1. Anasayfa
  2. Uzay

Jüpiter Gezegenine Dair Bilmeniz Gereken Gerçekler

Jüpiter Gezegenine Dair Bilmeniz Gereken Gerçekler
jüpiter gezegeni resim hd
0

Jüpiter Nasıl Bir Gezegendir?

Jüpiter gezegeni , Güneş Sistemindeki en büyük gezegendir ve güneşten uzaklık bakımından beşinci gezegendir. Dünya’dan 318 kat daha büyüktür ve büyüklük olarak diğer tüm gezegenlerin toplamından iki kat daha fazladır. Jüpiter’e gaz devi gezegen denir. Bunun nedeni, yüzeyinin kalın bir hidrojen gazı katmanından oluşmasıdır .

Gezegenin derinliklerinde, gazın altında basınç o kadar yoğun hale gelir ki, hidrojen sıvıya ve sonra da bir metale dönüşür. Hidrojenin altında ise, yaklaşık olarak Dünya gezegeninin büyüklüğünde kayalık bir çekirdek bulunur.

Jüpiter Gezegeni Özellikleri

jupiter - Jüpiter Gezegenine Dair Bilmeniz Gereken Gerçekler

Jüpiter’in uydu sayısı : 79 (ve artıyor)

Jüpiter’in Kütlesi: Dünya’nın kütlesinin 318 katı

Jüpiter’in Çapı: 88.846 mil (142.984 km)

Jüpiter’de Yıl: 11.9 Dünya yılı

Jüpiter’de Gün: 9,8 saat

Jüpiter’de Ortalama Sıcaklık: eksi 162 ° F (-108 ° C)

Jüpiter’in Güneşe Uzaklığı: Güneşten 5. gezegen, 484 milyon mil (778 milyon km)

Jüpiter’in  Gezegen Tipi: Gaz Devi (çoğunlukla hidrojen ve helyumdan oluşur)

Jüpiter‘deki Hava Olayları

Jüpiter’in yüzeyindeki başlıca hava olayları şöyledir: büyük kasırga benzeri fırtınalar, rüzgarlar, gök gürültüleri ve çok şiddetli şimşekler . Jüpiter gezegenindeki Büyük Kırmızı Leke adı verilen bir fırtına, dünyanın üç katı büyüklüğündedir. Büyük Kırmızı Leke, yüzlerce yıldır fırtınalıdır. Jüpiter’in fırtınalarına güç veren enerji güneşten değil, Jüpiter’in kendi ürettiği radyasyondan kaynaklanır.

Jüpiter’de Hava Durumu

Jüpiter’in ekseni etrafındaki hızlı dönüşü ve içerden yükselen ısının birleşimi, gezegenin havasının oluşumu ve seyrine yardımcı olur. Farklı basınç sistemleri, saatte 650 km’lik hıza ulaşan rüzgârlarla sonuçlanır.

Gezegenin çizgili görünüşü, çöken gaz karanlık kuşakları ve yükselen gaz parlak kuşakla yüzündendir. Bu kuşaklar karşılaştığında fırtına oluşturur. Bu fırtınaların büyük olanları Dünya’dan görülebilir ve uzay mekikleri dev yıldırımlar tespit etmektedir. Dev bir kasırga olan Büyük Kırmızı Leke (The Great Red Spot), her altı günde birt saat yönünün tersi istikamette dönen atmosferik bir girdaptır.

Jüpiter gezegeninin atmosferi bulut tabakalarından oluşur. Bu bulutlar üsttedir ve hemen altında (burada sıcaklık ve basınç yüksektir -ikisinin birleşimi gezegenin ayırıcı görünümünü verir) materyal bulunur.

Ayrıca Bunu da Okuyabilirsiniz: Mars Gezegenine Dair Bilmeniz Gereken Gerçekler

jupiterin uydulari - Jüpiter Gezegenine Dair Bilmeniz Gereken Gerçekler
Jüpiterin uyduları: Ganymede, Io, Europa ve Callisto

Jüpiter’in Uyduları

Jüpiter Ganymede, Io, Europa ve Callisto gibi bir dizi ilginç uyduya ev sahipliği yapmaktadır. Bu dört uydu ilk olarak Galileo tarafından keşfedildi ve bunlara Celile Ayları denir. Güneş Sistemindeki en büyük uydu olan Ganymede, Merkür gezegeninden daha büyüktür.

Io, volkanlar ve lavlarla kaplıdır. Europa ise buzla kaplıdır ve buzun altında büyük bir tuzlu su denizine sahiptir. Bazı bilim adamları, Europa denizlerinde yaşamın var olma ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyor. Jüpiter’in etrafındaki birçok farklı uydu, onu keşfetmek için büyüleyici bir yer haline getiriyor.

