1. Anasayfa
  2. Kimya

Bakır Nedir? Bakırın Kullanım Alanı ve Özellikleri

Bakır Nedir? Bakırın Kullanım Alanı ve Özellikleri
bakır nedir tanım
0

Bakır Nedir? Bakır, MÖ 3000 yılından beri esnekliğinden, yakın geçmişte de elektriği iletme yeteneğinden dolayı kullanılan kızıl-kahve renkli yumuşak bir katı maddedir. 

bakır elementi simgesi

Bakır’ın Sembolü: Cu

Bakır’ın Atom Numarası : 29

Bakır’ın Atom Ağırlığı : 63.546

Bakır’ın Erime Noktası : 1084.62 ° C

Bakır’ın Kaynama Noktası : 2562 ° C

Bakır’ın Yoğunluğu : 8.933 g/cm³

Bakır’ın Eleman Sınıflandırılması : Geçiş Metali, Katı

Bakır Nedir?

Bakır Nedir? Bakır doğada hem serbest bir metal olarak, hem de bakır içeren madenler ve minerallerin bileşimleri halinde yer alır. Periyodik tabloda 4.satır ve 11.sütunda yer almaktadır.

Peki bakır kaç decede erir? Saf bakır, 1.804 derecede eritilip kalıplara dökülebilir.

Bakırın erime derecesi 1084 derecedir. Bakır aynı zamanda çok yumuşaktır. Bu da şekil almasına imkân verir. Sonuçta bakır, demir para, mutfak gereçleri ve süs eşyaları gibi birçok obje yapmada kullanılır.

Bir kimyasal element olarak bakır, periyodik tabloda Cu sembolü ile temsil edilir ve atom numarası 29‘dur. Bir metal olarak bakır, sünek ve dövülebilirdir ayrıca yüksek termal ve elektrik iletkenliğe sahiptir.( elektriği en iyi ileten element gümüş sonra bakır gelir)

Bakır, büyük yıldızlar tarafından üretilir ve ayrıca gezegenimizin kabuğunda da bulunabilir. Bulunan en büyük bakır kütlesi 420 ton ağırlığındaydı!

Bu element aynı zamanda insan ve hayvan anatomisinin de önemli bir parçasıdır. İnsanlarda bakır tipik olarak karaciğerde, kaslarda ve kemiklerde bulunur ve kilogram başına 1.4 mg ve 2.1 mg bakır değeri normal parametrelerdedir.

Saf bakır, kimi işler için fazla yumuşak olsa da, diğer metallerle karıştığında pirinç ve bronz gibi sert, kuvvetli alaşımlar oluşturur.

Pirinç bakırla kalayın bir alaşımıdır. Bronz, çinko içerir. 

Ayrıca Bunu da Okuyabilirsiniz: Periyodik Tablo Nedir? Periyodik Tablonun Özellikleri

malakit resim
Malakit | Bakır Nedir?

Malakit (bakırtaş), bakırın bir maden cevheridir. Koyu yeşil şeritleri, onu kuyumculuk sektöründe popüler kılmıştır.

Bakır, periyodik tablonun on birinci sütunundaki geçiş grubunda bulunan ilk elementtir. Geçiş metali olarak sınıflandırılır. Bakır atomları 29 elektron ve en bol izotopta 34 nötron ile 29 protona sahiptir. Bakır, insanoğlunun kullandığı ilk metallerden biriydi.

Bakırın Kullanım Alanları

bakır tel resim
Bakır Tel | Bakır Nedir?

Bakır, elektriği iyi ilettiği ve uzatılıp 0.025 mm çapında teller oluşturabildiği için elektrik endüstrisinde yaygın olarak kullanılır. Bakır teli, evdeki elektrik devrelerinde ve elektronik aletlerde kullanılır. 

Elektrik kabloları genelde, plastik bir kılıf içinde yer alan ince bakır tellerinden meydana gelir.

Elektromıknatıslar, jeneratörler ve motorlarda, bukleler halinde bakırdan teller bulunur. 

Bakır ve pirinç, esnekliklerinden dolayı, boru ve su sistemlerinin yapımında kullanılan ideal maddelerdir. Bakırın özellikleri bu bakımdan çok iyidir.

Bakır diğer elementlerle, demirden daha yavaş tepkir. Buna karşın bakır nemli havada daha yavaş aşınır. Zaman içinde, kızıl-kahve renkli bakır heykeller ve çatılar yeşil küfle kaplanır. Bu kaplamaya bakır karbonat adı verilmektedir. Bakır, havadaki nem ve karbondioksitle tepkidiğinde oluşur.

Bakır en çok metal haliyle kullanılmaktadır. Üretilen bakırın yaklaşık % 60’ı elektrik tesisatı ve kablo için kullanılmaktadır. Bakır, elektriksel iletkenliği, sünekliği, korozyon direnci, düşük ısıl genleşme ve gerilme mukavemeti nedeniyle kablolama için mükemmel bir malzemedir.

