1. Anasayfa
  2. Mühendislik Bölümleri

Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği Nedir? Ve Maaşları

Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği Nedir? Ve Maaşları
Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği resim
0

Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği Nedir ? Bilgisayar yazılım-donanım ve bilgisayar uygulamaları alanlarında çalışan mühendislik ve bilim dalıdır. 4 yıllık bir bölümdür. Bu programda okuyacaklar profesyonel yazılım geliştirme yazılım projesi yönetimi gibi dersler görürler.

Bilgisayar ve yazılım mühendisleri programlama dilleri, yazılım geliştirme ve bilgisayar işletim sistemleri hakkında kendini geliştirirler ve yazılım-donanım yönünden mühendislik ilkelerini uygularlar.

yazılım mühendisliği mi yoksa Bilgisayar mühendisliği mi videosu

Bir bilgisayar ve yazılım mühendisi, işlerini uygun ve mükemmel bir şekilde yerine getirmek için çeşitli becerilere sahip olmalıdır. Bu becerilerden bazıları, genel programlama becerileri, bilgileri analiz etme, yazılım hata ayıklama, yazılım tasarımı, yazılım testi, yazılım belgeleri, takım çalışması, problem çözme, yazılım geliştirme süreci, yazılım geliştirme temelleri ve yazılım gereksinimlerini içerir.

Bu nedenle bu meslekte çalışmanız için doğru meslek sektörü olup olmadığını belirlemek için, bu pozisyon hakkında mümkün olduğunca çok temel bilgiye ulaşmak iyi bir fikirdir.

Bilgisayar bilimi geniş bir bilimsel konudur. Verilerin nasıl işlendiği, ağların güvenliği, veri tabanlarının düzenlenmesi, yapay zeka ve web sitelerinin ve uygulamaların geliştirilmesiyle ilgili çalışmaları içerir. 

Diğer bilim biçimleri gibi, bilgisayar bilimi de bilgisayarlara ve bilgisayar programlamaya soyut bir yaklaşım benimser. Bilgisayarların algoritmalar ve teorilerle verileri işleyen süreçleri yönlendiren hesaplamalar açısından nasıl çalıştığını araştırıyor. 

Veri bilimcileri, edindikleri bilgileri bilgisayar sistemlerini programlamak ve geliştirmek için kullanabilir. Bu teoriler hakkında bilgi sahibi olduktan sonra, bilgisayar bilimcileri bu bilgiyi akademik amaçlarla (teorik) kullanır veya ilkeleri uygulamaya koyar (pratik).

bilgisayar ve yazılım mühendisi iş
bilgisayar ve yazılım mühendisi ne iş yapar

Bilgisayar ve Yazılım Mühendisi Ne iş Yapar? Ve Maaşları

Bu bölüm mezunları Bilgisayar Sistem Mühendisi, Veritabanı Yöneticisi,Sistem Analisti, Yazılım Geliştirici, Sistem Programcısı, Test/Kalite Mühendisi, Uygulama Programcısı olarak birçok alanda görev yapabilmektedirler. 

Benzer Program için Bilgisayar Mühendisliği yazısını inceleyebilirsiniz. Bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği arasındaki farkları arıyorsanız fark yoktur. Bu program bilgisayar mühendisliğine çok benzer bir programdır. Bu bölümden mezun olduğunuzda bilgisayar mühendisinin sahip olduğu aynı yetkinliklere sahip olursunuz.

Hem yazılım mühendisleri hem de bilgisayar programcıları, çalışan bilgisayarların ihtiyaç duyduğu işletim sistemlerini ve uygulamaları geliştirir. Bu profesyoneller arasındaki farklar sorumluluklarında ve maaşlarında bulunur..

Mobil teknolojiye artan güven, teknolojinin gün geçtikçe gelişmesi ve artan karmaşıklığı, gelişmekte olan endüstriler nedeniyle şu anda bu gibi bölümlere o kadar çok fazla yatırım yapılmaktadır.

Dünyada şu anda internete bağlı olan, veri toplayan ve paylaşan milyarlarca cihazla, tüm sektörler hızla teknoloji odaklı sektörler haline geliyor. Bu yüzden bu bölüm mezunları birçok sektörde iş bulma imkanına sahiptir.

Bilgisayar ve Yazılım Mühendisi Maaşları

Bölüm mezunları asgari ücretin 2-3 katı maaşa başlayıp tecrübeye ve şirket şartlarına göre asgari ücretin 10-15 katı maaşa kadar yükselebilir. Yani günümüzde bu bölüm mühendisleri iyi maaşa meslek hayatına başlangıç yaparlar. İş ilanlarına başvururken maaş skalasını ona göre belirlemelisiniz.

