1. Anasayfa
  2. Kimya

Hidrojen Nedir? Hidrojenin Özellikleri Ve Kullanım Alanları

Hidrojen Nedir? Hidrojenin Özellikleri Ve Kullanım Alanları
hidrojen nedir hd
0

Hidrojen nedir? Hidrojen, en küçük hacimli en basit elementtir. Evrende en yaygın bulunan element olmakla beraber, önemli endüstriyel kullanım alanları vardır. Peki “Hidrojen nedir? Hidrojenin Özellikleri Ve Kullanım Alanları nelerdir? “ inceleyelim.

hidrojen elementi özellikleri
  • Sembol: H
  • Atom numarası: 1
  • Atom ağırlığı: 1.00794
  • Sınıflandırma: Ametal
  • Oda Sıcaklığında Faz: Gaz
  • Yoğunluk: 0,08988 g/cm3
  • Erime noktası: -259,14 °C
  • Kaynama noktası: -252,87 °C

Hidrojen Nedir?

Hidrojen renksiz, kokusuz bir gazdır. Periyodik cetveldeki en hafif elementtir. Hidrojen gazı, çift atomlu moleküllerden (H2) oluşmaktadır. Sembolü H olan hidrojen moleküllerinde, her atom, molekülü bir arada tutan eşdeğerli bağa bir elektron katkıda bulunur.

Hidrojen çok yanıcıdır. Oksijenle yanarak suyu meydana getirir. Hidrojen, asitler, hidroksitler ve hidrokarbonlar gibi bir sürü bileşimde bulunur.

Hidrojeni Kim Buldu? (Hidrojenin Keşfi)

İngiliz bilim adamı Henry Cavendish, 1766’da hidrojeni element olarak keşfetti. Cavendish, çinko ve hidroklorik asit kullanarak bir deney yaptı. Hidrojeni keşfetti ve ayrıca yandığında su ürettiğini buldu.

Ayrıca Bunu da Okuyabilirsiniz: Element Nedir? Elementlerin Özellikleri ve Çeşitleri

Mavi Hidrojen Nedir?

Mavi hidrojen, doğal gaz ve rafineri yakıt gazı kullanılarak üretilen ve  üretim sırasında açığa çıkan CO2’nin depolandığı hidrojendir.

2018-11-23-gaz-brülör-16-9.jpg
Mavi hidrojen nedir?

Yeşil Hidrojen Nedir?

Yeşil hidrojen, açık deniz rüzgar çiftlikleri veya güneş enerjisi gibi yenilenebilir kaynaklardan elde edilen güç kullanılarak elektroliz yoluyla üretilen hidrojen olarak tanımlanır.

Hidrojenin Özellikleri

  • Hidrojen, periyodik tablodaki en hafif kimyasal element ve evrende en bol bulunan elementtir. Bilim adamları, Hidrojenin evrendeki tüm atomların yüzde 90’ından fazlasını oluşturduğunu tahmin ediyor.
  • Nötronlar olmadan var olabilen tek elementtir.
  • Hidrojen, çok düşük sıcaklıkta ve yüksek basınçta sıvı hale gelir. Aşırı yüksek basınç altında sıvı metal haline gelebilir. Jüpiter gibi dev gaz gezegenlerinin çekirdeklerinde metalik hidrojenin bulunduğu düşünülüyor.
  • İnsan vücudunun kütlesinin yaklaşık yüzde 10’u hidrojendir.
  • Hidrojen Çok hafif olduğu için bir zamanlar havadan hafif balonlarda kullanıldı. Ancak, oldukça yanıcı yapısı nedeniyle çok tehlikeli hale geldi.
  • Hidrojen gazı, bir laboratuarda seyreltik bir asidin bir metal ile birleştirilmesiyle üretilebilir.
  • Standart sıcaklık ve basınçta hidrojen, tüm geleneksel yakıtlar arasında en yüksek özgül enerji içeriğine sahip, renksiz, kokusuz, tatsız, toksik olmayan, son derece yanıcı bir gazdır.
  • Elektrik gibi, hidrojen de bir enerji taşıyıcısıdır – bir enerji kaynağı değildir. Bu nedenle üretilmesi gerekir. Yine de hidrojen, fosil yakıtların yerini alma potansiyelini artıran birkaç temel fayda sunar. Örneğin depolanan hidrojen, doğrudan yakıt olarak veya elektrik üretmek için kullanılabilir.
  • Hidrojen, düşük emisyonlu, çevreye zarar vermeyen, daha temiz ve daha sürdürülebilir bir enerji sistemi arayışında stratejik bir öneme sahiptir.
  • Hidrojenin yanma ürünü temizdir, su ve az miktarda nitrojen oksit içerir.
  • Suyun elektrolizi (H2O), hidrojen üretmenin basit bir yöntemidir.
  • Hidrojen genellikle hidrokarbonlardan hidrojenin çok yüksek sıcaklıklarda uzaklaştırılmasını içeren doğal gaz kullanılarak üretilir.
  • Hidrojen, sürdürülebilir kalkınmaya önemli bir katkı olacaktır, çünkü gelecekte yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak neredeyse sınırsız miktarlarda üretilebilir.

