1. Anasayfa
  2. Mühendislik Bölümleri

Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Nedir? Ve Maaşları

Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Nedir? Ve Maaşları
balıkçılık teknolojisi mühendisliği
0

Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Nedir? Deniz ve iç suların ekolojisi, su ürünleri yetiştirme-avlanma-işleme-değerlendirme-pazarlama işleri, küçük gemileri yönetimi ve sualtı tekniği konularında çalışan mühendislik dalıdır.

Programın amacı balıkçılık sektörü üzerine vasıflı uzmanlar yetiştirmek ve burada olan balıkçılıkla ilgili sorunlara çözümler bulmak, hem teorik hem de pratik anlamda bu sektördeki çeşitlik konularda farkındalığı artırmaktır. Bölüm 4 yıllık (8 yarıyıl)’tır. Bu bölümdeki dersler, başlıca olarak deniz mühendisliği ve denizin ekolojik ve biyolojik yönleri üzerinde yoğunlaşmaktadır. Mesleğin gerektirdiği bir özellik ise iyi derecede yüzme bilmektir. Bu programı başarıyla bitiriren kişiler balıkçılık teknolojisi mühendisi unvanı alırlar.

Öğrencilerin bölümü bitirip diploma alması için 60 günlük staj yapmaları gerekmektedir. Bu bölüm mezunları Balıkçı Teknolojisi Mühendisi sıfatı alır . 12 ay deniz stajı yapanlar Sınırlı vardiya zabitliği sınavına girmeye hak kazanırlar. Kazanırlarsa sınırlı vardiya zabitliği yeterliliğini alabilirler (stcw belgesi) ve sınırlı vardiya zabiti ünvanı alırlar.

KTÜ Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği tanıtım videosu

Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliğinin Gerektirdiği Özellikler

Fen bilimlerine ve biyolojiye ilgi duymalıdır.

İnceleme ve araştırmayı severek yapmalı

İnceleme ve araştırma merakı olmalıdır.

Sabırlı ve dikkatli olmalıdır.

Ayrıntılara dikkat etmelidir.

Meraklı ve araştırmacı olmalıdır.

Bazı zamanlarda ailesinden uzakta kalabileceğinden hazırlıklı olmalıdır.

Yüzme ve dalmada sağlık ile ilgili bir problemi olmaması önemlidir.

Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi Ne İş yapar?

Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi: Suda yaşayan canlıların araştırma-geliştirmesini yapar ve bu canlıların avlanma yöntem ve zamanlarını belirler, Su ürünleri yetiştiriciliği-işletme plan ve işletilmesini yapar, Su ürünleri üretim-kontrol- pazarlamasını yapar, Deniz ve iç sularda faaliyet gösteren ekoloji-sağlık kriterleriyle ilgilenir.

Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği bölümü mezunlarının özel Sektörde iş bulması çok zor değildir. Yani iş olanakları bu bölümden mezun olan mühendisler için çok iyidir. Kamuda da olmak üzere örneğin Tarım Ve Orman Bakanlığında düşük puanlarla atanma şansı vardır.

Bu bölüm mezunları şuralarda çalışabilir: Araştırma Enstitülerinde,  Balık Yemi Üreten Tesislerde, Balıkçı gemilerinde, Belediyelerde, Danışmanlık hizmeti veren birimlerde, Bankalarda kredi vb.danışmanlık işlerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve bağlısı kuruluşlarda, Denizcilik ve Su Ürünleri Meslek Liselerinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüklerinde ve bağlısı kuruluşlarda, Gıda ve Su analiz laboratuvarlarında, Gümrük Müsteşarlıklarında, İSG uzmanı olarak çeşitli alanlarda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarda, Profesyonel akvaryum Şirketlerinde ,Su Ürünleri İşleme Fabrikalarında ve Su Ürünleri Pazarlayan İşletmelerde , Su Ürünleri Yetiştiricilik Tesislerinde , Tarım, Araş. ve Politika. Genel Müdürlüğü , Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanlığına bağlı birimlerde, Üniversitelerde ,  Yat turizmi sektöründe..

