1. Anasayfa
  2. Uzay

Dünyanın İç Yapısı Ve Katmanları Hakkında Harika Bilgiler

Dünyanın İç Yapısı Ve Katmanları Hakkında Harika Bilgiler
0

Dünyanın iç yapısı; merkezi çekirdek, manto ve yer kabuğundan oluşan tabakalı bir yapıya sahiptir. Dünya, içindeki dinamik güçler nedeniyle sürekli olarak değişir. 

Dünya yüzeyindeki kayaların tersine, merkezin derinliklerindeki kayalar muazzam bir basınç ve ısı ile öyle bir sıkıştırılır ki; katı olmalarına rağmen buzuldaki buz gibi yavaşça akabilirler.

Gezegen tarihinin başında, çoğunlukla metalik demir ve nikelden oluşan yoğun materyal sıkışarak erimiş bir çekirdek oluşturdu.

Yarıçapı 2.900 km’den daha büyük olan bu çekirdek Dünya’nın en yoğun kısmıdır.

Erimiş dış çekirdeğin üstünde manto yer alır. Manto, yoğun silikat kayalardan (silikon ve oksijen içerir) oluşmuştur. Okyanus kabuğu ve kıtalar, su yüzeyindeki petrol tabakası gibi bu katmanlar üzerinde yüzer. 

dunyanin ic yapisi - Dünyanın İç Yapısı Ve Katmanları Hakkında Harika Bilgiler
Dünyanın iç yapısı

Dünyamızın Katmanları Nelerdir?

Dünya çekirdeğindeki koşulların zihinde tasarlanabilmesi çok zordur. Basınç çok yüksektir ve ısı 3.000 santigrat derecenin üzerindedir.

Yer bilimciler iç ve dış çekirdek arasındaki sınırın sıcaklığını ölçebilmektedir. Dünya’nın çekirdeği belirli katkılarla birlikte bulunan demirden oluşur.

Bilim adamları çekirdekteki basıncı canlandırmış ve sıcaklığın 4.000 santigrat derece civarında olduğunu tespit etmiştir. 

Dış çekirdekteki erimiş demir ağır ağır hareket eder. İçindeki elektrik akımları Dünya’nın manyetik alanını oluşturur. Bu alan uzayın içlerine kadar uzanır ve gezegen yüzeyi çevresinde Güneşten gelen elektrik yüklü parçacıkların yönünü değiştiren ve bizi zararlı ışınımdan koruyan manyetik bir kuşak oluşturur.

Çekirdekte oluşturulan bu manyetik alan farklılıklar gösterir, ancak; bu farklılıkların çoğu manto tarafından azaltılır. Buna rağmen; her 100.000 yılda bir (ya da daha fazla bir sürede) bu farklılıklar o kadar artar ki; gezegenin manyetik alanı tamamen tersine döner. 

Demir Dünya’nın en büyük tek bileşenidir. Bu metal Dünyanın erimiş çekirdeğinde yoğunlaşmıştır. Magnezyum silikat (magnezyum,silikon ve oksijen içerir) olarak bilinen bileşikler mantonun esas kısmını oluşturur. Bu elementlerin çoğu milyonlarca yıl önce uzayda oluşmuştur.

Dunyadaki Elementler - Dünyanın İç Yapısı Ve Katmanları Hakkında Harika Bilgiler
Dünyadaki elementler frafik

Dünyanın İç Yapısı

Gezegenimizin oluşumuyla ortaya çıkan ısı soğumaya devam etmektedir ve bu ısı; iç çekirdeğin donması ve radyoaktif elementlerin bozulmasıyla iç kısımlardan tahliye edilir. Bu ısı kaçmak zorundadır ama kaya iyi bir yalıtkandır.

Isının dışarı çıkabilmesi için iç çekirdeği çevreleyen kaya mantosu hareket etmelidir. Sıcak kaya mantosu yükselirken ısı yukarı taşınır. Hareket, kayanın kırılgan olduğu yüzeyde depremlere yol açar.

Depremleri araştıran sismolog ve bilim adamları deprem gözleme istasyonları ağı işletir.

Farklı istasyonlarda deprem (sismik) dalgalarının gelişinin zamanlanmasıyla, güçlü bilgisayarlar Dünya’nin iç kısmının resmini oluşturulabilir (vücudumuzun iç kısımlarını gösteren tıbbi tarayıcılar gibi). 

Esasen Dünyanın iç yapısı 3 tabakadan oluşur:

1- Yerkabuğu: İki farklı kabuk türü vardır: okyanus havzalarının altında yatan ince okyanus kabuğu ve kıtaların altında yatan daha kalın kıtasal kabuk. Bu iki farklı kabuk türü, farklı kaya türlerinden oluşur. İnce okyanus kabuğu esas olarak bazalttan, kalın kıtasal kabuk ise esas olarak granitten oluşur. Kalın kıtasal kabuğun düşük yoğunluğu, aşağıdaki çok daha yüksek yoğunluklu manto üzerinde yüksek rölyefte “yüzmesine” izin verir.

2- Manto: Dünya’nın mantosunun esas olarak olivin bakımından zengin kayalardan oluştuğu düşünülmektedir. Farklı derinliklerde farklı sıcaklıklara sahiptir. Kabuğun hemen altındaki sıcaklık en düşük seviyededir ve derinlikle artar.

En yüksek sıcaklıklar, manto malzemesinin ısı üreten çekirdek ile temas halinde olduğu yerde meydana gelir. Derinlikle birlikte bu sabit sıcaklık artışı jeotermal gradyan olarak bilinir. Jeotermal gradyan, farklı kaya davranışlarından sorumludur ve mantoyu iki farklı bölgeye ayırmak için farklı kaya davranışları kullanılır.