Bakır ayrıca sıhhi tesisat, çatı kaplama, endüstriyel makineler, entegre devreler (bilgisayar çipleri), tencere, madeni paralar ve elektrik motorlarında da kullanılır. Bakırın yaklaşık% 5’i pirinç (çinko ile karıştırılmış) ve bronz (kalay ile karıştırılmış) gibi metal alaşımları yapmak için kullanılır.

1.Pepi heykeli

Mısırlı firavun l. Pepinin bakırdan heykelinin dünyanın en eski metal heykeli olduğu düşünülüyor. Bu eski kraliyet firavunu MÖ 2289-2244 yılları arasında hükmetmiştir.

Bakırın Özellikleri

Bakır, temel formunda yumuşak, parlak ve oldukça yumuşaktır. Yumuşak yapısı nedeniyle çoğunlukla alaşım olarak kullanılır. Bir alaşım bir metal ve bir metal olmayan ya da iki metallerden meydana gelen bir malzemedir. 

Alaşımlar tipik olarak tek metal malzemelerden daha güçlüdür. İki yaygın bakır alaşımı bronz ve pirinçtir. 

Bronz, bakır ve kalay karışımı iken pirinç, bakır ve çinko karışımıdır ve en çok pirinç aletler de dahil olmak üzere aletlerde kullanılır. Bakır aynı zamanda mükemmel bir elektrik iletkenidir, bu nedenle genellikle elektrik kablolarında kullanılır.

Bakır, bozuk para metali olarak bilinir. Ama madeni paralarda neden bu kadar popüler? Bakır, havadan ve sudan kaynaklanan korozyona dayanıklıdır. 

Amerika Birleşik Devletleri Darphanesi’ne göre, 1982 yılına kadar kuruş bakır veya bakır alaşımından yapılmıştır. O zamandan beri kuruşlar % 97,5 çinkodan yapılmıştır ve yüksek maliyeti nedeniyle bakırla kaplanmıştır. 

Madeni para, alet ve mücevherlerin dışında su boruları ve mantar öldürücüler yapmak için bakır kullanılır. Peki ya vücut? Göreceğiniz gibi, bakır vücuttaki birçok işlev için gereklidir.

Standart koşullar altında bakır, yumuşak turuncu renkli bir metaldir. Mükemmel bir elektrik ve ısı iletkenidir . Aynı zamanda çok sünek olması, kolayca bükülebilmesini ve bir tel halinde gerilebilmesini sağlar.

Bakır çok reaktif bir element değildir, ancak havaya ve suya yavaş tepki verir. Havaya maruz kaldığında, sonunda kahverengimsi bir renge dönüşür. Su da varsa, verdigris adı verilen yeşil bir karbonat oluşturmak için paslanacaktır. Özgürlük Heykeli’ni yeşil yapan şey budur (özgürlük heykeli neden yeşil?)

Bakır Dünya’da Nerede Bulunur?

Bakır, yer kabuğunda bulunur. Bakır yavaş reaksiyona girdiğinden, genellikle saf haliyle bulunur. Bu, birçok eski kültürün metalden yararlanabildiği şeydi. Günümüzde bakırın çoğu, bakır sülfitler veya bakır karbonatlar gibi minerallerden çıkarılmaktadır.

Bakır için dünya çapındaki talep son yıllarda önemli ölçüde artmıştır. Bu da, bakır fiyatının artmasına neden oldu. Neyse ki, bakır % 100 geri dönüştürülebilir ve her yıl bakırın büyük bir yüzdesi geri dönüşümden geliyor.

Bakır Alaşımları

Bakırla ilgili ilginç gerçeklerden biri, farklı metal türleri ile alaşım haline getirilebilmesidir. Aşağıdaki liste hiçbir şekilde kapsamlı değildir, fakat en çok kullanılan alaşımlardan bazılarını göstermektedir:

Bronz – biraz kalay içeren bakır alaşımları ile oluşan bu yeni metalin keşfi, Bronz Çağı olarak bilinen dönemin başlangıcına yol açmıştır.

Pirinç – çinko ile bakır alaşımları oluşturulduğunda, tipik olarak sarı renkte olan ve müzik aletleri gibi çok çeşitli uygulamalarda kullanılan pirinç oluşturur.

Cupronickel – bu, diğer kullanımların yanı sıra madeni para, donanım, deniz mühendisliği ve silah üretimi için kullanılan daha güçlü bir metal oluşturan nikelli bakır alaşımları kullanması gerektiğinde oluşturulur.

Gümüş – bakır gibi başka metaller, eklendiğinde yoğun mücevher için kullanılan gümüş oluşturulur.

