1. Anasayfa
  2. Fizik

Cam Nedir? Cam Nasıl Yapılır ve Camın Hammaddesi

Cam Nedir? Cam Nasıl Yapılır ve Camın Hammaddesi
cam nedir resim
0

Cam Nedir? Cam, şeffaf bir maddedir. Kum ve tuz karışımını yüksek ısılarda eriterek elde edilmektedir. Karışım soğuduğunda, cam olarak katılaşır.

Cam, 4 bin yıldan uzun bir süredir, kum, çakıl taşı ya da kuvarstan yapılır. Camın bilinen en eski kullanımı, silahlar ve aletler yapmak için doğal olarak oluşan volkanik camın kullanıldığı Taş Devri’ne kadar uzanıyor. Güçlü arkeolojik kanıtlar, cam üretiminin ilk olarak Mezopotamya ve Mısır’da MÖ 3. bin yıl civarında başladığını göstermektedir. Bu yazıda cam nedir, camın özellikleri nelerdir gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız.

Cam Nedir?

Cam Nedir? Genel olarak cam, mimari ve tasarım gibi alanlarda çeşitli ürünler yapmak için kullanılabilen şeffaf bir katı malzeme olarak karakterize edilir. Cam bilimsel olarak, şeffaflık özelliğine sahip olan ve pratik, teknolojik ve dekoratif amaçlarla kullanılan kristal olmayan amorf bir katı olarak tanımlanır. Bugün cam genelde, çoğu kumdan oluşan bir karışımdan üretilir. Kalıbı çıkarılır, üflenir ve lens, pencere camı ve süs eşyaları yapmak üzere yuvarlanır.

Cam Kaç Derecede Erir?

Cam; kum, soda, kireç veya diğer malzemelerin kaynaşmasından oluşabilir. Yani cam hammaddesi: kum, soda ve kireç siyebiliriz. En yaygın cam şekillendirme işlemi, ham maddeleri erimiş sıvı hale gelene kadar ısıtmak ardından sertleştirilmiş cam oluşturmak için malzemeyi hızla soğutma işlemi işe olur. Erimiş cam oluşturmak için yaklaşık 1500 °C’de eritilen bir fırına yüklenir.

Cam süzüldüğünde elde edilen cam lifleri, izolasyon ve plastikleri sağlamlaştırmada kullanılabilir. Özel cam türlerinden optik lifler elde edilebilir. Optik lifler, uzak mesafelerden ışığı alabilir. Görüntüleri ve telefon sinyalleri gibi verileri iletmede kullanılır.

Üretilen en bilinen ve tarihsel olarak en eski cam türleri, kumun ana bileşeni olan kimyasal bileşik silikaya (silikon dioksit veya kuvars ) dayanan silikat camlardır.

Vitray pencere

Vitray pencereler, ince kurşun şeritlerini kullanarak ufak renkli camların birleştirilmesiyle yapılır. Cama, üretilme işlemi sırasında içine metal tuzları eklenerek renk verilir.

Camın Hammaddesi Nedir? | Cam Nedir

Cam; kum, soda, kireç veya diğer malzemelerin bileşiminden oluşur. Tüm cam türleri arasında silikat cam en yaygın ve en yaygın kullanılanıdır. Bu cam türü, silikon dioksit veya kuvars olarak da bilinen kimyasal bileşik silikaya dayanır. Silika, en çok kumda kuvars adı verilen bir mineral formunda bulunur. Silika camın ana bileşeni iken, sodyum oksit, sodyum karbonat ve kireç veya kalsiyum oksit gibi diğer kimyasal bileşikler, doğru erime noktası ve viskozite gibi istenen özelliklerde cam elde etmek için buna eklenir.

Üretilen tüm silikat camlardan soda kireç camı, üretimin% 90’ından fazlasını oluşturmaktadır. % 75 silika, sodyum dioksit, kireç, magnezyum veya magnezyum oksit ve alümina veya alüminyum oksit içerir.Cama renk vermek için karışıma CoO veya Fe2O3 gibi diğer hammaddeler eklenir.

Soda kireç camı, mimari ve otomotiv uygulamalarında kullanılan camdır.

Camın Özellikleri | Cam nedir?

Normal sıcaklıklarda, cam mükemmel bir elastik katı, iyi bir yalıtkandır ve birçok korozif ortama çok dayanıklıdır. Diğer birçok malzemeye kıyasla, cam yüksek sertlik değerlerine sahiptir.

Bununla birlikte, çoğu cam türü, doğal olarak kırılgan olma eğilimindedir, bu da onları, darbelerin, basınçların veya streslerin bulunduğu uygulamalarda kırılma veya kırılmaya karşı savunmasız hale getirir.

Bu doğal kırılganlığı ortadan kaldırmak için mühendisler ve üreticiler camı optimum güçlendirme / temperleme protokollerine göre iyice işlemelidir.

Camın özellikleri, basit cam karışımına az miktarda kimyasal eklenerek değiştirilebilir. Örneğin boraks, camı ısıya daha dirençle hale getirir ve ısıya dayanıklı cam yapımında kullanılır. Kurşun oksit, kesik camın parlaklığını artırır ve dekoratif cam objelerinin yapımında kullanılır.

Camın Özelliklerini maddeler halinde şu şekilde sayabiliriz:

# Genellikle şeffaftır

# Pürüzsüz bir yüzeye sahiptir

# Net bir görünüme sahiptir

# Işığı dağıtmadan yansıtabilir, kırabilir ve iletebilir

# Silikat cam, düz levhalar ve karmaşık tasarımlar dahil olmak üzere birçok şekilde dökülebilir, şekillendirilebilir, ekstrüde edilebilir ve kalıplanabilir.

# Kırılgandır

# Özellikle suyun etkisine karşı erozyona dayanıklıdır.

# Genellikle kimyasallara dayanıklıdır ve ayrıca korozyona dayanıklıdır

Otomobillerin ön camında kullanılan lamine cam, bir plastik tabakasını 2 cam katmanı arasında sıkıştırarak yapılır. Plastik cam kırıldığında dağılmasını engeller.

Alistair Pilkington kimdir

Britanyalı cam üreticisi Alistair Pilkington (1920-1995) yüzen cam işlemini icat etti. Fırından çıkan sıvı cam yavaş yava soğuyup erimiş kalay yatağında katılaşır. Bu işlemle, pürüzsüz bir yüzeye sahip cam elde edilir.

Kaynak(Cam nedir

Bir önceki yazımız olan Atom Nedir? Atomun Yapısı ve Modern Atom Teorisi başlıklı makalemizde atom ve nedir hakkında bilgiler verilmektedir.

Bu yazıyı paylaşmak ister misiniz?

Bilim aşığı, araştırmacı bir mühendis olarak, doğru ve gerçek bilgiye ulaşmaya bir nebze katkı sağlamak amacı ile Bilim Kültür'ü 2020'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz bir çok bilim, teknoloji, mühendislik ve daha bir çok kategorideki yazıları oldukça ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor, düzenliyor ve yayına sunuyorum.

Yazarın Profili

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.