Üst mantodaki kayalar soğuk ve kırılgandır, alt mantodaki kayalar ise sıcak ve yumuşaktır (ancak erimiş değildir). Üst mantodaki kayalar, stres altında kırılacak ve deprem oluşturacak kadar kırılgandır. Bununla birlikte, alt mantodaki kayalar yumuşaktır ve kırılmak yerine kuvvetlere maruz kaldıklarında akarlar.

3- Çekirdek: Dünya’nın Çekirdeğinin esas olarak bir demir ve nikel alaşımından oluştuğu düşünülmektedir. Bu bileşimin, yoğunluğunun hesaplanmasına ve birçok göktaşının (gezegensel bir cismin iç kısmının bölümleri olduğu düşünülen) demir-nikel alaşımları olduğu gerçeğine dayandığı varsayılır. Çekirdek, dünyanın iç ısı kaynağıdır çünkü daha kararlı maddelere ayrıştıklarında ısıyı serbest bırakan radyoaktif maddeler içerir.

Çekirdek iki farklı bölgeye ayrılmıştır. Dış çekirdek sıvıdır çünkü buradaki sıcaklıklar demir-nikel alaşımını eritmek için yeterlidir. Ancak iç çekirdek, sıcaklığı dış çekirdekten daha yüksek olmasına rağmen katıdır. Burada, üzerini örten kayaların ağırlığından kaynaklanan muazzam basınç, atomları sıkıca bir araya getirecek kadar güçlüdür ve sıvı halini engeller.

Dünyanın Yapısı Ve İç Faaliyetler

Sıcak manto materyali yüzeye doğru yükselir ve genellikle; volkanik aktiviteler ile doruğa ulaşır.

Sismik dalgalar bu sıcak ve yumuşak materyal içinden daha ağır ilerler. Ancak; kıtaların altında soğuk okyanus kabuğunun kaybolduğu mantoda çöken soğuk ve katı kaya için bunun tersi gerçekleşir.

Sismik verileri analiz eden yer bilimciler mantonun 670 km altında bir bariyer buldu. Çöken kayanın orada toplanmış gibi gözükmesi üzerine bazı yer bilimciler, bütün mantonun tek bir sirkülasyonla birbirine karışmadığını, aksine iki tabakalı kaya sirkülasyonu olduğunu ileri sürdüler. 

En son sismik veri analizleri mantonun tabanında, onlarca kilometre kalınlığında olan ince bir tabakanın daha bulunduğunu göstermektedir.

Bu tabaka kesiklidir, ancak; mantonun alt tarafında bulunan dev kıta serilerine benzemektedir.

Bu plakalar mantodaki silikat kayaları ile çekirdekte bulunan demir yönünden zengin materyalin karışımından oluşmuş olmalıdır. Ancak; bu bölgede antik okyanusların bulunduğuna yönelik farklı bir açıklama da mevcuttur.

Soğuk okyanus kabuğu, üst mantonun tabanına doğru çökdükten sonra son derece yoğun kaya tabakası içinde sıkışır. Bu tabaka daha sonra kırılmış ve 670 km içeriye çökmüştür. Bu tabaka, manto tabanındaki genişlemesini sürdürmektedir.

Çekirdek yoğun kaya tabakasını yavaş yavaş ısıttıkça tabaka yeniden yükselecek ve yeni okyanus kabuğu oluşturacaktır. 

aurora 1185464 640 - Dünyanın İç Yapısı Ve Katmanları Hakkında Harika Bilgiler
İzlanda’da kuzay ışıkları

Kuzey ışığı, Kuzey Kutup dairesi üstündeki gece gökyüzünü kaplar. Güneşten gelen yüklü parçacıklar, Dünyanın manyetik alanının kutuplara yöneldiği yerde atmosferdeki atomlara çarparak muhteşem bir görüntü oluşturur. Kuzey ışığı Güney kutbunu çevreleyen bölgelerde oluşur.

Dünyanın İç Yapısı Sonuçları

Ayın gelgitlerdeki çekim gücünün yanı sıra toprağın son buz çağı süresince. buz tarafından sıkıştırılması dönen gezegenimizi giderek yavaşlatmıştır. Bunun sonucunda günlerin ve gecelerin uzunluğu ufak oranlarda da olsa yükselmiştir.

Ancak; saniyenin milyarda biri kadar olan başka minik değişimler de olmaktadır. Bunlar sıra dağlar üzerindeki atmosferik basıncın bir sonucu olabilir.

Daha önemlisi; Dünya’nın dış çekirdeğindeki sirkülasyon, manto tabanından dağ sırtlarını ve vadileri yukarıya iterken dağları aşağıya doğru çekmektedir.

Gün uzunluğundaki değişimler çekirdeğin sirkülasyonunun bir ölçümüdür ve Dünya’nın iç yapısı ‘ndaki jeolojik sürece ilişkin başka bir ipuçu sağlar. 

Kaynak:(Dünyanın İç Yapısı)

Benzer Aramalar: Dünyanın iç yapısı nedir ve özellikleri, Dünyanın iç yapısı kısaca, Dünyanın iç yapısı özet, Dünyanın iç yapısı ödev, Dünyanın iç yapısı pdf, Dünyanın iç yapısı test, Dünyanın iç yapısı slayt, Dünyanın iç yapısı coğrafya

Bu yazıyı paylaşmak ister misiniz?

Bilim aşığı, araştırmacı bir mühendis olarak, doğru ve gerçek bilgiye ulaşmaya bir nebze katkı sağlamak amacı ile Bilim Kültür'ü 2020'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz bir çok bilim, teknoloji, mühendislik ve daha bir çok kategorideki yazıları oldukça ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor, düzenliyor ve yayına sunuyorum.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.