Ayrıca Bunu da Okuyabilirsiniz: Atom Nedir? Atomun Yapısı ve Modern Atom Teorisi

İzotop Nedir? Hidrojenin İzotopları

İzotoplar, aynı elementin çekirdeğinde farklı sayılarda nötronlar bulunan atomlarıdır. Hidrojen atomlarının neredeyse tümü protonun etrafında yörünge çizen bir elektron içerir. Milyonda 150 hidrojen atomunun bir protonun yanında bir nötron içeren çekirdeği vardır. Bu hidrojen izotopuna döteryum (D) adı verilir.

İzotopların kimyasal özellikleri aynıdır çünkü elektron sayıları eşittir. Döteryum, oksijenle bağlanıp ağır suyu (D2O) oluşturur. Bu sıvı nükleer reaktörlerde ve kimyasal deneylerde kullanılır. Hidrojenin üçüncü izotopuna trityum (T) adı verilin Nükleer reaktörlerde yapılır ve radyoaktiftir.

Sıradan hidrojenin çekirdeği 1 protondur. Protium, hidrojenin en yaygın izotopudur. Nötronları ve tek bir protonu yoktur. Diğer yaygın izotoplar arasında döteryum ve trityum bulunur.

Döteryum çekirdeğinde 1 proton ve 1 nötron bulunur. Trityumun çekirdeğinde 2 nötron ve 1 proton vardır. 

Hidrojen Bağı Nedir?

Hidrojen, hidrojen bağı olarak bilinen benzersiz bir dizi koşulda yer alır. Bir hidrojen bağı, bir molekülün bir hidrojen atomundaki protonun başka bir atomdaki bağlı olmayan elektron çiftlerine çekildiği iki molekül arasındaki çekimdir. 

Örneğin su, bir molekülün hidrojen atomlarının diğerinin oksijen atomuna çekildiği güçlü bir hidrojen bağına maruz kalır. Su moleküllerini bir arada tutan ve suyun yüksek yüzey gerilimi gibi özel özellikleri açıklayan bu moleküller arası kuvvettir.

Ayrıca Bunu da Okuyabilirsiniz: Kimyasal Bağlar Ve Özellikleri (İyonik Bağlar Ve Kovalent Bağlar)

hidrojen bombası
hidrojen bombası (hidrojen nedir?)

Hidrojenin Kullanım Alanları

Hidrojenin kullanım alanları nelerdir? Hidrojen çok faydalı bir elementtir. Gübreler için amonyak yapmak, metalleri rafine etmek ve plastik gibi yapay malzemeler yapmak için metanol yapmak için kullanılır.

Hidrojen ayrıca, güçlü bir patlama oluşturmak için sıvı hidrojenin sıvı oksijen ile birleştirildiği bir roket yakıtı olarak da kullanılır. Bugün hidrojen benzine göre temiz bir yakıt alternatifi olarak kullanılabiliyor.

Hidrojen nitrojenle tepkiyerek, gübre, patlayıcı, boya ve plastik yapımında kullanılan amonyağı (NH3) meydana getirir. Hidrojen aynı zamanda bitkisel yağları margarine çevirmede de kullanılır.

Hidrojen, roketler ve kaynak yapmak için iyi bir yakıttır. Havayı yakarak büyük miktarda enerji ve kirliliğe yol açmayan saf suyu meydana getirir. Hidrojen, otomobillere alternatif yakıt olarak test edilmektedir.

Hidrojene dair sorun, depolanmasındaki zorluktur. Hidrojen gazı çok yer kaplar ve sıvı hidrojen, -253 derecenin altındaki ısılarda, ayrı kaplarda saklanmalıdır.

Hidrojen esas olarak, bir dizi kimyasalın üretiminde kullanılır. Uzay mekiklerinde sevk maddesi ve kaynak yapmada yakıt olarak da kullanılır.

Kaynak: Brittannica, wikipedia (hidrojen nedir)

Bir önceki yazımız olan Kauçuk Nedir, Nasıl Üretilir? Kauçuğun Özellikleri başlıklı makalemizde kauçuk, nasıl üretilir ve nedir hakkında bilgiler verilmektedir.

Bu yazıyı paylaşmak ister misiniz?

Bilim aşığı, araştırmacı bir mühendis olarak, doğru ve gerçek bilgiye ulaşmaya bir nebze katkı sağlamak amacı ile Bilim Kültür'ü 2020'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz bir çok bilim, teknoloji, mühendislik ve daha bir çok kategorideki yazıları oldukça ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor, düzenliyor ve yayına sunuyorum.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.