoksa koca NASA milyonlarca dolar harcadığı uzay görevine 2 mekapiksellik kamera koymaz. Zaten oralara gönderilen uzay araçlarının asıl görevi fotoğraf çekmek değil, veri toplamak oluyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.