Bu nedenle, bakır alaşımlarının günlük eşyalardan silahlar gibi endüstri uygulamalarına kadar birçok kullanımı vardır.

Bakır Üretimi

Bakır madeni çıkarılıp parçacıklara ayrılır. Maden daha sonra suyla karıştırılarak değirmende öğütülür ve ince parçacıklardan oluşan bir bulamaç yapılır. 

Bulamaç kazanda ısıtılarak, ham metalik bakır elde edilir. Elektroliz daha sonra bakın yüzde 99.9 saflık oranına kadar arıtır. İşlemin son aşamasında bakır eritilir, kaplamalar, demir çubuklar ve ingotlar oluşturacak şekilde dökümü yapılır. Demir çubuklar, bakır tüp ve boruları yapmada kullanılan bakır bloklarıdır.

Bakır Nerelerde Kullanılır?

Bakırın çok çeşitli uygulamaları vardır.

Bu metal ısıyı ve elektriği son derece iyi ilettiği için kablolama, konektörler ve motorlar gibi elektrikli ekipmanlarda kullanılır. Bakır ayrıca inşaatta (örneğin sıhhi tesisat) ve endüstriyel makinelerde de uzun süre sıklıkta kullanılır.

Ayrıca tekne pervanelerinde, tencere tabanlarında, su depolarında, yerden ısıtmada, araba radyatörlerinde, TV setlerinde, bilgisayarlarda ve çok daha fazlasında bulunabilir. Bakırın ve alaşımlarının antibakteriyel özellikleri, onları yiyecek hazırlama, sıhhi tesisat sistemleri, kapı kolları ve hastaneler için inanılmaz derecede yararlı kılar. Bakır sülfat, tarımda bir zehir ve su arıtmada bir yosun öldürücü olarak kullanılabilir.

Bakır, pirinç veya bronz da mücevher, heykel ve bina parçaları (çatı gibi) gibi dekorasyonlar için de kullanılabilir.

Bakır Nasıl keşfedildi?

Bakır, antik çağlardan beri 10.000 yıl öncesinde biliniyordu. İnsanlar ilk olarak MÖ 5.000 civarında cevherden bakır eritmeye başladılar. Bakır Çağı, M.Ö. 3600 civarında, insanlar kalayla bakır karıştırarak daha sert metal bronz yapabileceklerini öğrendiklerindiler, böylece Bronz Çağı oluştu.

Bakır Adı Nereden Gelir? | Bakır Nedir?

Adı, Kıbrıs adasının Latince adı olan “Cuprum” kelimesinden gelmektedir. Kıbrıs, Romalıların bakırlarının çoğunu çıkardıkları Akdeniz’de bir adadır. Cu sembolünün de geldiği yer burasıdır.

Bakır’ın İzotopları | Bakır Nedir?

Bakır, doğal olarak oluşan bakırı oluşturan iki kararlı izotopa sahiptir: bakır-63 ve bakır-65.

Bakır Hakkında İlginç Gerçekler

  • Gümüş, bakırdan daha yüksek elektrik iletkenliğine sahip tek elementtir.
  • Bakır Gri veya gümüş rengi olmayan birkaç metalden biridir. Diğerleri altın (sarı), sezyum (sarı) ve osmiyum (mavi).
  • Bakır Bileşiklerinden biri olan sülfit, nehirlerdeki ve havuzlardaki mantarları ve algleri öldürmek için kullanılır.
  • Şimdiye kadar bulunan en büyük tek yerli bakır parçası 520 tonun üzerindeydi.
  • Çıkarılan çoğu bakır cevheri, metalin yalnızca yaklaşık% 1’ini içerir.
Bakır nasıl elde edilir videosu [bakır nedir]

Kaynak: Milliyet, wikipedia,

Benzer aramalar: bakır nedir kısaca, bakır nedir pdf, bakır nedir ve özellikleri, bakır nedir özet, bakır nedir konu anlatımı, nakır nerelerde çıkarılır, eski çağlarda tercih edilen olan bakır, elektrolitik bakır nedir, süs eşyası, bakır mineralleri,bakır rezervleri, fiber optik, bakır yatakları

Bir önceki yazımız olan Asitler ve Bazlar Nedir? Asit Baz Tepkimeleri başlıklı makalemizde asit, baz ve nedir hakkında bilgiler verilmektedir.

Bu yazıyı paylaşmak ister misiniz?

Bilim aşığı, araştırmacı bir mühendis olarak, doğru ve gerçek bilgiye ulaşmaya bir nebze katkı sağlamak amacı ile Bilim Kültür'ü 2020'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz bir çok bilim, teknoloji, mühendislik ve daha bir çok kategorideki yazıları oldukça ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor, düzenliyor ve yayına sunuyorum.

Yazarın Profili

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.