1. Anasayfa
  2. Mühendislik Bölümleri

Biyomühendislik Nedir? İş İmkanları ve Maaşları

Biyomühendislik Nedir? İş İmkanları ve Maaşları
biyomühendislik
0

Biyomühendislik nedir? Mühendislik ilkeleri ve teknolojilerinin tıp ve biyoloji alanlarına, özellikle sorunların çözümünde, tasarımında ve bakımında uygulandığı mühendislik dalıdır.

Biyomühendislik Nedir?

Biyomühendislik, tasarım ve analizin mühendislik ilkelerini biyolojik sistemlere ve biyomedikal teknolojilere uygulayan bir disiplindir. Biyomühendislik araştırmalarının örnekleri arasında kimyasallar üretmek için tasarlanmış bakteriler, yeni tıbbi görüntüleme teknolojisi, taşınabilir hastalık teşhis cihazları ve doku mühendisliği yapılmış organlar bulunmaktadır.

Bu bölümde öğrenciler, elektrik ve makine mühendisliği, bilgisayar bilimi, malzeme bilimi, kimya ve biyoloji unsurlarını içerebilen hem biyoloji hem de mühendisliğin temelleri konusunda eğitilir. 

Bu dal biyoloji, tıp, sağlık ve diğer alanlardaki problemleri tanımlamak ve çözmek için yaşam bilimleri, fizik bilimleri, matematik ve mühendislik prensiplerinin uygulanması prensibine dayanır. Yabancı dil bu mühendislik dalında da çok önemlidir ve yurt dışında da çalışmış olmak ayrı bir artı sağlar.

Biyomühendislik bilimi ile ilgili örneklere şunları verebiliriz:

#) yapay kalçalar, dizler ve diğer eklemler

#) ultrason, MRI ve diğer tıbbi görüntüleme teknikleri

#) kimyasal ve farmasötik üretim için tasarlanmış organizmalar kullanmak

Biyomühendislik bölümü, kimya, elektrik ve makine mühendisliği gibi geleneksel mühendislik alanlarının birçok yönünü birleştiren nispeten yeni bir bölümdür. Bu bölüm Yaklaşık 50 yıllık bir geçmişe sahiptir. Son yıllarda ise büyük gelişmeler kaydetmektedir.

Ülkemizde bu dalda ilk eğitim 1978 yılında Ege Üniversitesinde Yüksek Lisans eğitimi olarak başlamıştır. Dünyada ise ilk olarak Amerikada 1947 yılında Wisconsin Üniversitesinde Biyokimya Mühendisliği lisans eğitimiyle başlanmıştır.

Bu bölüm 4 yıllık, sayısal çıkışlı bir bölümdür. Mezunlar, akademi, tıp ve çok çeşitli endüstrilerde başarılı kariyerlerine devam ederler.

Biyomühendisler Ne iş yapar?

Günümüzün Biyomühendisleri, biyomateryallerin 3D baskısı, genetik mühendisliği, sibernetik tıbbi cihazlar, robotik biyomekanik ve sinir mühendisliği gibi çeşitli yenilikçi teknolojiler üzerinde çalışıyor. Biyomühendisler, daha uygun maliyetli bir şekilde daha hızlı üretilebilecek ve vücutta daha uzun süre dayanacak daha iyi malzemeler bulmak için çalışıyorlar. Biyomühendisliğin sahip olabileceği etki çok büyüktür. 

Biyomühendisler performansı artırırır ve sağlık hizmetleri teknolojisinin maliyetini düşürürler. Bu mühendisler hastalar ve hastalıkları daha hızlı ve daha doğru teşhis etmeye yardımcı oluyor.

Bu mühendisler genel olarak ise; ekipman, cihaz, bilgisayar sistemi ve yazılım tasarlar ve oluşturur. Bunun için mühendislik disiplinini kullanır.

AR‐GE departmanlarında biyolojik yöntemlerle  planlama, kalite kontrol, tasarlama çalışmalarında bulunabilirler.

Tasarlanıp üretilen ve kullanıma hazır hale getirilen cihaz, sistemlerin kullanım alanlarında en yüksek performansla hizmet verebilmesi için gerekli alet‐insan arayüzlerinin geliştirilmesi ile uğraşabilirler.

Sağlık hizmeti kalitesinin ve veriminin arttırılması için çeşitli yönetim ve planlama işlerinin yapılmasında görev alabilirler.

