1. Anasayfa
  2. Biyoloji

Bakteri Nedir? Bakterilerin Özellikleri ve Çeşitleri

Bakteri Nedir? Bakterilerin Özellikleri ve Çeşitleri
bakteri nedir resim hd
0

Bakteri Nedir? Bakteriler, en küçük canlılar arasındadır . Tek bir bakteri, sadece bir hücreden oluşur . Bütün bakteriler vücudumuza zararlı değildir.

Bakteri nedir?

Kısaca bakteri Nedir? Bakteriler, yalnızca bir hücreden oluşur ve tek hücreli veya tek hücreli bir organizma olarak adlandırılır.

Bakteriler sadece tek bir hücre olmasına rağmen yedi yaşam sürecini(hareketsolunumduyarlılıkbüyümeüremeboşaltım ve beslenme) gerçekleştirebilir.

Bakteriler, mikroorganizmalar olarak da adlandırılan küçük canlı organizmalardır, o kadar küçüktürler ki çıplak gözle görülemezler, ancak mikroskop kullanılarak gözlemlenebilirler. Yeryüzünde ortaya çıkan ilk yaşam formu olduklarına inanılıyor peki tam olarak bakteri nedir?

Bakteri kelimesi 1838’de ‘bakteri’ olarak adlandırılan, Yunanca baktḗria kelimesinden gelir (gözlemlenen ilk bakterinin çubuk şeklinde olması sayesinde ‘küçük çubuk’ anlamına gelen bu isim verilmiştir)

Bazı bakteriler insanlık için yararlıyken, diğerleri zararlı ve ciddi hastalıklara neden olabilirler. Hastalığa neden olan bakterilere patojenler denir .

patojen nedir
patojenler (bakteri nedir)

Bakterilerin Yapısı

Bitki ve hayvan hücreleri ile bir bakteri arasında benzerlikler vardır. Hepsi bir hücre zarı ve sitoplazmayı paylaşır. Bakterilerin de bitki hücreleri gibi etraflarında bir hücre duvarı vardır. Ancak çoğu bitki ve hayvan hücresinden farklı olarak çekirdeği yoktur. Bunun yerine, sitoplazmada yüzen ve plazmid adı verilen dairesel bir DNA ipliğine sahiptir .

Ayrıca bunu da okuyabilirsiniz: DNA Nedir? DNA’nın Yapı Birimi ve DNA’nın Yapısı

Milyonlarca farklı bakteri türü vardır. Farklı bakteri türlerinin farklı şekilleri vardır.

Birçok bakteri türünün hayatta kalmalarına yardımcı olacak ekstra hücre yapıları vardır. Örneğin, bakteriler şunlara sahip olabilirler:

Bakterilerin sıvılar içinde hareket etmesini sağlayan kuyruk benzeri yapılar olan Flagella .

Bakterileri korumak ve bakterinin kurumasını önlemek için hücre duvarının dışında bir sümüksü kapsül .

Bakterilerin Çeşitleri (Şekillerine Göre Bakteriler)

Bakteriyel morfoloji değişkendir fakat genellikle bakteri şekilleri beş ana kategoriye ayrılır:

Bacillus – çubuk şeklinde
Coccus – küresel şekilli
Spiroket – tirbuşon şekilli
Spirillum – spiral şekilli
Vibrio – virgül şeklinde

Bakterilerin Özellikleri

Bazı bakteriler gıda zehirlenmesi, menenjit ve kızıl ateş gibi hastalıklara neden olurlar. Vücudun içinde bu bakteriler hızla çoğalır. Sizi hasta hissettiren zehirler üretirler.

Bakteriler hakkında bilgi sahibi olması gereken kişiler arasında şefler vardır. Yemek yapan herkesin, ürettikleri tüm yiyeceklerin güvenli bir şekilde yenmesini sağlamak için mutfaklarında bakterilerin yayılmasını nasıl önleyeceklerini bilmesi gerekir.

Tüm bakteriler zararlı değildir. Örneğin, yoğurt ve peynir üreticileri ürünlerini yapmak için bakteri kullanırlar. Bağırsak florası gibi bakteriler vücudumuza yardımcı olabilirken, E. coli(Escherichia coli) türündeki bakteri vücudumuza zararlı olabilir ve hastalığa neden olabilir.

Daha da önemlisi, sindirim sisteminizde milyonlarca bakteri vardır. Burada doğru bakteri karışımına sahip olmak çok önemlidir. Bağırsak bakterileri, yiyecekleri sindirmeye yardımcı olur. Ayrıca diyabet, obezite ve bazı kanser türlerini önlemeye yardımcı olurlar.

Derimize mikroskopla bakarsak, küçük çatlaklar ve yarıklar görürüz. Bu küçük yarıkların içinde milyonlarca bakteri yaşar ve büyür, her yirmi dakikada bir nüfuslarını ikiye katlarlar. 

Yaşadıkları deri yüzeyi sürekli olarak aşındığından bakteriler için kısa ve tehlikeli bir ömürdür. Her zaman deri döküyoruz ve bununla birlikte dakikada 25.000 bakteri kaybediyoruz. Evdeki tozun çoğu aslında bakterilerle dolu deri pulcuklarıdır.

