1. Anasayfa
  2. Bilim

Jet Motoru Ve Gaz Türbini Nedir? Nasıl Çalışır?

Jet Motoru Ve Gaz Türbini Nedir? Nasıl Çalışır?
jet motoru nedir resim
1

Jet Motoru Nedir? Jet motorları, gazları yüksek hızda geriye doğru zorlayarak uçağın ileri gitmesini sağlamaktadır. Gaz türbinleri, genişleyen gazların gücünü mekanik enerjiye dönüştürür.

Jet Motoru Nedir?

Jet motoru nedir? Jet motoru, günümüz jet uçaklarının enerji santralidir ve yalnızca uçağı çalıştırmakla kalmaz, aynı zamanda uçağın diğer birçok sistemini besleyen gücü de üretir.

Jet motorları, bir cisme etki eden her kuvvetin eşit ve zıt bir kuvvet ürettiğini belirten Newton’un üçüncü hareket yasasına göre çalışır. Jet motoru, uçağın içinden geçtiği havanın bir kısmını çekerek, sıkıştırarak, yakıtla birleştirip ısıtarak ve son olarak çıkan gazı uçağı ileri doğru itecek şekilde püskürterek çalışır.

Jet Motoru Nasıl Çalışır?

Bir jet motoruna baktığınızda, genel olarak ilk fark edeceğiniz şey, ön tarafın yani giriş olarak bilinen şeyin içinde çok kanatlı dev bir fan olmasıdır. Kanatlar, pervane veya fan üzerinde tam olarak aynı şekilde hareket eder. Havayı içeri emer ve diğer taraftan yüksek hızda dışarı iter. Çoğu modern jet motorunda, fan tek başına motorun itme gücünün veya ‘itme gücünün’% 90’ını oluşturabilir.

Fan havayı emdiğinde, bunun bir kısmı sadece motorun etrafında zorlanmakla kalmaz, aynı zamanda kompresör olarak bilinen şeye aktarılır. İçerideki hava, gittikçe küçülen bir tüp boyunca küçük bıçaklarla yüklü birçok dönen disk tarafından itilir. Bu, havayı hızla sıkıştırarak, yakıt eklendiğinde havayı çok daha yoğun, daha sıcak ve daha itici bir güç haline getirir.

Jet motorları, yakıt ve sıkıştırılmış havayı yanma odasında yakarak ve gazları geriye doğru iterek, uçakları pervaneli motorlardan çok daha yüksek hızda çalıştırır.

Gaz Türbini Nedir ve Nasıl Çalışır

Gaz türbinleri jet motorlarına benzer, ancak ürettikleri sıcak gazlar türbini döndürmede kullanılır.

Her iki durumda da, hava motora önden girer ve bir dizi türbin tarafından sıkıştırılır. Yakıtla karıştırıldığı yanma odasına girer. Hava ve yakıt karışımı, sıcak genişleyen gazlar üretmek için ateşlenir.

Sıcak gazlar, yanma odasından ayrılırken, diğer bir türbinden geçer. Bu türbin motorun önündeki kompresörü çalıştırır. Bir uçağın jet motorunun içinde, bu gazlar arka taraftan hızla kaçar ve uçağın ileri gitmesini sağlar.

Basit jet motorlarına turbo jet adı verilir. Bunlar, uçağın yüksek hızda ilerlemesini sağlar ve askeri uçaklarda kullanılır. Buna karşın turbo jetlerin, gürültülü olmak ve yakıtı verimli kullanamamak gibi dezavantajları vardır.

Frank Whittle - Jet Motoru Ve Gaz Türbini Nedir? Nasıl Çalışır?

Britanyalı mühendis Frank Whittle (1907-1996), ilk jet motorunu tasarlamıştır. Onun motorlarıyla çalışan ilk uçak 1941 ‘de başarılı bir şekilde çalışmıştır.

Jet uçakları, genellikle turbo fan adı verilen motorlarla çalışır. Bir turbo fan motorun kompresörü yaktığı yakıtın ihtiyacı olandan fazla hava emer. Fazlalık hava, yanma odasının etrafından geçer ve motorun arkasından dışarı çıkar. Turbo fanlar, turbo jetlerden daha sessiz ve daha verimlidir.

Chinook Helikopteri - Jet Motoru Ve Gaz Türbini Nedir? Nasıl Çalışır?

Chinook helikopterlerini havada tutan rotor pali, bir gaz türbiniyle çalışır

Bir gaz türbininin içinde, yanma odasından kaçan, genişleyen sıcak havanın gücü türbinin dönmesini sağlar. Türbin şaftının dönmesi, bir elektrik jeneratörünü çalıştırabilir.

Turbo fan motorlar, basit turbo jet motorlardan daha sessiz ve verimlidir. Turbo fanlar havayı yanma motorunun çevresinde ve içinde dolaştırır.

Gaz Türbini Sistemi

Gaz Türbini
Gaz Türbini Sistemi

Bir gaz türbin sisteminde:

# Kompresör havayı yanma odasının içine iter.

# Burada hava yakıtla karışır.

# Bu karışım bir kıvılcımla ateşlenir.

# Yakıt yandığında, sıcak gazlar üretilir.

# Bunlar genişleyip türbin adı verilen bir dizi vantilatör kanadını çalıştırır.

# Türbinin dönmesi, bir jeneratörü olduğu gibi, kompresörü de çalıştırabilir.

Bir önceki yazımız olan Benzinli Ve Dizel Motorlar Nedir? Özellikleri Nelerdir? başlıklı makalemizde makine, motor ve nedir hakkında bilgiler verilmektedir.

Bu yazıyı paylaşmak ister misiniz?

Bilim aşığı, araştırmacı bir mühendis olarak, doğru ve gerçek bilgiye ulaşmaya bir nebze katkı sağlamak amacı ile Bilim Kültür'ü 2020'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz bir çok bilim, teknoloji, mühendislik ve daha bir çok kategorideki yazıları oldukça ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor, düzenliyor ve yayına sunuyorum.

Yazarın Profili

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.