Jüpiter’in Galile uydularından (adını, bu uydular Üzerinde çalışan gök bilimci Galileo Galilei’den almıştır) biri olan lo’nun kayalık yüzeyi, birçok volkandan fışkıran sülfür nedeniyle kırmızı ve sarı renktedir.

Jüpiter Ve Dünya Karşılaştırılması

Jüpiter, Dünya’dan bayağı bir farklıdır. Öncelikle, Jüpiter’de duracak yer yoktur ve yüzeyi gazdır. İkincisi, Jüpiter gezegeni dünyanın 300 katı büyüklüğündedir ve (en az) 79 uydusuna karşılık Dünya’nın bir uydusu vardır. Ayrıca Jüpiter’deki 300 yıllık fırtınalar vardır ve bu fırtınalar Dünya’yı fark etmeden bile yutacak güce sahiptir. Böyle bir fırtınamız olmadığına sevinmeliyiz.

Ayrıca Bunu da Okuyabilirsiniz: Merkür Gezegenine Dair Bilmeniz Gereken Gerçekler

jupiter galileo uydusu - Jüpiter Gezegenine Dair Bilmeniz Gereken Gerçekler
Galileo’nun Jüpiter’e görevi

Jüpiter’in Keşfi

Gece gökyüzündeki en parlak 3. nesne olan Jüpiter’in varlığını insanlar, binlerce yıldır biliyorlar.

Galileo ilk olarak 1610’da Jüpiter’in en büyük 4 uydusunu keşfetti ve diğer bilim adamları Büyük Kırmızı Lekeyi çok geçmeden keşfettiklerini iddia ediyorlar. 1973 yılında Pioneer 10 uzay aracı Jüpiter tarafına uçtu ve gezegenin ilk yakın plan resimlerini çekti. Pioneer sondalarını Voyager 1 ve 2 izledi, bu da bize Jüpiter gezegeninin uydularının ilk yakın çekimlerini verdi. O zamandan beri Jüpiter’in uçuşları çok daha fazla oldu. Jüpiter’in yörüngesinde dönen tek uzay aracı 1995’teki Galileo‘ydu.

Jüpiter Hakkında Bilgiler

Jüpiter en büyük ve bütün Güneş Sistemi gezegenleri içinde en fazla kütleye sahip olan gezegendir. Jüpiter gezegeni; yüzeyin üstündeki renkli bulutları, 79 ayı ve ince bir halka sistemi ile bir gaz devidir.

Jüpiter o kadar büyüktür ki; çapı boyunca 11 Dünya yerleştirilebilir ve içine 1.300 Dünya sığabilir. Gezegen % 90 civarında hidrojen (çoğunlukla gaz halinde) ve % 10 civarında da helyum ve az miktarda diğer elementlerden oluşmuştur.

Jüpiterin dış kısmı gaz, altı sıvıdır ve merkezinde katı bir çekirdek yer alır. Güneş’e beşinci uzaklıktaki gezegendir ve Güneş’in yörüngesindeki bir tam dönüşünü on iki yılda tamamlar. Jüpiter gezegeni kendi ekseni etrafında hızla döner ve bir dönüşü 10 saatten daha kısa sürer.

Jüpiter gezegeninde katı bir yüzey yoktur. Dış kenarında, gaz tabakalarının üstünde yer alan bulutları görürüz. 16 uydu gezegen yörüngesinde dönerken, gökyüzünde kendi çevreleri etrafında da hareket ederler.

Galileo uzay mekiği, Jüpiter’e 1995’te ulaştı, Atmosfere bir mekik göndermeden önce iki sene boyunca gezegenin etrafında daireler çizdi ve ayları araştırdı.

Jüpiter Gezegeni Hakkında Eğlenceli Gerçekler

  • Roma mitolojisinde Jüpiter, tanrıların kralı ve gökyüzünün tanrısıydı. Yunan tanrısı Zeus ile eşdeğerdi.
  • Jüpiter gezegeni Güneş Sistemindeki en hızlı dönen gezegendir.
  • Jüpiter’in çok zayıf üç halkası vardır.
  • Dünya’nın manyetik alanından 14 kat daha güçlü olan son derece güçlü bir manyetik alana sahiptir.
  • Dünya’dan bakıldığında, gece gökyüzündeki en parlak üçüncü nesnedir.

Ayrıca Bunu da Okuyabilirsiniz: Venüs Gezegenine Dair Bilmeniz Gereken Gerçekler

jupiter buyuk kirmizi nokta - Jüpiter Gezegenine Dair Bilmeniz Gereken Gerçekler
Jüpiter gezegenindeki büyük kırmızı leke

Jüpiter Gezegeni Hakkında Merak Edilen Sorular

Jüpiter nedir ve özellikleri?