Balıkçılık Teknolojisi Mühendisleri maaş olarak asgari ücretin 1,5- 2 katı ile başlayıp çalışma şartları ve Kazanacağı tecrübe ve belgelerle birlikte asgari ücretin 10 katı maaşa kadar yükselebilirler.

Balıkçılık Teknolojisi Sorumlu Mühendisi Görevleri

Balık ve diğer su ürünlerinin işlenmesi, değerlendirilmesi ve pazarlanmasını gerçekleştirir,

Balık unu ve yem fabrikalarında üretim ve kontrol görevi yapar

Deniz ve iç sular ekolojisinin, su kirliliği, sağlık ve kalite uygunluğu kontrollerini yapar,

Suda yaşayan canlıların sahip olduğu yaşam evrelerini inceler,

Suda yaşayan canlılardan insanlar için yararlı olanlarının uygun avlama yöntemlerini ve avlanma zamanlarını belirler,

Suda yaşayan canlıların yetiştiriciliği için gerekli araştırma-geliştirme çalışmaları yapar, kaynakların sürdürülebilir kullanımı konusunda gerekli önlemleri alır,

Su ürünleri yetiştiriciliği ve işletme tesislerinin planlamasını ve işletilmesini gerçekleştirir,

Yetiştiricilik tesislerinde üretim ve stok yönetiminde idari ve teknik sorumluluk alır

Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi Kullandığı Malzemeler

Akıntı, yüzme ve dalma aletleri,

Balık avcılığında kullanılan alet ve ekipmanlar,

Balık ölçüm ve yaş tayin ekipmanları,

Çeşitli balıkçı gemileri,

Balık yetiştirme üniteleri ve ilgili cihazlar,

Kirlilik ve su kalitesi ölçüm cihazları,

Balık işleme tesisleri ile ilgili her türlü donanım.

Balıkçılık Teknoloji Mühendisliği Maaşları

Mezun olduktan sonra Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi olarak çalışmaya başlayan bu mühendisler meslek hayatına başlarken ilk başta ortalama asgari ücertin 1-5-2 katı maaş aralığında bir maaş alırlarken çalıştıkları işyerinin nitelik ve çalışma şartlarına ve kişisel tecrübe ve edindikleri mesleki belge ve sertifikalara bağlı olarak asgari ücretin 5-7 katı kadar ücret alabilirler.

Balıkçılık Teknoloji Mühendisliği Hangi Üniversitelerde Bulunur?

1- Karadeniz Teknik Üniversitesi ( Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi)

2- Girne Üniversitesi(İngilizce-Burslu) (Deniz Bilimleri Fakültesi)

3- Ordu Üniversitesi (Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi)

Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Lisans Taban Puanları (2021)

Üniversite AdıBölümPuan TürüKont.Yerleşen.Taban Puanı
KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİBalıkçılık Teknolojisi Müh.SAY2012192,96652
ORDU ÜNİVERSİTESİBalıkçılık Teknolojisi Müh.SAY101219,98653
GİRNE ÜNİVERSİTESİ(burslu)Balıkçılık Teknolojisi Müh.SAY30Kont.dolmadı

Taban puanlar için kaynak : osym.gov.tr

Benzer Aramalar: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği sıralama, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Nedir, Balikçilik teknolojisi mühendisliği maaş, BALIKÇILIK Teknolojisi Mühendisliği dersleri, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ne iş yapar, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği atama, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği KPSS taban puanları, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği bölümünde okuyanlar..

Bir önceki yazımız olan Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Nedir? ve Maaşları başlıklı makalemizde mühendisli maaşları, mühendislik ve mühendislik bölümleri hakkında bilgiler verilmektedir.

Bu yazıyı paylaşmak ister misiniz?

Bilim aşığı, araştırmacı bir mühendis olarak, doğru ve gerçek bilgiye ulaşmaya bir nebze katkı sağlamak amacı ile Bilim Kültür'ü 2020'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz bir çok bilim, teknoloji, mühendislik ve daha bir çok kategorideki yazıları oldukça ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor, düzenliyor ve yayına sunuyorum.

Yazarın Profili

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.