Bilgisayar ve yazılım mühendisliği , programlama ve mühendisliğin bir birleşimidir. Resmi olarak, mühendislik ilkelerinin yazılım tasarımına uygulanmasıdır. Sade bir dille, bilgisayar ve yazılım mühendisliği, donanım tasarımı ve sistem hesaplamasının bir araya geldiği bir alandır. Bilgisayar ve yazılım mühendisliğinin gerçekte neyi gerektirdiğini inceleyelim.

Herhangi bir bilgisayarın fiziksel parçaları bilgisayar donanımıdır. Donanım, monitörü, merkezi işlem birimini (CPU), sabit sürücüyü vb. İçerir. Donanım, sonunda yazılımın evi olacaktır. Yazılım, bilgisayar donanımına ne yapması gerektiğini söyleyen bir dijital kod koleksiyonudur. Yazılım örnekleri arasında işletim sistemleri (Windows veya iOS gibi), programlar ve uygulamalar ve arka planda çalışan sürücüler bulunur. 

Yazılım mühendisleri, yazılım sistemleri oluştururken bir bilgisayarın hem donanım hem de yazılım yönlerini dikkate alır. Bu, daha az hata ve sorunla daha verimli çalışan bir ürünle sonuçlanır. 

Bilgisayar Bilimi ve Yazılım Mühendisliği

Bilgisayar ve yazılım mühendisliği, mühendislik ilkelerinin, genellikle gerçek dünyadaki sorunları çözmek için bilgisayar donanımına ve yazılımına uygulanmasıdır. Bilgisayar bilimi, bilimsel yöntemin bilgisayar yazılımına uygulanmasıdır. CS daha geniş ve daha soyuttur ve teorik uygulamalar için pratik uygulamalara göre kullanılır.

Bilgisayar Bilimi

Bilgisayar bilimcilerinin ihtiyaç duyduğu beceriler soyut ilkeler etrafında döner. Bilgisayar bilimleri lisans programı ders çalışması matematik, fizik ve hesaplamalı programlama gibi konularda titizdir. Becerilerin çoğu teoriye dayalı olduğundan, bilgisayar bilimi geniş bir iş alanı yelpazesine uygulanabilir. 

Bilgisayar biliminin genel bir teorik odağı varken, bilgisayar bilimi için iki ana niş pratik ve teoriktir. Pratik bilgisayar bilimcileri, tipik olarak veri analizi veya uygulamalı makine öğrenimi ile gerçek dünyadaki veri sorunlarını çözmek için bilgisayar bilimini kullanır. Google, veri biliminin pratik sonuçları sayesinde sezgisel olarak bir şeyler arayabilir. 

Bilgisayar Ve Yazılım Mühendisliği Bölümü Taban Puanları ve Başarı İstatistikleri (2021)

Bu alandaki 2021 TYT AYT Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları aşağıdaki tablodaki gibidir. Puanlar ösym’nin sitesinden alınıp sadeleştirilerek eklenmiştir. 2021 tercih döneminde kullanılabilir.

Üniversite AdıBölümPuan TürüKont.Yerleşen.Taban PuanıBaşarı Sırası
TOROS ÜNİVERSİTESİ (İngilizce)Bilgisayar Ve Yazılım Mühendisliği (Burslu)SAY1212359,47823101087
TOROS ÜNİVERSİTESİ (İngilizce)Bilgisayar Ve Yazılım Mühendisliği (%50 Burslu)SAY2816262,94887292846

Taban puanlar için kaynak : https://osym.gov.tr

Benzer Aramalar: Bilgisayar yazılım mühendisliği Maaşları, Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği Bölümü, Bilgisayar bilimleri vs yazılım mühendisliği, Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği önemli olan olarak yazılım mühendislik dallarıdır, yazılım mühendisliği mi yoksa Bilgisayar mühendisliği mi, Bilgisayar ve yazılım Mühendisliği Ne iş Yapar, Bilgisayar Mühendisliği Nedir

Bir önceki yazımız olan Bilgisayar Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar ve Maaşları başlıklı makalemizde bilgisayar mühendisi, mühendisli maaşları ve mühendislik hakkında bilgiler verilmektedir.

Bu yazıyı paylaşmak ister misiniz?

Bilim aşığı, araştırmacı bir mühendis olarak, doğru ve gerçek bilgiye ulaşmaya bir nebze katkı sağlamak amacı ile Bilim Kültür'ü 2020'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz bir çok bilim, teknoloji, mühendislik ve daha bir çok kategorideki yazıları oldukça ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor, düzenliyor ve yayına sunuyorum.

Yazarın Profili

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.