Jüpiter çoğunlukla hidrojenden oluşan güneş sisteminin en büyük gezegenidir. Güneşten uzaklık bakımından beşinci  sıradaki bu gezegen gaz devleri gezegenlerinden olarak bilinir. Jüpiter gezegeninin en önemli özelliklerinden birisi de büyüklüğü yaklaşık Dünya’nın 2 katı büyüklüğünde olan kırmızı lekesidir.

Jüpiter nasıl bir şey?

Ağırlıklı olarak hidrojen ve helyumdan oluşan devasa gezegen Jüpiter’in atmosferi; yüzde 90 hidrojendir. Kalan yüzde 10’luk kısım neredeyse tamamen helyumdan oluşur.

Jüpiter kaç Dünya eder?

Jüpiter Kütle olarak Dünya’dan 318 kat daha büyüktür ve büyüklük olarak diğer tüm gezegenlerin toplamından iki kat daha fazladır.

Jüpiter Dünya’dan büyük mü?

Jüpiter kütle olarak dünyanın 318 katı büyüklüğündedir ve (en az) 79 uydusuna karşılık Dünya’nın bir uydusu vardır. Jüpiter gezegeni o kadar büyüktür ki; çapı boyunca 11 Dünya yerleştirilebilir ve içine 1.300 Dünya sığabilir.

Jüpiter Güneş’ten büyük mü?

Güneş’in 1.392.700 kmlik çapına karşılık Jüpiterin çapı 139.820 km’dir. Yani Güneş karşılaştırılamayacak derecede Jüpiterden daha büyüktür.

Jüpiter kaç km?

Jüpiterin çapı 139.820 km’dir. Ayrıca bu gezegenin ortalama çapı 69,911 km, ekvatoral yarıçapı 71,492 km ve Kutupsal yarıçapı 66,854 km’dir.

Jüpiter nasıl oluşur?

Çekirdek büyüme modeli’ne göre, önce gezegenlerin kayalık çekirdekleri oluşur, ardından kabuğunu ve mantosunu oluşturmak için etrafında daha hafif elementler toplanır. Jüpiter de bu teoriye göre oluşmuş olabilir. Jüpiter gibi devasa gaz devleri için çekirdek büyümesi ise bu teoriye göre çok uzun sürmüştür.

Jüpiter’e gitmek ne kadar sürer?

Jüpiter’e gitmek en az 13 aydan en fazla 8 yıla kadar değişebilir. Dikkate alınması gereken faktör, Jüpiter ve Dünya’nın yörüngesidir. Dünya ve Jüpiter uzayda hareket ettiğinden, aralarındaki uzaklık her zaman değişir. Jüpiter yörüngesinde bize en yakın olduğunda, uzaklık olarak yaklaşık 365 milyon mil uzaklıktadır. Bizden en uzak olduğunda ise Jüpiter 601 milyon mil uzaklıktadır. Bu, ortalama mesafeyi yaklaşık 483 mil uzakta yapar. 2006 yılında, bir uzay aracı doğrudan Jüpiter’e gitti ve bu yolculuk 13 aydan biraz fazla sürdü.

Jüpiter’in kaç uydusu var?

Jüpiterin 2018 itibariyle şu an bilinen 79 adet doğal uydusu vardır. Jüpiterin uydularının en büyük dördü – Io, Europa, Ganymede ve Callisto, 1610’da Galileo tarafından keşfedildi ve Galile Uyduları olarak biliniyorlar.

Jüpiter neden hızlı döner?

Jüpiter oluştuğunda, Güneşimizi çevreleyen protoplanet diskteki hidrojen ve helyum gazından atmosferi oluştu . Jüpiter bu gaz kütlesini alırken, gazın açısal momentumunu da tükettiği için daha hızlı dönmeye başlamıştır.

Jüpiter halkası var mı?

İnsanlar halka sistemlerini düşündüklerinde doğal olarak Satürn akla gelir. Ama gerçekte, hem Uranüs hem de Jüpiter’in kendi halka sistemleri vardır.

Kaynak: Nasa, Wikipedia, space,

Bir önceki yazımız olan Dünyanın İç Yapısı Ve Katmanları Hakkında Harika Bilgiler başlıklı makalemizde dünya, gezegen ve nedir hakkında bilgiler verilmektedir.

Bu yazıyı paylaşmak ister misiniz?

Bilim aşığı, araştırmacı bir mühendis olarak, doğru ve gerçek bilgiye ulaşmaya bir nebze katkı sağlamak amacı ile Bilim Kültür'ü 2020'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz bir çok bilim, teknoloji, mühendislik ve daha bir çok kategorideki yazıları oldukça ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor, düzenliyor ve yayına sunuyorum.

Yazarın Profili

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.