Bu mühendislik dalı her zaman bilmesek de çevremizde. İşte bu mühedislik dalı ürünü ürünlerin kullanılabileceği yollardan sadece birkaçı:

  • Yapay organlar ve uzuvlar
  • Yardımcı teknoloji
  • Biyomalzemeler
  • Ameliyat için bilgisayar simülasyonu
  • Kritik Bakım İlaçları
  • Görüntü kılavuzluğunda robot ameliyatı
  • Bağımsız yaşam
  • Böbrek diyalizi ve nakli
  • İnsan fizyolojisinin matematiksel modellemesi
  • X-ışını CT, MRI ve PET tarayıcıları gibi tıbbi görüntüleme
  • Nöroteknoloji
  • Ortopedik implantlar
  • Rehabilitasyon
  • Spor ve fizyolojik izleme
  • Spor teknolojisi
  • Telemanipülatörler
  • Doku mühendisliği ve rejeneratif tıp
  • Giyilebilir teknoloji

Biyomühendislik İş İmkanları

biyomühendislik protez bacak
Bir biyomühendisin protez bacak çalışması (sarvgyan)

Bu bölümün mezunları, tıbbi cihaz üreticileri, ilaç firmaları, düzenleyici kurumlar ve tıbbi araştırma kurumları dahil olmak üzere bir çok kurum tarafından istihdam edilmektedir.

Bazen laboratuvarlarda bazen ise üretim kısmında çalışırlar. Çalıştığı ortamlar kesinlikle çok hijyenik olmalıdır.

Bu bölümün mezunları genel olarak ; aşı üretim tesislerinde, çevre sektöründe,Genetik tanı ve tedavi merkezlerinde, gıda sektörü, hastane ve kliniklerde ,ithalat – ihracat şirketlerinde, sağlık ve ilaç sektöründe, tarım sektöründe, Tıp araştırma merkezlerinde, Üniversitelerde, Tıbbi cihaz ve malzeme üreten, satan ve satış sonrası destek veren kuruluşlarda, TSE gibi yasal yükümlülükleri olan kuruluşlarda çalışabilirler.

Biyomühendislik Maaşları

Biyomühendisler lisans eğitiminden sonra yüksek lisans, doktora ile birlikte akademik kariyer de yapabilir.

Bölüm mezunları maaşları yeni mezun için özel sektörde genelde asgari ücretin 1,5-2 katından başlar, kazandığı yetkinlik ve tecrübeye göre asgari ücretin 7-8 katına kadar çıkabilir.

Biyomühendislik Taban Puanları ve Biyomühendislik Sıralama İstatistikleri (2021)

Aşağıdaki Biyomühendislik sıralama verileri 2019 ösym verilerinden alınmış olup 2020-2021 tercih döneminde kullanılabilir.

Üniversite AdıBölümPuan TürüKont.YerleşenTaban PuanıBaşarı Sırası
ABDULLAH GÜL ÜNİVERSİTESİBiyomüh. (İngilizce)SAY60+161280,85647235114
ADANA ALPARSLAN TÜRKEŞ BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİBiyomüh. (İngilizce)SAY3012261,17609Dolmadı
BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİBiyomüh.SAY50+252274,58470253125
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİBiyomüh.SAY50+252264,29862286529
EGE ÜNİVERSİTESİBiyomüh.SAY6060346,69472115230
GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİBiyomüh. (İngilizce)SAY50+151342,25296120565
İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİBiyomüh.SAY4040316,34687158129
İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜBiyomüh. (İngilizce)SAY5050368,8880391562
KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİBiyomüh.SAY152262,24311Dolmadı
MANİSA CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİBiyomüh. (İngilizce)SAY55+257273,39412256726
MARMARA ÜNİVERSİTESİBiyomüh. (İngilizce)SAY7070354,27597106704
RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİBiyomüh.SAY404266,82901Dolmadı
ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİBiyomüh. (İngilizce)(Burslu)SAY44351,94984109202
ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİBiyomüh. (İngilizce)(%75 İndirimli)SAY166261,85294Dolmadı
YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİBiyomüh. (İngilizce)(Burslu)SAY30DolmadıDolmadı
YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİBiyomüh. (İngilizce)SAY6060378,6632082494
YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİBiyomüh.SAY7070363,8598396604

Taban Puanları için Kaynak: Ösym döküman.

Benzer bölüm için: Biyomedikal Mühendisliği

Benzer Aramalar: Biyomühendislik maaş, Biyomühendislik iş olanakları, ilaç firmaları, Biyomühendislik iş ilanları, Biyomühendislik mezunları yorumları, iş bulmanın çalışma alanlarını, Biyomühendislik mühendislik bilimlerinde, etik değerlere, Marmara biyomühendislik ekşi, Biyomühendislik Bölümünü Eğitim Süresi, Moleküler biyoloji.

Bir önceki yazımız olan Cevher Hazırlama Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar ve Maaşları başlıklı makalemizde mühendisli maaşları, mühendislik ve mühendislik bölümleri hakkında bilgiler verilmektedir.

Bu yazıyı paylaşmak ister misiniz?

Bilim aşığı, araştırmacı bir mühendis olarak, doğru ve gerçek bilgiye ulaşmaya bir nebze katkı sağlamak amacı ile Bilim Kültür'ü 2020'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz bir çok bilim, teknoloji, mühendislik ve daha bir çok kategorideki yazıları oldukça ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor, düzenliyor ve yayına sunuyorum.

Yazarın Profili

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.