1. Anasayfa
  2. Kimya

Galyum Nedir? Galyum Elementinin Bilmediğiniz Özellikleri

Galyum Nedir? Galyum Elementinin Bilmediğiniz Özellikleri
galyum nedir resim
0

Galyum Nedir?

Galyum Nedir? Galyum, periyodik tablonun on üçüncü sütununun üçüncü sırasında yer alır. Bu element geçiş sonrası metal veya “zayıf” metal olarak sınıflandırılır. Galyum atomları, dış kabuğunda 31 elektron ve 3 değerlik elektronlu 31 protona sahiptir. Bu yazımızda galyum nedir ve galyum elementinin özelliklerinden bahsedeceğiz.

galyum sembolu - Galyum Nedir? Galyum Elementinin Bilmediğiniz Özellikleri

Sembol: Ga

Atom numarası: 31

Atom ağırlığı: 69.723

Sınıflandırma: Geçiş sonrası veya zayıf metal

Oda Sıcaklığında Faz: Katı

Yoğunluk: 5.91 gram/cm3

Erime noktası: 29,76 °C (85,57 °F)

Kaynama noktası: 2204 °C (3999 °F)

Kim Tarafından keşfedildi: Paul Emile Lecoq de Boisbaudran, 1875

Galyum Özellikleri

Standart koşullar altında galyum, gümüşi renkli yumuşak bir metaldir. Çok kırılgandır ve kolayca kırılır. Galyumun ilginç özelliklerinden biri, düşük erime noktası ve yüksek kaynama noktasıdır. Herhangi bir elemente göre en geniş sıvı aralıklarından birine sahiptir. Erime noktası, oda sıcaklığında katı olacaktır, ancak elinizde erimeye başlayacak şekilde anında erir.

Galyum donduğunda hacim olarak genişler (suyun buza dönüştüğü zaman yaptığı gibi). Bu, sıvı galyumu saklarken sıcaklık düştüğünde genleşmeye başlamasını sağlamak için dikkatli olmanız gerektiği anlamına gelir. Galyum, asitler ve alkalilerle kolayca reaksiyona giren oldukça reaktif bir elementtir. Tipik olarak +3 oksidasyon durumunda bulunur.

Ayrıca Bunu da Okuyabilirsiniz: Neon Nedir? Neon Elementinin Hiç Bilmediğiniz Özellikleri

Galyum Dünyada Nerelerde Bulunur?

Galyum, Dünya’da temel formunda bulunmaz, ancak Dünya’nın kabuğundaki minerallerde ve cevherlerde bulunur. Çoğu zaman galyum, alüminyum (boksit) ve çinko (sfalerit) dahil olmak üzere diğer metallerin madenciliğinin bir yan ürünü olarak üretilir.

gunes panelleri - Galyum Nedir? Galyum Elementinin Bilmediğiniz Özellikleri
Güneş panelleri [galyum nedir]

Galyum Kullanım Alanları

Galyumun birincil kullanımı, cep telefonları, optoelektronikler, güneş panelleri ve LED’ler yapmak için kullanılan yüksek hızlı yarı iletkenlerdir. Galyum, bu cihazları üretmek için kullanılan galyum arsenit (GaAs) ve galyum nitrür (GaN) bileşiklerini yapmak için kullanılır. Galyumun diğer uygulamaları arasında düşük erime noktalı metal alaşımları, aynalar ve tıbbi termometreler bulunur.

Galyum Nasıl keşfedildi?

Galyum ilk olarak Rus kimyager Dmitri Mendeleev tarafından tahmin edildi. Ancak, elementi ilk kez 1875’te izole eden ve keşfi için atılımlar yapan Fransız kimyager Paul Emile Lecoq de Boisbaudran‘dı.

Galyum Adı Nereden Gelir? |Galyum Nedir?

Galyum elementi, kaşifinin onuruna, adını Latince “Fransa” anlamına gelen “Gallia” kelimesinden alır.

Galyumun İzotopları Nelerdir?  |Galyum Nedir?

Galyum, doğada bulunan iki kararlı izotopa sahiptir: Galyum-69 ve Galyum-71.

Ayrıca Bunu da Okuyabilirsiniz: Alkali Metal Nedir? Alkali Metallerin Bilmediğiniz Özellikleri

mavi led - Galyum Nedir? Galyum Elementinin Bilmediğiniz Özellikleri
Mavi ledler [galyum nedir]

Galyum hakkında İlginç Gerçekler

#) İtalya’daki Neutrino Gözlemevi’nde, Güneş’te üretilen güneş nötrinolarını incelemek için büyük miktarlarda galyum kullanılıyor.

#) Galyumda Toksik olmadığı kabul edilir ve bitkiler veya hayvanlar tarafından kullanılmaz.

#) Galyum arsenit, elektrikten ışık üreten lazer diyotları yapmak için kullanılır. Bunlar, bilgileri uzun mesafelere taşımak için fiber optikler için kullanılır.

#) Galyum, parlak mavi LED’ler yapmak için de kullanılır.

#) Galyum tabanlı güneş panelleri, uydular ve Mars gezici görevleri gibi uzay uygulamaları için güç sağlamak üzere de kullanılırlar.

Kaynak: Wikipedia

Bir önceki yazımız olan Kauçuk Nedir, Nasıl Üretilir? Kauçuğun Özellikleri başlıklı makalemizde kauçuk, nasıl üretilir ve nedir hakkında bilgiler verilmektedir.

Bu yazıyı paylaşmak ister misiniz?

Bilim aşığı, araştırmacı bir mühendis olarak, doğru ve gerçek bilgiye ulaşmaya bir nebze katkı sağlamak amacı ile Bilim Kültür'ü 2020'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz bir çok bilim, teknoloji, mühendislik ve daha bir çok kategorideki yazıları oldukça ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor, düzenliyor ve yayına sunuyorum.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.