Bakteriler Nasıl Hareket Eder?

Bakteriler hareketli olabilir veya olmayabilir. Motil bakteriler genellikle kendilerini ileriye doğru itmek için kullandıkları ‘flagellum‘ adı verilen kuyruk benzeri bir yapının fiziksel hareketiyle süzülür ve hatta yüzerler.

Bakteriler çapraz bulaşma süreci ile yüzeyden yüzeye yayılabilir. Örneğin, bir kişinin elinde E. coli bakterisi varsa ve bir kapı koluna dokunursa, bakteri kapı koluna yayılabilir ve hızla çoğalabilir. Kapı kolu daha sonra çapraz kontaminasyon için yeni bir rezervuar görevi görebilir.

Bakteriler Nasıl Çoğalır? (Bakterilerin Çoğalması)

Bakteriler , tek bir organizmanın iki yarıya bölünmesi nedeniyle doğada yaygın bir üreme yöntemi olan ikili bölünme yani eşeysiz üreme yoluyla ürerler. Optimum koşullar altında, ikili bölünme nispeten hızlı bir şekilde gerçekleşebilir. Her nesil süresinde bakteri sayısının ikiye katlanması mümkündür.

bakteriler - Bakteri Nedir? Bakterilerin Özellikleri ve Çeşitleri
Bakteriler (bakteri nedir)

Bakteriler Ne yer?

Bitkiler gibi bazı bakteriler de kendi enerji kaynaklarını güneş ışığından (fotosentez) oluştururken, diğerleri çevrelerindeki besinleri emebilir. Bakteriler, sülfür ve demir gibi çok çeşitli çevresel malzemeler üzerinde enerji bulabilecek şekilde adapte olmuşlardır.

Bakteriler Antibiyotiklere Karşı Nasıl Dirençli Hale Gelir?

Bakteriler, dış uyaranları değiştirme ve bunlara uyum sağlama araçlarına sahiptir. Yetenekleri, yüksek ısılardan buzlu soğuğa, kimyasallara ve tabii ki antibiyotiklere kadar bir dizi dış etkene uyum sağlamalarına ve hayatta kalmalarına ve gelişmelerine yardımcı olur.

Hastalığa neden olan bakterileri öldürmek için antibiyotikler alındığında, bazıları hayatta kalmanın yollarını bulur, yani bir zamanlar kendilerine karşı etkili olan antibiyotiklere karşı direnç geliştirirler ve üreyebilirler.

Bakteriler Ne Kadar Yaşarlar (Bakterilerin Ömrü)

Duymak isteyebileceğinizden daha uzun yaşarlar. Bakteriler yüzeylerde bir seferde saatlerce, günlerce veya haftalarca gelişebilir ve hayatta kalabilir. Hatta bazıları ideal ortamlarda aylarca hatta yıllarca hayatta kalabilir.

Bakteriler Bizi Nasıl Hasta Eder?

Patojenik bakteriler hastalığa neden olabilir. Bu bakteriler vücudumuza belki derideki bir yaradan veya burnumuzdan ve gözlerimizden girerse çoğalır ve vücudumuzdaki hücrelere zarar veren toksinleri salgılarlar.

Ayrıca bunu da okuyabilirsiniz: Hücre Nedir? Hücrenin Yapısı Ve Görevleri

Farklı patojenlerin farklı semptomlara neden olma yetenekleri vardır, ancak bazı yaygın semptomlar arasında ateş, baş ağrısı ve kızarıklıklar bulunur.

Bakteriler Nasıl İletişim Kurarlar?

Bakteriler bir mekanizma olarak adlandırılan çekirdek algılama, bir biyofilm oluşturan bir enfeksiyon veya antibiyotik direncine neden olarak, birlikte bir ortak bir hedefe ulaşmak için faaliyetlerini koordine edebilir.

bakteri ve virus - Bakteri Nedir? Bakterilerin Özellikleri ve Çeşitleri
Virüs (bakteri nedir)

Bakteriler İle Virüsler Arasındaki Farklar Nelerdir?

Her ikisi de mikrop olarak sınıflandırılsa da ve çoğu zaman hatalı bakteri ve virüsler aslında birbirinden çok farklıdır. Virüsler, bakterilerden 10 ila 100 kat daha küçüktür.

Her ikisi de hastalığa neden olabilirken, bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için antibiyotikler kullanılabilir. Bununla birlikte, virüsler söz konusu olduğunda, onlara karşı etkisizdirler.

“Bakteri nedir? bakterilerin özellikleri ve çeşitleri” makalesine benzer yazılar için diğer yazılarımızı okuyabilirsiniz: Bilimkultur

Kaynak: bbc, wikipedia, britannica (bakteri nedir)

Bir önceki yazımız olan Hücre Nedir? Hücrenin Yapısı Ve Görevleri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bu yazıyı paylaşmak ister misiniz?

Bilim aşığı, araştırmacı bir mühendis olarak, doğru ve gerçek bilgiye ulaşmaya bir nebze katkı sağlamak amacı ile Bilim Kültür'ü 2020'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz bir çok bilim, teknoloji, mühendislik ve daha bir çok kategorideki yazıları oldukça ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor, düzenliyor ve yayına sunuyorum.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.